דיווח: ווייטנאם רוכשת חימוש משוטט מתקדם מרפאל

על פי דיווח של אתר intelligenceonline, ההסכם כולל ייצור מקומי ברישיון והעברת ידע מישראל של ה-SPIKE FIREFLY

דיווח: ווייטנאם רוכשת חימוש משוטט מתקדם מרפאל

תמונה: רפאל

משרד ההגנה של וייטנאם חתם לאחרונה על הסכם עם חברת רפאל מערכות הגנה מתקדמות לרכש חימוש משוטט מדגם SPIKE FIREFLY (בגרסתו החדשה יותר -L-SPIKE1X), המוכר בישראל בשם “מעוז”, עבור צבא וייטנאם. על פי הערכות בענף הביטחוני, שווי העסקה עומד על כ-250 מיליון דולר, והיא מהווה אחת מעסקאות הרכש הביטחוניות המשמעותיות ביותר של וייטנאם בשנים האחרונות עם חברה ישראלית.

על פי דיווח של intelligenceonline, ההסכם בין הצדדים אינו מסתכם באספקת מערכות מבצעיות בלבד, אלא כולל גם הקמה של מפעל ייעודי לייצור החימוש המשוטט בשטח וייטנאם. המפעל צפוי לפעול ברישיון של רפאל, תוך העברת ידע וטכנולוגיה מישראל לחברה מקומית שתהיה אחראית על הייצור, כחלק ממדיניות הרכש של וייטנאם המעודדת ייצור עצמי והפחתת תלות בגורמי חוץ.

ה-L-SPIKE1X הוא חימוש משוטט קל ונישא, המשוגר ממחסנית קומפקטית על ידי לוחם בודד. לאחר השיגור הוא מרחף מעל אזור היעד, משדר וידיאו בזמן אמת למפעיל, ומתפוצץ רק לאחר קבלת אישור סופי לפגיעה במטרה. המערכת מאפשרת זיהוי מדויק של היעד, וכן ביטול משימה או חזרה לנקודת מוצא במקרה של שינוי בתנאי הלחימה.

לפי פרסומי רפאל, הטווח המבצעי של “מעוז” מגיע עד כחמישה קילומטרים, כתלות במאפייני השטח ובסוג המטרה. החימוש מופעל באמצעות אנרגיה חשמלית ומיועד לפעולה ממוקדת וקצרה, בעיקר כתמיכה ביחידות חי”ר ויחידות מיוחדות הפועלות בזירות לחימה מורכבות, בדגש על סביבה אורבנית צפופה.

המערכת כבר נכנסה לשימוש מבצעי בצה”ל במהלך הלחימה ברצועת עזה מאז 7 באוקטובר, כך על פי דיווח של DEFENSE BLOG. ניסיונה המבצעי של המערכת נחשב לגורם משמעותי בהחלטת הרכש הווייטנאמית, המבקשת לשלב אמצעי תקיפה מדויקים בעלי מוכחות בשדה הקרב.

העסקה הנוכחית מדגישה את העמקת שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל לווייטנאם, כאשר האנוי ממשיכה להשקיע ברכישת מערכות מתקדמות לאיסוף מודיעין ולתקיפה מדויקת, תוך שילוב תעשייה מקומית והעברת טכנולוגיות מתקדמות כחלק מאסטרטגיה ארוכת טווח לחיזוק עצמאותה הביטחונית.