איראן הרסה את בז"ן: צו חירום לשיקום בית הזיקוק בחיפה
משרד הפנים מציע צו הוראת שעה לשיקום מהיר של נזקי תקיפות במתחם בז"ן, תוך עמידה בתנאים סביבתיים מחמירים
מתחם בתי הזיקוק לנפט (בז"ן) במפרץ חיפה, שנפגע בתקיפות שבוצעו על ידי איראן במסגרת מבצע "עם כלביא", יעבור שיקום מהיר באמצעות צו הוראת שעה שמקדם משרד הפנים. הצו, שפורסם כטיוטה, נועד לאפשר עבודות שיקום והחלפת מתקנים ומבנים שנפגעו, ללא צורך בהיתרי בנייה, תוך קביעת תנאים סביבתיים מחמירים. תוקף הצו המוצע הוא 36 חודשים.
בית הזיקוק בחיפה, המספק כשני שליש מצריכת הדלקים בישראל, נפגע באופן משמעותי בתחנת הכוח האחראית על ייצור חשמל וקיטור, וכן בקווי צנרת ותשתיות תפעוליות. על פי דברי ההסבר לטיוטת הצו, השיקום המהיר נדרש כדי להבטיח אספקת מוצרים חיוניים למשק ורציפות תפקודית. מאחר שהליכי הרישוי הרגילים עשויים להתארך, הצו מאפשר ביצוע עבודות בהתאם לתוכנית חפאג 1200 ב', שאושרה ב-2020, תוך הקפדה על מגבלותיה.
הצו מפרט את סוגי המתקנים שניתן להקים, בהם דודי קיטור, טורבינות, ארובות בגובה של עד 75 מטר, צנרות עיליות ותת-קרקעיות, גשרי צנרת ומבני תפעול ובקרה. היקף הבנייה לא יעלה על 8,650 מ"ר, כאשר 5,650 מ"ר מיועדים להחלפת מתקנים שנפגעו, ו-3,000 מ"ר נוספים לגשרי צנרת וחדרי חשמל. כל העבודות יבוצעו על ידי גורם מבצע שיוסמך על ידי הממשלה, ויהיו כפופות לתנאים סביבתיים, כולל שימוש בטכנולוגיה מיטבית זמינה והגשת בקשות לשינוי היתרי פליטה.
בנוסף, הצו מחייב טיפול בקרקעות מזוהמות כתוצאה מפגיעת טילים, כולל מיפוי מוקדי זיהום ודיגום קרקע בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה. עם סיום העבודות, יוגש מסמך סביבתי המבטיח כי לא חל שינוי שלילי במדדים סביבתיים, כגון פליטות לאוויר, מפגעי ריח או זיהום קרקע. בסיום תוקף הצו, המתקנים יופסקו או יאושרו מחדש על פי החוק.
הצו, שמוצע מכוח סעיף 266ה(ב) לחוק התכנון והבנייה, ממתין לאישור לאחר התייעצות עם המועצה הארצית לתכנון ובנייה. הוא נתפס כצעד חיוני לשיקום התשתית הלאומית, תוך שמירה על איזון בין דחיפות השיקום לבין הגנה על הסביבה.