מרוקו משדרגת: מסוקי קרקל חדשים נגד איומים בסהרה
במסגרת מאמצי מודרניזציה צבאית אסטרטגיים, חיל האוויר המלכותי של מרוקו חתם על עסקה גדולה עם איירבוס לרכישת מסוקי H225M קרקל, שיחליפו את דגמי הפומה הוותיקים
חיל האוויר המלכותי של מרוקו צעד צעד משמעותי קדימה בתוכנית השדרוג שלו, כשחתם ב-18 בנובמבר 2025, במהלך תערוכת האוויר בדובאי, על חוזה רכישה של 10 מסוקי H225M קרקל מתקדמים מחברת איירבוס הליקופטרים, כך הודיעה החברה הרשמית באתר שלה.
המסוקים הללו, גרסה צבאית משודרגת של דגמי הפומה האזרחיים, יחליפו את צי הישן של 35 מסוקי SA330 פומה משנות ה-70, ויתמקדו במשימות סיור, ניטור והצלה בחיפוש וחילוץ (CSAR) בשטחי הסהרה הרחבים, הנמתחים מחופי האוקיינוס האטלנטי ועד לבטן המדבר. דיווח באתר Army Recognition מיום 18 בנובמבר 2025 מציין כי הרכישה הזו מגבירה את יכולות חיל האוויר המרוקני להתמודד עם תנאי קיצון כמו חום גבוה וגבהים משתנים, תוך שילוב יכולת תדלוק אווירי ומכ"ם מתקדם.
המסוקים החדשים, דו-מנועיים בעלי מנועי TURBOMECA MAKILA 2A רבי העוצמה, מצוידים בשני מנופים חיצוניים להרמת מטען כבד, חליפת הגנה עצמית מפני איומי ל"א, בקרת טיסה אוטומטית וקוקפיט דיגיטלי מלא, כולל מנגנון מיוחד לנחיתות והמראות מחול מדברי. על פי כתבה ב-Flightglobal מיום 18 בנובמבר 2025, הם יותאמו גם למבצעי כוחות מיוחדים, עם אפשרות לשאת מקלעים ומערכת אלקטרו-אופטית Safran Euroflir 410 לזיהוי יעדים בלילה.
"ה-H225M מציע פלטפורמה רב-תכליתית שמתאימה בדיוק לצרכים שלנו בשטחים הקשים של צפון אפריקה", אמר מפקד בכיר בחיל האוויר המרוקני בראיון ל-Janes מיום 18 בנובמבר 2025, תוך הדגשת היכולת לשאת עד 28 חיילים או 4.5 טון מטען.
ברקע העסקה ניצבת המתיחות הגיאופוליטית המתמשכת בין מרוקו לאלג'יריה סביב השליטה במערב הסהרה, סכסוך שהחל בשנות ה-70 ועדיין מהווה נקודת חיכוך מרכזית. דוח של International Crisis Group מיום 29 בנובמבר 2024 מזהיר כי אירועים בשטח, כולל תקריות גבול, עלולים להסלים למלחמה פתוחה, כאשר מרוקו מחזקת את נוכחותה הצבאית באזור כדי להגן על טענותיה הריבונות.
הרכישה הזו, כך מעריכים מומחים, היא חלק ממגמה רחבה יותר של שדרוג צי המסוקים המרוקני, שכלל לאחרונה קליטת מסוקי אפאצ'י אמריקאיים, ומגבירה את היתרון הטכנולוגי של רבאט מול שכנתה.
בסופו של דבר, עסקת הקרקל מחזקת את מעמדה של מרוקו כמעצמה אזורית בצפון אפריקה, תוך שמירה על איזון עדין מול אלג'יריה. אם תצליח רבאט לממש את הפוטנציאל של הצי החדש, היא עשויה לשנות את דינמיקת הביטחון בסהרה לטובתה.