פרשנות | כך יכולים טראמפ ונתניהו לפעול למען מזרח תיכון חדש
שיתוף פעולה בין נשיא ארצות הברית לראש ממשלת ישראל יכול לפתור את הסוגיות הבוערות באזור ולהביא יציבות ושלום
בשנתיים ושבועיים האחרונים השתנו פני האזור. המזרח התיכון נמצא בעידן חדש: חמאס וחיזבאללה נפגעו קשות, סוריה נטולת צבא אסד, והנוכחות הרוסית באזור מינימלית. מטוסי חיל האוויר הישראלי טסים בחופשיות ברחבי איראן וטהרן, וישראל הצליחה, ככל הנראה, להסיג לאחור את תוכנית הגרעין האיראנית. אם יחליט טראמפ להתערב במלחמה ולהצטרף למאמץ הישראלי, פני המזרח התיכון ישתנו שוב.
מדיניות ישראל, המוסד וצה"ל, ובמיוחד חיל האוויר, רשמו הישגים ניכרים. עם זאת, לא התקדמנו כלל לקראת הסדר או הסכם כלשהו. עשרות חטופים ישראלים נאנקים במנהרות חמאס, וההנהגה בטהרן טרם ויתרה על רעיון השמדת ישראל. אין סימני התקדמות להרחבת הסכמי אברהם עם סעודיה, וגם הבעיה הפלסטינית ביהודה ושומרון נותרה בעינה.
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הוא חובב דילים גדול. לכן, ניתן להציע לו דיל חדש, שעשוי להביא אותו לפרס נובל בשוודיה. זהו לא דיל עם אויב, אלא עם ידיד – דיל בין טראמפ לבנימין נתניהו. בדומה לפגישת צ'רצ'יל ורוזוולט באוניית קרב אמריקנית באוגוסט 1941, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, שבה נחתמה האמנה האטלנטית.
בתרחיש היפותטי, טראמפ ונתניהו יקבעו מועד ומקום, וייפגשו בעוד עם ישראל רץ למקלטים ולממ"דים ביום ובלילה, ומיליונים בטהרן מנסים להימלט מעירם. הימים בישראל קשים: קונים שישיות מים, רחובות הערים ריקים בערבים, מקומות עבודה רבים סגורים, ויש חשש שתלמידי ישראל לא יראו מורה ולוח עד אחרי החגים. המלחמה עולה מיליארדי שקלים. ישראל כמעט מבודדת מעולם התעופה, ומוטל מצור של חברות תעופה זרות על מדינה שניתן להגיע אליה רק בדרך האוויר או הים.
מצב זה לא יוכל להימשך שבועות וחודשים ללא פגיעה ממשית ברציפות התפקודית של המדינה, הכלכלה והחברה. צה"ל וחיל האוויר משקיעים משאבים אדירים בביצוע מופתי שייזכר בתולדות המלחמות. אך יש גבול: כמה פעמים יכולים מאות טייסים ומטוסים לטוס 1,500 קילומטרים, לתקוף ולשוב הביתה בשלום? יש עייפות החומר, ויש מחירים כלכליים בלתי נתפסים.
נתניהו וטראמפ ייפגשו כדי לתפור דיל, ובפתיחת המפגש שני המנהיגים יציגו את סחורתם. נתניהו יאמר לטראמפ: "מקובל על כולם שאסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני, ועל כך אנו עובדים ברגעים אלו. ארה"ב התגייסה פעמים רבות במלחמות עולם כדי להציל את הדמוקרטיות למען החירות והחופש. איראן היא אויבת ישראל והדמוקרטיות בעולם. חיל האוויר שלנו עושה נפלאות, אך אנו חסרים, למשל, פצצות של 10 טונות ויותר כדי להרוס את מתקן פורדו."
"ישראל מצפה שארה"ב תשתתף בצורה מבצעית פעילה במאמצי ההגנה נגד תקיפות הטילים מאיראן. טעמנו מהטילים והכטמ"מים שלהם שהרסו בתים ברמת גן, בראשון לציון ובבת ים, ותושבים נהרגו. ארה"ב משתתפת בהגנה; הצי החמישי של ארה"ב במפרץ מסוגל, אם הנשיא ייתן פקודה, להרוס את החות'ים, את טיליהם ומנהיגיהם.
