איראן וצפון קוריאה מתקרבות

שתי המדינות ממשיכות לחלוק ביניהן מידע וטכנולוגיה בתחום הגרעין והטילים הבליסטיים ארוכי טווח. טל ענבר מומחה בנושא תוכניות חלל וטילים בליסטיים מספר בראיון ל"ישראל דיפנס" על ההתקדמות הטכנולוגית הנמצאת בידי שתי המדינות
טיל נודונג בעל ראש קרב זהה לטיל השיאהב האיראני

"איראן בהדרגה הופכת לשחקן הדומיננטי ביחסים בין שתי המדינות ונראה כי היא מקדימה את צפון קוריאה במספר הפיתוחים הקשורים בתוכניות הטילים, ובייחוד בתחום הטילים המונעים בדלק מוצק ובהנחיית טילים" כך מציין טל ענבר, העומד בראש המרכז לחקר כלי טיס בלתי מאוישים והחלל, במכון פישר למחקר אסטרטגי, אוויר וחלל ומתמחה בנושאי מדיניות ותוכניות חלל וטילים בליסטיים. ענבר הציג את הדברים בכנס הישראלי הבינלאומי להגנה מפני טילים שנערך אתמול במתחם האיירפורט סיטי, ואורגן על ידי קבוצת "טכנולוגיות" בשיתוף עם עמותת עי"ט.

לדברי ענבר, בתחום הטילים המונחים והמדוייקים, איראן מתקדמת מאוד בפיתוח הטיל המכונה "חליג' פארג" (בערבית 'המפרץ הפרסי', ששמו שניתן בערבית אמור להעביר מסר עבור המדינות השכנות להם) נגזרת של הטיל פתח 110, אשר גירסה שלו בשם M600 מיוצרת בסוריה ונמצאת גם בראשות החיזבאללה. חליג' פארג מוגדר על ידי איראן כטיל בליסטי כנגד ספינות, ובתרגיל האחרון שהיא ערכה לפני מספר שבועות היא אף הכריזה על ניסוי מוצלח בטיל.

"טיל מסוג זה לא מצוי ככול הידוע בראשות צפון קוריאה ואין מין הנמנע כי הידע ליצורו יועבר על ידי איראן למדינה זו" אומר ענבר. "בהקשר הרחב יותר, כל הטילים הבליסטיים בעלי דלק נוזלי ומשגרי הטילים שנגזרו מהם פותחו באיראן על בסיס ידע וטכנולוגיה שהועברו מצפון קוריאה (אשר מכרה טילי נו-דונג לאיראן ופיקסטן). במקביל, דגם קוריאני של נו-דונג בעל ראש קרב (רש"ק) מתקדם יותר, שפותח ככל הנראה באיראן ללא ידע צפון קוריאני עבור טיל שיהב, נראה במצעד בפיונגיאנג לפני כשנה".

ענבר מציין עוד כי ניתוח של מתקן השיגור התת קרקעי שהוצג לאחרונה על ידי איראן, מראה כי מימדיו גדולים מהרבה מהמימדים הנדרשים לטילים המוכרים שבידי איראן, דבר שיתכן ומאושש טענות של גורמים רשמיים במערב על כך שצפון קוריאה העבירה לאיראן טילים מסוג BM25 אשר נטען כי מגיעים לטווח של 3,500 ק"מ. עם זאת, איראן לא הציגה עדיין את הטיל באופן רשמי.

יש לציין כי דו"ח של האו"ם שעוסק ביישום החלטות מועצת הביטחון 1929 (האוסרת מכירת נשק לאיראן) מתייחס למעבר ידע וטכנולוגיה מאיראן לצפון קוריאה. הדו"ח הגנוז של האו"ם מאושש מברק ממחלקת המדינה האמריקאית לשגרירות ארה"ב בבייג'ין, שהודלף במסגרת הדלפות ויקיליקס, שבו נאמר כי שתי המדינות עושות שימוש בטיסות מטען מסחריות של חברות התעופה הלאומיות שלהן על מנת להעביר טכנולוגיה ורכיבים.

פרסום מהימים האחרונים בעיתון ה"טלגרף" הבריטי מצטט גורמים במערכת הביטחון הבריטית אשר מציינים כי תוכנית הנשק הצפון קוריאנית נהנית כיום מטכנולוגיה איראנית. לדברי טל ענבר, שיתוף הפעולה בין המדינות מתעצם גם בתחום הגרעיני. "לאחרונה דווח כי צפון קוריאה עוסקת בהעשרת אורניום באמצעות צנטריפוגות, זאת בנוסף למסלול הפלוטוניום ששימש כבר ליצור נשק גרעיני צפון קוריאני. כאשר המידע מגיע ממקורות שונים שמדווחים שהידע בייצור צנטריפוגות מתקדמות הועבר בין שתי המדינות."

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית