פרשנות | החות'ים, ישראל והמשחק הגדול

האמריקנים ללא ספק מעדיפים כרגע שישראל תטפל בחות'ים בכוחות עצמה

פרשנות: החות'ים, ישראל והמשחק הגדול

תמונה: דובר צה״ל

כיצד היו מגיבים ראשי ממשלות בריטניה וצרפת אילו מישהו היה משגר טיל ממרחק של כאלפיים ק"מ אל נמלי התעופה הית'רו ושארל דה גול? כי זה מה שקרה בשבוע שעבר כאשר טיל חות'י נפל סמוך לטרמינל 3 בנתב"ג.

חיל האוויר תקף כבר כמה פעמים את נמלי תימן, טראמפ השיג מהחות'ים הסכמה שלא לפגוע באניותיו והחות'ים ממשיכים לשגר לעבר ישראל, גם השבוע כאשר טראמפ נמצא באזור. מערכת האזעקה החדשה מדהירה מאות אלפי ישראלים לממ"דים. בצידי דרכים נהגים עוצרים את מכוניותיהם ונשכבים על הארץ, ידיים על הראש. כך לפי הנחיות פקע"ר. מחזה סוריאליסטי מטורף בשנת 2025.

טראמפ השבוע באזור ובמידה מסוימת בידו עתיד החטופים. יש בארץ השואלים האם ייתכן שטראמפ 'ישאיר אותנו לבד', יעשה עסקי ענק עם המפרציות, מדבר עם חמאס ועם איראן ישירות ועקיפות, ומה אתנו כאן בישראל, שואלים.

בנושא החות'ים טראמפ עשה מעשה ובידל את ישראל מיתר המעורבים. החות'ים לא יתקפו אניות אמריקניות ואחרות המפליגות במצרי הורמוז ובים סוף, התנועה הימית של סחורות עלי אקספרס מסין תימשך ללא הפרעה, והחות'ים ימשיכו לשגר טילים וכטמ"מים למרחב האווירי של ישראל.

המצב ייבחן וייבדק בימים ובשבועות הקרובים בשטח, אבל ייתכן שהאמריקנים הגיעו למסקנה שישראל מסוגלת להתגבר על החות'ים ולפתור את הסכסוך הזה בכוחות חיל האוויר שלה, עם קצת עזרה אמריקנית, כאשר פני טראמפ מופנות להשקעות המיליארדים העתידיות של MBS.

מישראל עד נמלי תימן 2,000 ק"מ. יותר רחוק מאיראן. חיל האוויר למד לגבור על המרחק ומפעיל בהצלחה תו"ל של גיחות ארוכות טווח עם עשרות מטוסי קרב, מטוסי תדלוק ומטוסי פיקוד ומודיעין, ומשמיד מטרות. יש כבר בנק מטרות חות'ים. אבל כל גיחת תקיפה מישראל לתימן היא משימה מסובכת, מורכבת מאוד, ארוכת-טווח ולא נטולת סיכונים.

מפקד טייסת מטוסי F-15 אמר בטלוויזיה שהוא ועמיתיו בטייסת סומכים ביותר ממאה אחוזים על הצוות הטכני שיכין היטב את המטוסים לטיסה הארוכה בצורה מקצועית מושלמת. ובכל זאת, תקלה עלולה חלילה לקרות, והיא בעייתית במרחק של מאות ק"מ מהבית. אלו גם גיחות יקרות מאוד. הרבה מיליוני שקלים.

כלומר, תימן של החות'ים ממשיכה להיות אחת החזיתות הפעילות נגד מדינת ישראל. החות'ים גם מתגרים צבאית באחד הכוחות הימיים החזקים בעולם, הצי ה-5 ומפקדת פיקוד מרכז סנטקום. אין להם טנקים ומטוסי קרב ותותחים אבל יש להם עוצמה חזקה בטילים ובכלים בלתי מאוישים, והם ממשיכים לתקוף למרות שכמעט כל החימושים המשוגרים מיורטים על ידי סוללות חץ ישראליות, למעט מיעוט שנופל בשטח ישראל, כמו ליד נתב"ג. למערך ההגנה הישראלי הצטרפו סוללות THAAD, ה'חץ' של האמריקנים.

