מרוקו ותעשייה אווירית ממשיכות לנהל מו״מ סביב רכש מערכת ברק-8 

מרוקו קיבלה לאחרונה מערכות הגנ״א סיניות שהזמינה ב2017. ארה״ב מנסה למכור לה פטריוט מאז 2019 ועכשיו ישראל מציעה את הברק-8. כולם לוטשים עיניים לתקציב 2022 של צבא מרוקו שהקצה לרכש אמל״ח לפחות 12 מיליארדי דולרים. ואיך הכל יתחבר יחד? אם בכלל? 

צילום: תעשייה אווירית 

על פי מקורות ישראל דיפנס, המו״מ בין מרוקו לתעשייה אווירית סביב רכש מערכת ברק-8 ממשיך. המו״מ, עליו דווח בעיתונות הישראלית בסוף נובמבר האחרון, התחיל עם ביקורו של שר הביטחון, בני גנץ, במרוקו, לטובת חתימה על הסכם ביטחון בין המדינות. את המו״מ מטעם תעשייה אווירית מוביל אל"מ (מיל') שרון ביטון, מנהל שיווק למדינות המפרץ בחברה. 

הסכם כזה מתיר ליצואני ביטחון ישראלים למכור למרוקו מידע ומערכות בחופשיות ביחס למדינות שאינן חתומות על הסכם כזה. אזכיר כי תעשייה אווירית בשיתוף בלו-בירד מכרו למרוקו מל״טים עם דיווחים אחרונים כי העסקה כוללת הקמה של ייצור מקומי במרוקו. 

הברק-8 פותחה במשותף על ידי ישראל והודו עם יישומים לזירת הים (כלי שיט) והיבשה (מערכת קרקעית). המערכת, על פי פרסומי היצרן, יודעת להגן בטווח של עד 150 ק״מ מול מגוון איומים אוויריים. 

הדיווח על מו״מ רכש מערכת ישראלית מגיע כאשר פרסומים במרוקו מדווחים על קבלת מערכת הגנ״א סינית ראשונה מסוג FD-2000B שהוזמנה בשנת 2017. סה״כ הוזמנו ארבע מערכות כאלו מסין. ״הבסיס הצבאי להגנה אווירית, שנחנך לאחרונה, ממוקם כ-50 קילומטרים צפונית לרבאט בסידי יחיא אל-גרב״, נכתב בפרסום. הבסיס מאחסן גם מערכת מסוג Sky Dragon 50, גם היא תוצרת סין. 

המו״מ עם תעשייה אווירית מסתמך על תקציב הביטחון המרוקאי לשנת 2022. במסגרתו, יוקצו 12.8 מיליארד דולר ל"רכישה ותיקון ציוד של הכוחות המזוינים המלכותיים", וזה קשור לרכישת נשק חדש, שמשמעותה חתימה על עסקאות נשק חדשות. לפי דיווחים, מרוקו כבר רכשה מערכת ישראלית נגד רחפנים מסוג SkyLock והיא לקוח ותיק של מל״טים תוצרת תעשייה אווירית. 

לצד מערכות סיניות, גם האמריקאים בוחשים בקלחת. בחודש נובמבר האחרון אישר הפנטגון ייצוא מערכת פטריוט בגרסה PAC-3 MSE למגוון מדינות, ביניהן גם מרוקו. דיונים בין ארה״ב למרוקו סביב נושא זה מתקיימים משנת 2019 לפחות. 

למה מרוקו צריכה ברק-8? 

ובכן, זו השאלה. האויב העיקרי של מרוקו היא אלג׳יריה שרוכשת בעיקר נשק רוסי. בין השאר, מחזיק הצבא האלג׳יראי טק״ק מסוג Iskander. 

ומה עם מערך שכבות? 

ובכן, אם מרוקו רכשה מערכות סיניות והיא תרכוש מערכות ישראליות או אמריקאיות בנוסף, עולה השאלה כיצד כל הטוב הזה יתכנס למערך שו״ב אחד. מערך כזה כולל מכ״מים, מערכות שו״ב, ל״א וכו׳.

איך מרוקו תחבר מערכות סיניות וישראליות? איך ארה״ב תגיב לזה? ואולי בכלל לא יהיה מערך הגנ״א אחוד? שאלות פתוחות. 

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית