אוויר, ים או יבשה

והסתיים שלב א של סדנת המטה הכללי לקראת גיבוש התכנית הרב שנתית החדשה "חלמיש". הזרועות נאבקות על מימוש פרויקטים מרכזיים בתחום ההתעצמות. הסדנא החלה בדיונים על סוגיית ההכרעה הצבאית הנדרשת בגזרות השונות

תחת חילוקי דעות חריפים נערך בימים שלישי ורביעי  בבסיס ההדרכה של חיל החימוש בצריפין השלב הראשון במסגרת הדיונים לגיבוש תכנית רב שנתית חדשה לצה"ל לחומש שייפתח בשנת 2012 ויימשך עד לסוף 2016. התכנית החדשה מכונה "חלמיש" ונחשבת אחת הגורליות בתולדות בניין הכוח של צה"ל. התכנית תהיה המשך לתכנית החומש הקודמת שכונתה "תפן", והייתה בתוקף במשך מרבית שנות כהונתו של גבי אשכנזי כרמטכ"ל.

דיוני הסדנא המטכ"לית, שכינס הרמטכ"ל החדש רא"ל בני גנץ, נערכים בהשתתפות כל אלופי המטה הכללי, ומספר קצינים בדרגת תת אלוף בתפקידי מפתח. היומיים הראשונים של הסדנא נחשבים רק כשלב ראשון בגיבוש התכנית הרב שנתית החדשה. עד לסוף חודש אוגוסט ייערכו מספר מפגשים נוספים של הצמרת הצבאית, ולאחר מכן יסכם הרמטכ"ל גנץ, בתיאום עם שר הביטחון, אהוד ברק, את החלטותיו לגבי כיווני ההתעצמות של צה"ל במסגרת התקציב שמוקצה למערכת הביטחון. השלב הראשון של הסדנא החל בדיונים על סוגיית ההכרעה הנדרשת מצה"ל במקרה של עימותים בגזרות הלחימה השונות, ובהערכות על המצב במזרח התיכון, שהפך לא יציב לאור המתרחש במדינות ערב השונות. ואולם, תשומת לב מרכזית כבר מוקדשת על ידי בכירי צה"ל לנושא כיווני ההתעצמות.

בדיונים שנערכו בזרועות השונות לקראת הסדנא, גובשו העמדות השונות. זרוע היבשה מעוניינת לפתח במהלך החומש הקרוב שורה של יכולות חדשות, ובהן היכולת להפעלת אש מדויקת בטווחים של עשרות קילומטרים ואף מעבר לכך, שהייתה שמורה עד כה לחיל האוויר בלבד. הזרוע שמה את שיפור יכולות התמרון הקרקעי בראש סדר העדיפויות שלה, ומעוניינת להצטייד לשם כך בשורה של אמצעים. במהלך החומש כבר מובטחת לזרוע היבשה הצטיידות בכמות גדולה של טנקי מרכב ונגמ"שי מרכבה (נמ"רים), שכן ההחלטה על כך התקבלה כבר בתום תכנית החומש הקודמת, ומדובר בפרויקט של עשור שלם.

זרוע האוויר מעוניינת לחזק את יכולותיה ההתקפיות מעבר להצטיידות במטוסי F-35 חדישים שכבר הוחלט עליה (אך אספקת המטוסים תידחה משנת 2015 לשנת 2017 עקב עיכובים בפיתוח המטוס בארצות הברית). החיל צפוי להדגיש את העובדה שהוא הכוח המרכזי של צה"ל לצורך שמירה ההתרעה, ובעל הפעלת יכולת אש במספר רב של גזרות ומספר רב של מתארי לחימה. חלק גדול מיכולותיו אמורים להתאים גם ללחימה ביעדים רחוקים דוגמת איראן.

זרוע הים אמורה להצטייד בחומש הקרוב בצוללות חדשות, אך מעוניינת גם בבניית ספינות טילים ישראלית חדשות, שיהיו גדולות בעשרות אחוזים מספינות ה"סער 5", שנחשבות לסטי"לים הגדולים ביותר שבשירות חיל הים הישראלי כיום.

הסדנא המטכ"לית צפויה להכריע את סדר העדיפויות של צה"ל בהתכוננות למתארי הלחימה השונים ובהתאם לכך את ההשקעה בזרועות השונות ובכוח אדם. "לאור חוסר היציבות האזורי ואיום פצצת הגרעין האיראנית, באמת מדובר בסדנא שהיא מהגורליות בתולדות המדינה", אומרים גורמים ביטחוניים.

img
Rare-earth elements between the United States of America and the People's Republic of China
The Eastern seas after Afghanistan: the UK and Australia come to the rescue of the United States in a clumsy way
The failure of the great games in Afghanistan from the 19th century to the present day
Russia, Turkey and United Arab Emirates. The intelligence services organize and investigate