איראן פיזרה את מתקני הקירור בנתנז – סימן שהמתקן להעשרת אורניום הושבת

לאחר תקיפות בקיץ האחרון, איראן פירקה את רוב מערכות הקירור באתר נתנז ופיזרה אותן בשטח – מה שמעיד שהמתקן נפגע קשה ואינו צפוי לחזור לפעילות בקרוב
 

ההתפתחויות האחרונות באתר העשרת האורניום בנתנז מספקות חלון הצצה נדיר למצבו המבצעי של המתקן לאחר מתקפות יוני 2025. פרסום של מכון isis-online.org. 

תצלומי לוויין עדכניים מראים כי איראן הסירה ופיזרה 23 מתוך 24 מצננים תעשייתיים ששירתו שני מבני HVAC מעל־הקרקע, אשר תמכו בפעילות התת־קרקעית של מפעל ההעשרה. הפיזור לא בוצע אל מחוץ למתחם אלא ברחבי האתר עצמו – על רחבות מסוקים, סמוך למתקן טיפול במים ובמוקדים נוספים – מה שמרמז על היגיון כפול: מצד אחד, הכרה בפגיעותם של שירותי עיליים כיעדים קלים לתקיפה; מצד שני, היעדר צורך תפעולי בטווח הקרוב.

הבחירה לפזר יחידות בודדות ברחבי המתחם ולא לרכזן מחדש מצביעה על לקח אופרטיבי ברור מאירועי הקיץ: מערכות תמיכה מעל־הקרקע – אף אם הן משרתות תשתית קבורה וממוגנת – חשופות לפגיעה שתשבית את כל המערכת. פיזור הנכסים אמנם מקשה על סיכול ממוקד בעתיד, אך הוא גם משדר הערכה איראנית לסבירות תקיפות המשך ולמחיר הגבוה שבהחלפת ציוד תעשייתי אמין ונדיר.

מבחינה הנדסית־מבצעית, המהלך נלווה לממצאים חמורים יותר: האתר נותר מנותק מהרשת לאחר תקיפות על תחנות טרנספורמציה עיקרית ומוסתרת ועל שני גנרטורים לגיבוי. במקביל, שלושת האולמות התת־קרקעיים נפגעו מחדירת חימוש חודר וממוקד, ובפרט פגיעה שיוחסה לבונקר־באסטרים מסוג GBU-57 שהותירה מכתש מדויק מעל האולם שבו מוקמו הצנטריפוגות.

על בסיס יכולת החדירה המוערכת של התחמושת לעומק הגדול מן עומק האולם, מועלית ההערכה כי “דאבל־טאפ” גרם להרס נרחב לצנטריפוגות. איראן כיסתה מאז את המכתש, אך הכיסוי אינו משנה את תמונת הנזק הכוללת.

לכן, הסרת המצננים ופיזורם מהווים סמן ברור להשבתה מתמשכת של קווי העשרה בנתנז ולהיעדר אופק חזרה מהירה לשגרה. בהיבט האזורי והבינלאומי, מדובר באיתות כפול: טקטית – צמצום פגיעות תשתיות תמך; אסטרטגית – הכרה בכך שמימוש יכולת העשרה תעשייתית מחייב שיקום עמוק של חשמל, קירור ותשתיות תת־קרקע שניזוקו קשות.

עד להשלמת שיקום כזה – אם בכלל – נתנז צפוי להישאר בגדר אתר בעל יכולת מצומצמת ותלות גבוהה במהלכי התאוששות ארוכי טווח.