אדום עולה

בשנים הקרובות יוציא צה"ל משימוש את הטלפונים הלא מוצפנים ויכניס במקומם מכשירים "אדומים", שמתאימים לשיחות מסווגות
צילום: דובר צה"ל

כחלק מתוכנית לשיפור ביטחון המידע בצה"ל, שמקדמים אגף התקשוב ומחלקת ביטחון המידע באגף המודיעין, יוצאו משימוש בצה"ל כל הטלפונים הלא מאובטחים. במקומם, יעבור צה"ל להשתמש אך ורק בטלפונים מוצפנים - טלפונים "אדומים", על פי הכינוי המקובל בצבא.

כיום, קיימים בחלק מהמשרדים שני מכשירי טלפון, מכשיר "אדום" מוצפון, שנועד לשיחות מסווגות, ומכשיר "רגיל", שבו ניתן על פי הפקודות לבצע שיחות אך ורק בנושאים לא סודיים. בחלק מן המשרדים יש רק טלפונים ללא שום הצפנה, דבר שאינו מאפשר ניהול שיחות בנושאים מבצעיים רגישים. בצה"ל חוששים כי במקרים רבים מתקיימות שיחות בנושאים מסווגים גם באמצעות טלפונים לא מאובטחים, דבר שיכול להקל על ביצוע האזנות על ידי גורמים עוינים. החלפת כל הטלפונים בצה"ל למוצפנים תיעשה בתהליך מדורג, שיימשך מספר שנים.

בתוך כך, הוכנסו לצבא מכשירי זימונית ("ביפרים") מוצפנים (במסגרת פרויקט המכונה "כלנית אדומה"). באמצעות זימוניות אלה ניתן לשלוח הודעות מסווגות לגורמים הצבאיים מבלי להסתכן בחשיפת המידע. צעד נוסף שעליו הוחלט כדי לצמצם את הסכנה של דליפת סודות עקב שימוש באמצעי תקשורת לא מסווגים בצה"ל, הוא הרחבת השימוש במכשיר הסלולרי המוצפון, "ורד הרים". טלפון נייד זה פועל במסגרת רשת תקשורת מוצפנת ומאפשר שיחות מסווגות בין דרגי השטח לדרגים בכירים גם תוך כדי קרב. הוחלט לחלק אותו גם לדרגים זוטרים יותר מאשר היה מקובל עד כה. כמו כן, על מנת לאפשר שיחות בין הלשכות לבין הטלפונים הניידים של הקצינים, יצוידו הקצינים בדגמים חדשים של טלפון נייד, שיאפשר ניהול שיחות מוצפנות וגם שיחות "רגילות" באמצעות אותו מכשיר, בהתאם ללחיצת כפתור.

אגף התקשוב שואף שבסופו של התהליך, יישארו בצה"ל מספר קטן של טלפונים לא מוצפנים, שישמשו אך ורק לשיחות עם גורמים אזרחיים, כמו ספקים ובני משפחה של חיילים. המהלך אמור להביא גם לחיסכון כספי, עקב הפחתה משמעותית של השימוש בתשתית טלפונים אזרחית.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית