ספרד: הצבעה מכרעת בקונגרס על הטלת אמברגו נשק על ישראל
הצעת חוק של השמאל המאוחד תובא להצבעה ביום שלישי, ועתידה תלוי בתמיכת מפלגות השלטון והקטלונים. היוזמה מבקשת לאסור מכירת נשק וציוד דו-שימושי לישראל ולאסור שימוש בספרד כתחנת מעבר למשלוחים כאלה
ביום שלישי הקרוב יכריע קונגרס הנציגים בספרד האם להתחיל בהליך חקיקה להטלת אמברגו מוחלט על סחר בנשק ובציוד דו-שימושי עם ישראל. כמו כן, מבקשת ההצעה לאסור על מדינות אחרות להשתמש בספרד כנקודת מעבר לייצוא מוצרים אלה לישראל. פרסום של אתר 20minutos.es.
היוזמה, שקודמה על ידי מפלגת השמאל המאוחד (IU) במסגרת קואליציית סומאר, זוכה לתמיכה גם מפודמוס, ERC ו-BNG. עם זאת, סימן השאלה המרכזי נותר סביב עמדתן של מפלגת העם הסוציאליסטי הספרדי (PSOE) ושל מפלגת "ביחד למען קטלוניה" (Junts), שתמיכתן הכרחית כדי שההצעה תתקדם.
הטקסט המקורי של הצעת החוק הוגש כבר ביולי אשתקד, אך עד כה לא נערך בו דיון במליאת הקונגרס. הסיבה לכך היא שלגושים המציעים, המהווים מיעוט בבית התחתון, יש פחות הזדמנויות להציג את יוזמותיהם בפני המליאה בהשוואה למפלגות הגדולות כמו PSOE או PP.
היוזמה מבקשת להחיל אמברגו על מדינות "שהוגשו נגדן תביעות בפני בית דין בינלאומי שיש לספרד סמכות שיפוט לגביו, וזאת בתנאי שהתביעה לא נדחתה, בגין ביצוע פשע של רצח עם, פשעים נגד האנושות, הפרות חמורות של אמנות ז'נבה משנת 1949, תקיפות מכוונות נגד אזרחים או אוכלוסייה אזרחית מוגנת, או פשעי מלחמה אחרים".
על פי הפרסום, ישראל היא בדיוק המקרה הזה, שכן מתנהלת נגדה חקירה בבית הדין הפלילי הבינלאומי, וראש הממשלה, בנימין נתניהו, היה נתון לצו מעצר שהוציא בית הדין בשנה שעברה. בית הדין קרא גם למעצרו של שר הביטחון לשעבר, יואב גלנט, ושל מנהיג הזרוע הצבאית של חמאס לשעבר, מוחמד דף.
"החלת האמברגו", נכתב בהצעת החוק, "תגרור איסור על כל מכירה, אספקה, העברה או ייצוא שמטרתם הישירה או העקיפה היא שטחה של המדינה שעליה הוטל האמברגו". אם החוק ייכנס לתוקף, הוא יחול הן על נשק והן על ציוד דו-שימושי, כמו גם על ציוד משטרתי, ויאפשר לרשויות הספרדיות לבדוק "בתוך הטריטוריה הלאומית, לרבות נמלי ים ושדות תעופה, כל משלוח שמיועד למדינה שנפגעה מאמברגו או שמקורו בה", כאשר יש להן "מידע המספק בסיס סביר להאמין שהמשלוח מכיל פריטים שאסורים באספקה, מכירה, העברה, ייצוא או ייבוא".
כדי שהצעת החוק תוכל להתחיל בתהליך החקיקה, היא צריכה לקבל את אישור הקונגרס ביום שלישי הקרוב. נכון לעכשיו, היא זוכה לתמיכה של סומאר, ERC, EH Bildu, פודמוס ו-BNG. מפלגת PNV, למרות שלא הביעה עמדה רשמית, נקטה בחודשים האחרונים קו נוקשה מאוד נגד הפלישה הישראלית לעזה. עם זאת, כדי להשיג רוב, תמיכתן של Junts ובעיקר של PSOE היא קריטית, ובלעדיה תתקשה היוזמה להתקדם.
בקרב הסוציאליסטים טרם חשפו את עמדתם בנושא, אך גורמים בקבוצה סבורים כי IU קידמה את הצעד במטרה ליצור קו "מובחן וביקורתי" בתחום זה. בנוסף, הם מזכירים כי ביום רביעי בשבוע הבא צפוי שר הפנים, פרננדו גרנדה-מרלסקה, להופיע בקונגרס כדי למסור דיווח על עמדת הממשלה בנוגע לחוזים לרכש נשק מישראל, לאחר שהממשלה ביטלה לאחרונה חוזה לרכישת תחמושת. לפיכך, נראה כי הנושא צפוי לעמוד במרכז סדר היום הפרלמנטרי השבוע.
סחר הנשק עם ישראל הפך למוקד ביקורת מצד קבוצות השמאל נגד ראש הממשלה בימים האחרונים. בשבוע שעבר, במהלך הופעתו של פדרו סנצ'ס כדי להסביר את תוכנית החימוש מחדש של הממשלה, כמה שותפות קואליציוניות כמו ERC ופודמוס מתחו ביקורת על הנשיא בנושא זה והאשימו אותו ב"שותפות" ל"רצח העם" שמבצעת ישראל. סנצ'ס השיב כי הממשלה עומדת בהתחייבותה "לא למכור ולא לקנות נשק ותחמושת" מישראל מאז 7 באוקטובר 2023, אך לא הכחיש כי מתבצעות רכישות אחרות ממדינה זו.
למעשה, הוא הודה ברכישת חומרים כמו "קסדות או אפודי מגן", שהם "רכיבים חיוניים לתפקוד ולביטחון" של הכוחות המזוינים, לדברי סנצ'ס. הוא גם הודה כי קיימת אפשרות שהחוזים הוענקו לחברות שבסיסן וייצורן בספרד, אך להן הסכמים עצמאיים עם ישראל.
כך קורה, למשל, עם חוזה לרכישת משגר רקטות SILAM, שפיתוחו וייצורו נחתמו בספרד עם החברות Escribano ו-Expal. עם זאת, בשרשרת האספקה נכלל רכיב טכנולוגי מחברת אלביט הישראלית, אשר גורמים במשרדה של מרגריטה רובלס מודים כי נכון להיום אין לו תחליף. אולם, אם חוק זה יאושר, הממשלה עלולה להתקל בקשיים עם חוזים מסוג זה, שלטענתה, בשלב זה, אין להם תחליף.
יתר על כן, השבוע זימנה ישראל את שגרירת ספרד במדינה, אנה סלומון פרס, להפגנת מחאה, בטענה שסנצ'ס כינה את המדינה "מדינת רצח עם" בקונגרס, למרות שלמעשה היה זה דובר ERC, גבריאל רופיאן, שאמר את הדברים.
במילים אחרות, היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות עוברים תקופה מתוחה, ולכן הסוציאליסטים ניצבים בפני הצבעה מורכבת השבוע.