היסטוריה בהתהוות: ארטמיס 2 יצאה לדרך במסע מאויש ראשון אל הירח מזה יובל
משימת ארטמיס 2 של נאס"א, המהווה את אבן הפינה המשמעותית ביותר בתוכנית החלל האמריקנית בעשורים האחרונים, יצאה לדרכה
ענני עשן ואש מילאו את קו הרקיע של מרכז החלל קנדי בפלורידה ביום רביעי האחרון, כאשר טיל ה-SLS העוצמתי התרומם מעל פלטפורמת השיגור ונשא עמו את תקוותיה של האנושות לחזור אל גרם השמיים הקרוב ביותר לכדור הארץ.
משימת ארטמיס 2 של נאס"א, המהווה את אבן הפינה המשמעותית ביותר בתוכנית החלל האמריקנית בעשורים האחרונים, יצאה לדרכה באופן רשמי כשהיא נושאת ארבעה אסטרונאוטים בתוך החללית אוריון. מדובר ברגע היסטורי המציין את הפעם הראשונה מזה למעלה מחמישים שנה שבה בני אדם עוזבים את מסלול כדור הארץ הנמוך לכיוון הירח, צעד שמחזיר את ארצות הברית לימי התהילה של תוכנית אפולו אך עם טכנולוגיה ומטרות שמותאמות למאה ה-21.
לפי דיווחים עדכניים של סוכנות הידיעות רויטרס ומרכזי הבקרה של נאס"א, שעות ספורות לאחר ההמראה הושלמו בהצלחה שלבי ההפרדה הקריטיים של הטיל המשגר, והחללית אוריון, פרי פיתוחה של חברת לוקהיד מרטין, החלה את מסעה העצמאי בחלל העמוק. בראש צוות המשימה עומד המפקד רייד וייסמן, ולצדו הטייס ויקטור גלובר והמומחים כריסטינה קוך וג'רמי הנסן, המייצג את סוכנות החלל הקנדית.
נוכחותו של הנסן מסמלת את שיתוף הפעולה הבינלאומי ההדוק שמאפיין את תוכנית ארטמיס, בשונה מהמרוץ הדו-קוטבי של המאה הקודמת. הצוות עתיד לבלות עשרה ימים בחלל, במהלכם הם יבצעו סדרה מורכבת של תמרונים שמטרתם לבחון את מערכות הקיום, הניווט והתקשורת של החללית בתנאים הקיצוניים של סביבת הירח.
מנהל נאס"א הדגיש בהצהרותיו האחרונות כי המשימה אינה רק מפגן כוח טכנולוגי אלא שלב הכרחי בבניית תשתית קבועה על הירח. בניגוד לתוכנית אפולו שהתמקדה בנחיתות קצרות מועד, ארטמיס מכוונת להקמת בסיס קבע ולנוכחות אנושית מתמשכת, שתשמש כקרש קפיצה למשימות עתידיות למאדים.
העיתוי של השיגור הנוכחי קריטי במיוחד לאור המרוץ הגיאופוליטי המתחדש מול סין, אשר הכריזה על כוונתה להנחית אסטרונאוטים על הירח עד סוף העשור הנוכחי. נאס"א פועלת כעת תחת לוח זמנים מאתגר שבו משימת ארטמיס 3 אמורה להנחית בני אדם על הקוטב הדרומי של הירח, אזור עשיר במים קפואים שעשויים לספק משאבים חיוניים למושבות עתידיות.
המסע הנוכחי של אוריון יכלול הקפה רחבה סביב הצד הרחוק של הירח, מה שיאפשר לאסטרונאוטים להגיע למרחק הגדול ביותר מכדור הארץ שאליו הגיעו בני אדם אי פעם. לפי הפרסומים הרשמיים מהימים האחרונים, כל המערכות פועלות כשורה והצוות החל בביצוע ניסויים מדעיים ראשוניים כבר בשלבי הטיסה המוקדמים.
הצלחת המשימה תסלול את הדרך לשיגור ארטמיס 4 המתוכנן לשנת 2028, אשר יתמקד בבניית תחנת החלל "גייטוויי" שתקיף את הירח. ככל שהאנושות צופה בתמונות המרהיבות הנשלחות מהחללית אוריון, ברור כי אנחנו נמצאים בפתחו של עידן חדש שבו הירח הופך מיעד רחוק ובלתי מושג לתחנה פעילה ומרכזית בחקר היקום.