״אנו טסים לשם ותקפנו מטרות חות'ים, אך זו מלחמה שמצדיקה השתתפות אמריקנית פעילה יותר, ואם יהיה צורך מבצעי, גם עם מגפיים על הקרקע. את מתקן פורדו אפשר להרוס בפצצות שאין לישראל, וגם לתקוף מהקרקע עם יחידות מיוחדות למבצעים מיוחדים."
"בראש סדר העדיפויות של הדיל שלנו חייב להיות נושא החטופים. אסור שהם יישכחו ויוזנחו בגלל האירועים הדרמטיים. הבקשה הדחופה שלנו אליך היא להגביר את הלחץ על כל המעורבים במאמצי שחרור החטופים. זהו עניין ראשון במעלה עבור הציבור הישראלי. בעוד אנו מדברים, מתנהלת מלחמה בעזה כדי להכניע סופית את חמאס, ולוחמי צה"ל מתקדמים בערי הרצועה מעל ראשי החטופים השבויים במנהרות. נכון ששליחי הנשיא עמלים קשות לשחרור החטופים, אך בישראל יש רושם שהמאמץ האמריקני בנושא כאוב זה אינו אולטימטיבי. אפשר להתאמץ יותר."
"אדוני הנשיא, ארה"ב התגאתה תמיד שישראל היא השותפה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון. על שותפה כזו צריך להגן. אתה חותר להסכם גרעין חדש עם איראן. ישראל חייבת להיות חלק מהסכם זה. יש לה ידע על תוכנית הגרעין יותר מכל ארגון מודיעין וביון בעולם, והאיום הגרעיני מופנה כלפי ישראל, לא כלפי ארה"ב או אירופה. אסור לך לחתום על הסכם שלא יבטיח שלא יהיו לאיראן שום יכולות לפתח נשק גרעיני. אנו חותרים להגיע לכך במלחמה הנוכחית, ואתה חייב להגיע לכך בהסדר עם איראן."
וכך יאמר טראמפ לנתניהו, שאותו הוא מכנה 'ביבי': "אנו עזרנו, עוזרים ונמשיך להגן על ישראל. החלק שלך בדיל הוא להפסיק את המלחמה בעזה כדי לשחרר את כל החטופים, חיים ומתים. צריך לבחון את הצעות חמאס בעניין זה לשחרור החטופים בתמורה להפסקת המלחמה. כמה זמן תוכל ישראל לנהל מלחמה בחזיתות עזה, איראן, תימן, יהודה ושומרון ולבנון?"
"הוצא את צה"ל מעזה כדי למלא אחר הציווי המוסרי העליון לשחרור החטופים. הציבור שלך לא יסלח לך ולאנשיך, לשרים שלך ולראשי מפלגת השלטון שלך, אם לא תנסה כל מעשה אפשרי לשחרור החטופים, ובנושא זה אנו מתחייבים להגביר מאמצים. לא אתערב בענייני הפנים שלכם, אבל עליך להניח בצד כל עיסוק בנושאים שוליים ובלתי חשובים, שלדעת חלק נכבד מהקהל שלך הם אנטי-דמוקרטיים ומוליכים לשלטון רודני. אסור לישראל לעסוק בכך כעת, כשעל הפרק שחרור ישראלים משבי נורא וניסיון לחסל איום קיומי גרעיני."
"כשנכנסתי לתפקידי בבית הלבן הכרזתי שאעשה הכל כדי למנוע מלחמות. אני רוצה דילים במזרח התיכון, באוקראינה, בטייוואן, בכל מקום. על כך אני ואתה חלוקים, כי אתה מדבר על מלחמה בעזה 'עד לניצחון'. מה עושים כשיש חילוקי דעות? מגיעים לפשרות. ככה עושים דילים. מוטב שתפסיק את המלחמה בעזה, ונשתדל להגיע להסכם לשחרור חטופים. תנהל את המתקפה נגד איראן, אבל בלי לשגות באשליות שתוכלו להפיל בקלות את שלטון האייתולות בטהרן. במקביל, אני מעוניין לחתור לדיל חדש עם איראן."
"תוכנית הגרעין האיראנית חוטפת ועוד תחטוף מהלומות קשות מכם, ואולי גם מאיתנו, כי אנו מסכימים שאסור שיהיה להם נשק גרעיני. אך את זה אני מקווה שנשיג בסופו של דבר בעסקה כזו או אחרת, בדיל."