המאבק הכלכלי נגד איראן: ארה"ב חושפת וחוסמת רשת צללים להמרת מיליארדי דולרים
במסגרת מבצע "Economic Fury" ("זעם כלכלי") הוכרזה הטלת סנקציות על שלושה בתי המרת מט"ח איראניים ועל רשת חברות קש
משרד האוצר של ארה"ב הודיע על מתקפה כלכלית ממוקדת נגד מה שהוא מכנה "עורקי החיים הפיננסיים" של המשטר האיראני. במסגרת מבצע "Economic Fury" ("זעם כלכלי") הוכרזה הטלת סנקציות על שלושה בתי המרת מט"ח איראניים ועל רשת חברות קש, שאחראיות, לפי המודיעין האמריקני, להמרת מיליארדי דולרים מכספי נפט לטובת הצבא האיראני ושלוחיו.
לפי הודעת משרד האוצר, השיטה פועלת כך: מאחר שאיראן מוכרת את עיקר הנפט לסין ומקבלת תמורה במטבע היואן, רשתות "בנקאות הצללים" – ובמרכזה בתי ההמרה שנחשפו, ממירות את היואן לדולרים, דירהם ואירו. כך, לטענת ארה"ב, הופכים כספי הנפט לנזילים וזמינים ישירות לגופי הביטחון והטרור האיראניים.
מיהם המטרות המרכזיות?
"Opal Exchange" (השותפות פדרם פירוזן ושות'): בבעלותו של פדרם פירוזן, אזרח איראן המשתמש באזרחות דומיניקנית כדי להסוות את פעילותו. לשליטה רשת של לפחות 13 חברות קדמיות (Front companies) בדובאי, הונג קונג ובריטניה.
"Radin Exchange" (נאסר קאסמי ראד): הבעלים מסתיר את זהותו האיראנית באמצעות אזרחות של סנט קיטס ונביס. לפי ארה"ב, בית ההמרה הזה לבדו מבצע מדי שנה עסקאות בהיקף של מיליארדי דולרים.
"Arz Iran Exchange" (טאיורי גארנטי סוסייטי): בבעלותו של אחסן טהייורי.
תחבולת ההסוואה: איך זה עובד?
ההודעה חושפת כי רשתות אלו מקימות חברות קדמיות במדינות בעלות פיקוח רופף על הלבנת הון (דוגמת איחוד האמירויות). האיראנים נרשמים תחת זהויות זרות (דומיניקה, סנט קיטס) ומנצלים חשבונות בנק בינלאומיים כדי להעביר כספים עבור הבנק המרכזי של איראן, חברת הנפט הלאומית האיראנית (NIOC) וגורמים צבאיים.
כל רכושן של החברות והאנשים שהוכרזו כחשודים בארה"ב או בשליטת אמריקאים מוקפא לאלתר. אזרחים וחברות אמריקאיות אסורים בכל מגע איתם. חשוב לציין: גם גורמים שאינם אמריקאים עלולים להיכנס לרשימה השחורה אם יסייעו לרשתות אלו לעקוף את הסנקציות.
מזכיר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, מסר בהצהרה: "תחת הנהגתו של הנשיא טראמפ, אנו פועלים בתקיפות, באמצעות 'Economic Fury', כדי לנתק את עורקי החיים הפיננסיים של הצבא האיראני. נמשיך לרדוף אחרי יכולת המשטר לייצר, להעביר ולמשוך כספים".
מאז פברואר 2025, הוטלו סנקציות על יותר מ-1,000 גורמים איראניים, כולל ספינות ומטוסים.