חיסול ממוקד או פעילות קרקעית?

כשבוע אחרי הפסקת האש השברירית בדרום"ישראל דיפנס" אלוף (מיל') דני יתום ותא"ל (מיל') דודו צור בוחנים מהן האפשרויות העומדות בפני ישראל בסיבוב הלחימה הבא שכנראה יגיע בקרוב
כוחות צה"ל בפעילות קרקעית בעזה (צילום: דובר צה"ל)

לאחר שבוע של מתקפת טילים על יישובי הדרום, וגם כעת כשהירי נמשך לסרוגין - למרות שהוכרזה הפסקת האש, ישראל דיפנס בוחן מהן אופציות הפעולה שעומדות לרשות ישראל. כיצד תוכל להגיב בסיבוב הלחימה הבא? אלוף (מיל') דני יתום, ראש המוסד לשעבר ששימש גם כאלוף פיקוד המרכז, ותא"ל (מיל') דודו צור, קצין מודיעין ראשי לשעבר, ששימש כקמ"ן פיקוד דרום במהלך שירותו הצבאי, וכיום מנכ"ל עמותת המרכז למורשת המודיעין, בוחנים מהם היתרונות והחסרונות של מספר דרכי פעולה אפשריות.

1. המשך חיסולים ממוקדים

דני יתום: "המכה הכי קשה שארגון טרור יכול לחטוף זה חיסול הראש שלו. לפגוע במי שהולך לבצע פיגוע נגדך זו חובה, ודרך לגיטימית למנוע פיגועים. מצד שני, זה מצית אש וכמובן גורר רצון מצד ארגוני הטרור לבצע כתגובה עוד יותר פעולות ופיגועים גם קרקעיים וגם של ירי תלוי מסלול".

דודו צור: "יש כאן יתרון במיוחד כשמדובר בארגונים קטנים, שבכך ניתן לשבש את הפעילות שלהם לטווח זמן יותר רחוק. כמו כן, זה בהחלט מהווה אלמנט של הרתעה. עם זאת, זה גם גורר תגובות נגד יותר קשות ובסופו של דבר בלתי נמנע שיקום ראש חדש שיחליף את המנהיג שחוסל."

2. מבצע קרקעי מוגבל בסגנון "עופרת יצוקה"

דני יתום: "יש בכך ערך מוגבל ביותר - שאנחנו נשתלט על שטחים שמהם נורים הטילים לעבר יישובינו בדרום. אולם מנגד, כוחות צה"ל יהיו חשופים לפגיעות חוזרות ונשנות מצד גורמי טרור וגם אולי מצד אזרחים ברצועה וכמובן שהעולם יהיה נגדנו".

דודו צור: "אם נעשה איזה מבצע ברצועה זה אולי יביא לתקופת רגיעה קצובה אבל זה יהיה רק עד לגל הבא. אני לא חושב שרצוי להיכנס למבצע מתגלגל. יודעים איך נכנסים אבל לא ניתן לדעת איך יוצאים מזה. כרגע אין לנו אינטרס להבעיר את אזור הדרום, עוד מעט מתחילה שנת הלימודים ורצוי שיהיה ביטחון ולא להתחיל לנהל בתי ספר תחת אש וסיכון של טילים".

3. מהלך קרקעי נרחב שמטרתו הפלת שלטון החמאס ברצועה

דני יתום: "היתרון הוא כמובן מיטוט שלטון החמאס ופגיעה קשה בתשתית הטרור האנושית והפיזית. מנגד החיסרון הגדול הוא שבעצם נאלץ לכבוש את האזור ולקחת אחריות על שני מיליון פלסטינים - מבחינת תשתית, ביוב, שירותי בריאות, אוכל ומים. בדיוק כמו בפעולה קרקעית מוגבלת כוחות צה"ל היו בבחינת מטרות נוחות למחבלים בדיוק כפי שהיה לפני היציאה החד צדדית שאז איבדו לא מעט חיילים ברצועה. כמו כן, שוב תישמע ביקורת בעולם נגד ישראל".

דודו צור: "לא בטוח שהאינטרס שלנו כרגע זה לנטרל את ארגון החמאס על אף ההרוגים בעורף הישראלי, האינטרס הוא לסגור כמה שיותר מהר את הסכסוך, גם על רקע הבעיות עם מצרים וגם מתוך השיקול בעניינו של גלעד שליט לטובת התקדמות במשא מתן".

4. ביצוע פעולות בתוך סיני

דני יתום: "בצעד כזה באמת שאין שום יתרון ורק חסרונות בכניסה לתוך שטח ריבוני מצרי, שיכול רק להגביר עוד יותר את הסכסוך עם המצרים, הדבר הכי טוב זה לייצר רגיעה עם מצרים ולהדק את שיתוף הפעולה עם משמר הגבול המצרי".

דודו צור: "האפשרות שישראל תכניס כוחות לסיני היא לא באה בחשבון, מצרים היא מדינה ריבונית שיש לנו איתה הסכם שלום ואנחנו צריכים לדרוש ממנה לממש את הריבונות שלה ולפעול בנחישות נגד גורמי הטרור בחצי האי סיני. אני חושב שהאינטרס שלנו כרגע זה לשמור על היחסים עם מצרים ולהגיע איתם לידי הבנה איך פועלים בגבול המשותף כנגד אותן כנופיות טרור, בין אם הג'יהאד העולמי ובין אם גורמים מרצועת עזה שעברו את הגבול למצרים. יש לדרוש ולהפעיל לחצים ישירים ובין לאומים על מצרים לטפל בבעיה. חייבים לזכור שרק לפני שבועיים גורמים טרוריסטים בסיני תקפו את אנשי המשטרה המצרית באל עריש, מדובר בסמל ממשלתי טהור וזו קריאת תיגר על הממשל המצרי. בנוסף לכך הם גם מחבלים בצינור הגז לישראל ולירדן שזה אינטרס כלכלי של הממשל המצרי, שכן מצרים נמצאת במצב כלכלי לא טוב".

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית