השפה והתרבות – תהום פעורה בינינו לשכנינו ואויבינו
שגיא פולקה, לחשוב אסלאמית – בחינת השיח המוסלמי בן זמננו : הבנת שפה ותרבות כמפתח להכרת השכנים, מודן הוצאה לאור, מערכות, בית ההוצאה לאור של צה"ל, מרכז משה דיין אוניברסיטת תל אביב, 2023
לבן תרבות המערב מציב האסלאם פער תרבותי עמוק. קשה לנו להבין מכלול של השלכות פוליטיות ותרבותיות של דת השזורה בכל תחומי החיים.
זה נוגע למנהיגים, למפקדים, לאנשי מודיעין ולכל אזרח הפוגש פרמדיק מטירה בבית חולים, פוגש את ח"כ מנצור עבאס ולא יודע להגדיר האם הוא מנהיג ערבי פרגמטי או מנהיג תומך טרור וכך הלאה.
הספר לפנינו היוצא בקריאה ציבורית חשובה פורסם עוד לפני המלחמה הנוכחית. הוא מציע כהבטחת מחברו "מפת דרכים להבנת שכנינו המוסלמים". מוצגת בספר מסגרת תפיסתית כוללת, דתית ותרבותית, המכוונת בעשורים האחרונים את מאבקי האסלאם ואת חלומותיו.
הספר בוחן את השיח בעולם המוסלמי בארבעה זרמים : הזרם הפרגמטי (וסטי); הזרם הסלפי-ג'האדי; הזרם הסלפי-טהרני והזרם הליברלי-מוסלמי. פולקה מדגיש במיוחד את הזרם הפרגמטי, שהוא מזהה אותו, בין היתר, אצל ח"כ מנצור עבאס וגם בתנועת חמאס, שהיא ביטוי ארגוני, מבצעי, כלכלי וחברתי לתפיסת האחים המוסלמים. במסמך עקרונות של חמאס מ-2017 נכתב : תנועת חמאס מבינה את האסלאם כחובק את כל תחומי החיים, מתאים לכל זמן ולכל מקום.
פעמים רבות נראה כי מתנהל שיח חירשים בינינו ובין שכנינו. הדבר נובע מתהום פעורה בדמות מחסום השפה, ההבנה והרגישות התרבותיות. ארגוני הטרור סביבנו מקבלים השראה מאירועי העבר בהיסטוריה המוסלמית ומפסוקי הקוראן לשמות של מבצעים ופעילות שלהם וכך הם גם מכנים את פעולות צה"ל. השפה, התרבות ובעיקר הדת מלווים את כל השגרה והמלחמה.
הספר כולל מילון מונחי אסלאם מרכזיים. לחשוב אסלאמית משמע להבין את מונחי היסוד בהם משתמשים שכנינו. זה חיוני לאזרח הפשוט, לקציני המודיעין ולמקבלי ההחלטות במדינה.