הלך לעולמו אלוף בדימוס דן טולקובסקי

טולקובסקי לחם במלחמת הקוממיות, ביצע גיחות הפצצה במצרים, ופיקד על חיל האוויר במבצע קדש ב-1956

הלך לעולמו  אלוף בדימוס דן טולקובסקי

מאת דובר צה"ל, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123558367

המפקד החמישי של חיל האוויר הישראלי, אלוף בדימוס דן טולקובסקי, נפטר ביום חמישי שעבר בתל אביב, והוא בן 104 שנים.

דן טולקובסקי, טייס קרב של מלחמת העולם ה-2, מלחמת הקוממיות ומבצע קדש, נודע כ”קצין וג’נטלמן”, נעים הליכות וחסיד המסורת הצבאית של חיל האוויר המלכותי הבריטי, שבשורותיו הטיס מטוסי ספיטפייר.

דן טולקובסקי נולד בשנת 1921, בוגר גימנסיה הרצליה, פעיל בהגנה. התנדב לצבא הבריטי, למד בבית הספר לטיסה בטראנסוואל שבדרום אפריקה, ושירת כטייס קרב במטוסי ספיטפייר במערכות איטליה, צרפת ויוון.

טולקובסקי לחם במלחמת הקוממיות, ביצע גיחות הפצצה במצרים, ופיקד על חיל האוויר במבצע קדש ב-1956. הוא היה מח”א בין השנים 1953 ו-1958, ונודע בכך שהיה הראשון שהנהיג בטייסות החיל דאז את מושגי הכוננות המבצעית של טייסות טיסה.

בתקופתו נקלטו בחיל ראשוני מטוסי הקרב הסילוניים מטאור, אורגן, מיסטר, סופר מיסטר וווטור. לפני שהתמנה למח”א שימש בחיל כראש להק הדרכה ורמ”ט.

דן טולקובסקי היה בן למשפחה ידועה של ראשוני תל אביב, פרדסנים ויהלומנים. הוא הוכשר כמהנדס ב-Imperial College בבריטניה, ואחרי שמסר את הפיקוד על החיל לאלוף עזר ויצמן והשתחרר, מילא דן תפקידים בכירים. 

בין היתר היה ראש מנהל התכנון והמחקר במשהב”ט, היה ממקימי תעשיית ההייטק וחברות הון-סיכון, מנכ”ל השקעות דיסקונט, וגם היה ממייסדי מפלגת ד”ש והתנועה לארץ ישראל השלמה.