הקטנות נגד הגדולות

חברות ביטחוניות קטנות ובינוניות החליטו לצאת למאבק כנגד "אפליה מבנית" שפוגעת בהן, לטענת המנהלים
צילום: פליקר, Bogdan Suditu

חברות ביטחוניות קטנות ובינוניות התאגדו באחרונה תחת חטיבה חדשה בלשכת המסחר, מתוך מטרה ליזום צעדי חקיקה שיבטיחו "תחרות הוגנת". אחד ממנהלי החברות שהתאגדו, 16 במספרן, נימק את ההתאגדות בכך ש"שיטת הרכש בארץ נותנת עדיפות מבנית לחברות הגדולות כדוגמת אלביט, תעשייה אווירית, רפאל ותעש.

"מדינת ישראל רוכשת על פי חוק המכרזים. במתכונתו הנוכחית החוק מוביל לכך שהחזק יהיה חזק יותר, והחלש יהיה חלש יותר. בשיטה שבה המשקל הרב ביותר ניתן למחיר, הגדול יכול לעשות 'דמפינג' (להציע "מחיר הצף") כדי לטאטא מתחרים קטנים יותר מן השטח, ואז, לעשות הרחבות עבודה, כספק יחיד, במחיר גבוה. משרד הביטחון משלם בסופו של דבר יותר, ומקבל מוצר או מערכת שפחות מתאימים לו. בארצות אחרות הבינו מזמן את חשיבות החברות הקטנות והבינוניות, אבל לא בארץ".

מנהלת הלשכה המשפטית באיגוד לשכות המסחר, עו"ד שוש רבינוביץ, אמרה בעקבות ההתארגנות החדשה כי "בארצות הברית מבטיחים את קיומן של החברות הקטנות יותר. משרד ההגנה והממשל האמריקאי מאפשר להן הזדמנות שווה ואף נוקט אפליה מתקנת כאשר הנטייה היא להעדיף השתתפות של חברות בינוניות וקטנות על פני הגדולות. בנוסף, בפרויקטים גדולים, שבהם הקבלן הראשי הוא חברה גדולה, מוטלת עליו חובה להיעזר בחברות קטנות כקבלני משנה. צריך לשקול צעדים כאלה גם בארץ".

גורמים במשרד הביטחון אמרו ל"ישראל דיפנס" כי ללא קשר להתארגנות החדשה בלשכת המסחר, הוחלט באחרונה למנות באגף הסיוע הביטחוני (סיב"ט) אדם שעבודתו תתמקד בקידום תעשיות קטנות ובינוניות בשוקי חו"ל, עבודתו תחל במהלך השבועות הקרובים.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית