תקשורת תוצרת הארץ ל- F-35

מערכות התקשורת של מטוס הקרב העתידי F-35 יהיו כחול-לבן, מתוצרת התעשייה האווירית ורפאל, כך מסתמן מהמגעים בין חיל האוויר ובין יצרנית המטוס, חברת לוקהיד מרטין
F35 (צילום: AP)

העסקה לרכש המטוסים נחתמה מול חיל האוויר האמריקאי ולא מול היצרנית, כעסקה בין ממשלות, כאשר ישראל הזמינה 20 מטוסי F-35 בעלות של 2.7 מיליארד דולר. העסקה הפכה את חיל האוויר ללקוח הראשון מחוץ לארצות הברית, שיקבל את מטוסי הדור החמישי החמקניים.

על פי התכניות המקוריות, מטוסי ה-F-35 הראשונים היו אמורים לנחות בישראל בשנת 2015. עסקת הרכש של המטוסים אמורה הייתה להיות הגדולה ביותר בתכנית הרב שנתית החדשה של צה"ל – תכנית "חלמיש" לחומש שבין 2012 ל-2016. כפי שנחשף באחרונה ב"ישראל דיפנס" בחיל האוויר מעריכים כעת, כי המטוסים הראשונים יגיעו לישראל במהלך שנת 2017, לאחר שכבר היו חששות לפיהם עיכובים בפיתוח המטוס, שאינם קשורים לישראל, יביאו לדחיית האספקה אפילו לשנת 2018.

ישראל הצטרפה לתוכנית ה-F-35 בשנת 2003, אחרי ששילמה 20 מיליון דולר, שאיפשרו לה להפוך לשותפה ביטחונית ולסקור את תוכניות המטוס, אך ללא הבעת דעה לגבי הפיתוח שלו או התצורה. עובדה זו הובילה למספר שנים של מתיחות עם הממשל האמריקאי בנוגע לדרישות ישראל לשלב את הטכנולוגיה שלה במערכות המטוס, שכן מעמדה כ"משקיפה" בלבד לא אמור היה לאפשר לה זאת.

על רקע העיכובים בפיתוח המטוס נמשכים כל העת המגעים בין לוקהיד מרטין ובין משלחת מיוחדת של חיל האוויר, שממוקמת בוושינגטון, לגבי הרכיבים הישראליים שישולבו בכל זאת במטוס. נודע, כי האמריקאים קיבלו את עמדת חיל האוויר, לפיה מערכות הקשר של המטוס יהיו ישראליות, למרות הרצון שלהם שכל המטוסים בפס הייצור יהיו אחידים כמעט לחלוטין. העמדה התקבלה לאור זאת שמערכות הקשר של ישראל, ומערכות ההצפנה שלהן, הן ייחודיות. מפעל מלמ של התעשייה האווירית הוא הקבלן המרכזי של מערכות הקשר במטוסי חיל האוויר הקיימים.

חיל האוויר כבר מתכנן עם התעשייה האווירית ועם רפאל פיתוח מערכות רדיו והעברת נתונים מוצפנות. מערכות התקשורת יהיו מבוססות על רשתות הקשר הקיימות של חיל האוויר אך יותאמו למבנה המטוס החדש. חיל האוויר גם סיכם עם לוקהיד מרטין על התקנת תשתית למערכות ל"א (לוחמה אלקטרונית), שיאפשרו בהמשך הפרויקט שילוב מערכות לוחמה אלקטרונית מתוצרת אלישרא (מקבוצת אלביט מערכות).

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית