החות׳ים מאיימים לחתוך סיבים אופטיים בקרקעית הים - ולשתק תעבורת נתונים עולמית

פגיעה בכבלים עשויה, מבחינת ארצות הברית, לפגוע ברשת החיישנים והתקשורת הצבאית שלה ברחבי הגלובוס

REUTERS/Khaled Abdullah

לאחר עשרות תקיפות של אוניות סוחר ואוניות מלחמה בים האדום ובמצרי באב אל מנדב, ולאחר שהאמריקאים והבריטים תקפו את בסיסיהם בתימן, יחד עם נוכחות צבאית מרשימה באזור, המורדים החות'ים אינם מוותרים, ומעלים שוב את רף הלחימה.

והפעם על הכוונת של הזרוע הימית של ארגון הטרור הם כבלי התקשורת התת מימית, המונחים על קרקעית הים ועוברים דרך מצרי באב אל מנדב. 

ב- 24 בדצמבר 2023, ערוץ טלגרם המקושר לחות'ים פרסם מפה המציגה את רשתות כבלי התקשורת התת ימיים בים התיכון, בים סוף, בים ערב ובמפרץ הפרסי.

התמונה לוותה במסר מבשר רעות: "יש מפות של כבלים בינלאומיים המחברים את כל אזורי העולם דרך הים. נראה שתימן נמצאת במיקום אסטרטגי, שכן קווי אינטרנט המחברים יבשות שלמות - לא רק מדינות - עוברים לידה".

למרות שבהצהרה לא צויינה מטרה ספציפית, האיום עולה בקנה אחד עם המערכה הצבאית האגרסיבית ביותר של החות'ים נגד כלי שיט בים האדום.

שיבוש התעבורה הימית

מאז אמצע אוקטובר 2023, שיגר ארגון הטרור למעלה מ- 100 מל"טים וטילים לעבר כלי שיט העוברים דרך באב אל-מנדב, המחבר את הים האדום למפרץ עדן. 

ההתקפות שיבשו את התעבורה הימית באזור ומירב חברות הספנות הגדולות הפסיקו להפליג דרך הים האדום בדרכן מאסיה לאירופה. הדבר החל כבר לגרום לעליית מחירים גלובלית ולעיכובים בשרשרת האספקה העולמית. 

ארה"ב הכריזה בעקבות המצב על הקמתו של כוח משימה ימי רב לאומי, שמטרתו הגנה על השיט החיוני באזור. פעולתו של הכוח הרב לאומי אינו גרם לחות'ים להפסיק את תקיפותיהם. 

באזור באב אל מנדב מונחים על קרקעית הים כבלי תקשורת רבים, המשרתים את תעבורת הנתונים בין אסיה למזרח התיכון ולאירופה.

באב אל מנדב הוא אחד משלוש הצמתים המרכזים הגדולים ביותר בעולם, דרכם עוברת מרבית התקשורת העולמית. נזקים לכבלים אלו עלולים לגרום לסגירת הגישה לאינטרנט באזורים נרחבים ולשיבושים כלכליים במדינות רבות, בדגש על מדינות המזרח התיכון. 

יתר על כן, פגיעה בכבלים עשויה, מבחינת ארצות הברית, לפגוע ברשת החיישנים והתקשורת הצבאית שלה ברחבי הגלובוס. 

עד כה ביצעו החות'ים מתקפות על מימיות בעיקר, תוך שימוש באמל"ח איראני מגוון, אך היכולת לפגוע בכבלים הנמצאים בעומק של כמאה מטרים, על קרקעית הים, דורשת טכנולוגיות ויכולות אחרות. 

איראן תעזור?

מכיוון שידי איראן נמצאות עמוק בעניין, הרי שאמצעי לחימה כגון מוקשים ימיים תוצרת איראן המצויים בידי החות'ים, או צוללות ננס יכולים בהחלט לספק לחות'ים את הפתרון למימוש האיומים שלהם.

לתזכורת כי האיראנים פיתחו, בנו ומפעילים מספר עשרות של צוללות ננס. צוללות אלו, המכונות גאדיר, מופעלות על ידי צוות של שישה אנשים, ויודעות לפעול בעומק של עד 150 מטרים.

צוללות אלו מצויידות בשני צמ"טים(צינור מוליך טורפדו), מהם ניתן לשגר טורפדו קל (בקוטר 330 מ"מ), או טילים נגד כלי שיט לטווחים קצרים או לפזר מיקוש ימי. 

קיימת הערכה לפיה סביר יהיה להניח כי צוללות אלו אף פעילות בידי חיזבאללה. 

ייתכן שבתרחיש האיום, זוהי ההפתעה הבאה של החות'ים – השימוש בצוללות ננס, לא רק לפגיעה בכבלי התקשורת התת המימיים אלא גם באוניות הכוח הרב לאומי, בדגש ארה"ב ובריטניה, באמצעות תקיפה תת מימית.

יש שיאמרו אולי, כי החות'ים לא מסוגלים להפעיל צוללת כזו, אך דברים כאלו גם נאמרו על חיזבאללה לפני ששיגר טילים במלחמת לבנון השנייה לעבר אוניות חיל הים הישראלי.

באמצעות אימון באיראן והעברת הצוללות על גבי אוניות סוחר לתימן, זהו תרחיש הפתעה שהוא בהחלט בר ביצוע בתימן. 

כך או כך, התממשות האיומים של החות'ים בדבר הפגיעה בכבלי התקשורת התת מימיים הוא תרחיש קשה מאד ובעל השפעה כלכלית נרחבת, שהכוחות הפועלים בזירה יידרשו למנוע אותו מבעוד מועד. 

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית