נורבגיה רוכשת פריגטות בריטיות – אלביט צפויה לספק טכנולוגיות לוחמה אלקטרונית

הפריגטות מדגם Type-26 ייבנו במספנות BAE בגלזגו, יצוידו במערכות מתקדמות של אלביט מערכות, Babcock ו-QinetiQ, ויחזקו את שיתוף הפעולה האסטרטגי בין לונדון לאוסלו

נורבגיה רוכשת פריגטות בריטיות – אלביט צפויה לספק טכנולוגיות לוחמה אלקטרונית

By Ian Dick from Glasgow, UK - HMS Glasgow, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127295484

נורבגיה הודיעה על עסקה ביטחונית מהגדולות בתולדותיה: רכישת חמש פריגטות מדגם Type-26 מבריטניה, בעסקה המוערכת בכ-14 מיליארד דולר. ספינות המלחמה, המיועדות בראש ובראשונה ללחימה בצוללות, יספקו לצי הנורבגי יכולת מבצעית מתקדמת לעשורים הקרובים.

על פי דיווח של אתר Defense News, ההסכם נחתם עם חברת BAE Systems הבריטית, שתבנה את הספינות במספנותיה בגלזגו. הבחירה הבריטית באה לאחר הליך התמחרות בן תשעה חודשים, במסגרתו שקלה נורבגיה הצעות מגרמניה, צרפת וארצות הברית.

ראש ממשלת נורבגיה, יונאס גאר סטורה, ציין כי ההחלטה לא הייתה פשוטה: “כל ארבעת המתמודדים הציעו פתרונות חזקים ותחרותיים, וכולם שותפים קרובים. שיתוף הפעולה הביטחוני עימם ימשיך בעוצמה מלאה”.

הפריגטות הראשונות צפויות להימסר ב-2030, ויופעלו לאורך עשרות שנים. התכנון הנורבגי כולל צייד הספינות במסוקים ייעודיים ללוחמה בצוללות, אם כי סוגם טרם נקבע.

על פי שר ההגנה של נורבגיה, טורה א. סנדוויק, אחת ההחלטות המרכזיות בהסכם הייתה להבטיח כי הספינות הנורבגיות והבריטיות יהיו “כמעט זהות לחלוטין” במפרט הטכני. מטרת מהלך זה היא להגביר את יכולת הפעולה המשותפת בין שני הציים, להפחית עלויות ולייעל את תחזוקת הכלים. עוד ציין סנדוויק כי הסכמה זו עשויה לאפשר בעתיד החלפת צוותים בין המדינות ואף אימונים משותפים.

מערכות הנשק המרכזיות של הפריגטות הבריטיות כוללות תותח בינוני, טילי נ”מ מסוג Sea Ceptor מתוצרת MBDA, ומכ”ם Artisan 3D מתוצרת BAE, המיועד לאיתור מטרות קטנות ומהירות. בנוסף, יוטמעו בהן גם מערכות לוחמה אלקטרונית מתקדמות.

במסגרת חוזה שנחתם כבר בנובמבר 2021, העניק משרד ההגנה הבריטי לחברת Babcock, בשיתוף עם אלביט מערכות בריטניה ו-QinetiQ, אחריות לפיתוח והטמעה של מערכות לוחמה אלקטרונית חדשות בספינות חיל הים המלכותי, ובהן פריגטות ה-Type-26 וה-Type-31. המערכת נשענת על טכנולוגיית DESEAVER MK-4 DCLS מתוצרת אלביט, שנועדה להתמודד עם מתקפות טילים מורכבות ולהגביר את יכולות ההגנה של הספינות בזירה הימית.

נכון להיום, שמונה פריגטות מדגם Type-26 כבר נמצאות בייצור עבור הצי המלכותי הבריטי, שעתיד להחליף את פריגטות ה-Type-23 הוותיקות. דגמים דומים נרכשו גם על ידי קנדה ואוסטרליה.

העסקה הנוכחית מהווה הישג משמעותי לתעשייה הביטחונית הבריטית, ומדגישה את מגמת ההעמקה ביחסי הביטחון בין לונדון לאוסלו, על רקע אתגרי הביטחון ההולכים וגוברים בים הצפוני ובמרחב הארקטי.