צבא ארה"ב מחזיק מול החות'ים עוצמה ימית ואווירית אדירה גם בלי 'מגפיים על הקרקע'. השוואת כוחות צבאיים בין הצי ה-5 של ארה"ב לבין ארסנל הנשק של החות'ים מראה שאילו רצו מאוד, יכלו האמריקנים לחסל את האיום החות'י.

הצי ה-5 הוא אגרוף תקיפה ימי-אווירי רב-עוצמה: מאות מטוסי קרב מתקדמים על נושאות מטוסים, מערכות הגנ"א, כוחות קומנדו וכוחות אחרים בבסיסים באזור. כוח משימה 51 אמפיבי, כוח משימה 54 צוללות, כוח משימה 52 מיקוש, כוח משימה 53 לוגיסטיקה. שליטה ואחריות לשטח ענק של המפרץ הפרסי, המפרץ הערבי, ים סוף וחלקים ממערב האוקיאנוס ההודי, בשיתוף עם מפקדת סנטקום, פיקוד מרכז. לא הרחק, בים התיכון, נמצא הצי ה-6 של ארה"ב.

לחות'ים, קובע INSS לשנת 2024, יש מבחר מגוון של טילים וכטמ"מים. טילים בליסטיים איראניים לטווח 1,600-2,000 ק"מ, טילי שיהאב-3, טילי בורקן-3, טילי שיוט SUMAR טווח 2,000 ק"מ וסומאר-4. קרוב לעשרה סוגים של טילי ים-ים.

האתר WAR ZONE כתב במארס השנה שלמודיעין האמריקני אין תמונה מלאה של כל ארסנל הנשק של החות'ים. מכאן עולה החשש שהאמריקנים "יכולים אך לא רוצים" לשים באמת קץ לאיום החות'י, שמופנה כרגע רק אל ישראל.

במבט שטחי נראה האיום החות'י נסבל, לא אתגר אסטרטגי עולמי כזה שמדיר שינה מעיני מנהיגי עולם. לא איום גרעיני, אין סכנת פלישה למדינה מזרח-תיכונית או להסלמה לסכסוך אזורי או למלחמה כוללת. ודווקא משום כך, מדינת ישראל לא יכולה לעבור בשתיקה על שיגור טיל מתימן לנמל התעופה הבינלאומי היחיד שלה במרכז המדינה, אתר סופר-אסטרטגי שסביבו חיים מיליוני תושבים.

חיל האוויר מוכיח יכולת התמודדות עם האיום, אך החות'ים ממשיכים לאיים על נתב"ג ולא מראים שום סימני כניעה. האמריקנים ללא ספק מעדיפים כרגע שישראל תטפל בחות'ים בכוחות עצמה אחרי שהשיגו הסכם עמם. אך כאן המקום לשאול את טראמפ כיצד היה הוא מגיב אילו ממקסיקו או מקנדה היו משגרים טיל בליסטי ישירות לנמל התעופה קנדי בניו יורק.

השבוע מופנות כל העיניים לסעודיה, לקטאר, לאיחוד האמירויות, לעזה, לחטופים ולמלחמה שם. אם יימשכו תקיפות החות'ים נגד ישראל שוב יעלו רעיונות של פעולה קרקעית נגדם, אולי בשיתוף עם מדינות שכנות במפרץ, ואולי גם עם ישראל. לבטח תישקל הרחבה משמעותית של עוצמות והיקפי תקיפות האוויר של הצי וחיל האוויר האמריקני.

אין ספק שיש דרכים צבאיות לפגוע קשות ואף לנתק את הנתיבים היבשתי והימי של העברות הנשק בין איראן לתימן. תקיפת הנמלים בתימן איננה מספיקה. דרושה כנראה יד חזקה הרבה יותר מצד ארה"ב, זו שביקשה ש"נשאיר לה את הטיפול בחות'ים". כי אין שום סיבה גם בעולם המטורף של ימינו שמיליוני ישראלים ימשיכו לרוץ כל כמה לילות לממ"דים ולמרחבים המוגנים בגלל אויב שנמצא 2,000 ק"מ מכאן ואין לנו שום סכסוך אתו.

תגיות