בריטניה וגרמניה ישתפו פעולה בפיתוח טיל תקיפה ארוך טווח

המיזם המשותף נועד להתמודד עם האיום הרוסי הגובר ולחזק את יכולת ההרתעה של נאט"ו במזרח אירופה

בריטניה וגרמניה ישתפו פעולה בפיתוח טיל תקיפה ארוך טווח

By Rept0n1x - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10559236

בריטניה וגרמניה הודיעו על שיתוף פעולה בפיתוח "טיל תקיפה עמוקה מדויקת" בעל טווח של 2,000 ק"מ, שיוכל לפעול כטיל בליסטי, טיל שיוט או בשילוב של שניהם. על פי דיווח של WAR ZONE, ההודעה על המיזם המשותף משקפת את דאגתן של חברות נאט"ו באירופה מהאיום הרוסי המתגבר על האגף המזרחי של הברית.

ההכרזה על פרויקט הטיל החדש נעשתה בסוף השבוע על ידי שרי ההגנה של גרמניה ובריטניה, בוריס פיסטוריוס וג'ון הילי, במהלך פגישת הכנה לקראת כנס שרי ההגנה של בריטניה, גרמניה, צרפת, איטליה ופולין ברומא.

משרד ההגנה הבריטי מסר כי מדובר במערכת נשק שתהיה מהמתקדמות ביותר שפותחו אי פעם בבריטניה, ומטרתה להגן על הציבור הבריטי ולחזק את כושר ההרתעה של נאט"ו. בברית האטלנטית קיימת דאגה מהשימוש הנרחב של רוסיה בטילי שיוט ובטילים בליסטיים המשוגרים מהיבשה במלחמה באוקראינה.

נכון לעתה, טורקיה היא המדינה היחידה בנאט"ו המחזיקה בטיל קרקע לטווח העולה על 300 ק"מ (186 מייל), טיל ה"בורה". לרוסיה, לעומת זאת, ישנם מספר סוגי טילים המסוגלים לשאת ראשי נפץ קונבנציונליים וגרעיניים, בנוסף לטילי אוויר-אוויר וטילי ים. על רקע זה, קיבלו בריטניה וגרמניה את ההחלטה לייצר טילים ארוכי טווח בעלי יכולת חדירה עמוקה לשטח אויב.

שתי המדינות לא סיפקו פרטים נוספים על מערכת הנשק המתוכננת, אך ציינו כי הטיל יהיה מדויק יותר מטיל ה"סטורם שאדו" הבריטי, הנחשב למדויק במיוחד. דווח כי בריטניה הביעה רצון לפתח טיל שטווחו יגיע ל-3,200 ק"מ (2,000 מייל) ויאפשר פגיעה במטרות במוסקווה משיגור בשטחה, וגרמניה מעוניינת ביכולת דומה.

יש לציין כי בין ארצות הברית לרוסיה היה קיים הסכם INF משנת 1987, שנחתם על ידי רייגן וגורבצ'וב, שאסר על שימוש בטילים קונבנציונליים וגרעיניים בעלי טווחים של 500 עד 5,500 ק"מ (310 עד 3,420 מייל). נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, פרש מהסכם זה בשנת 2019 בטענה שרוסיה לא עמדה בתנאיו.

בשנה שעברה יזמו צרפת, גרמניה, איטליה ופולין את "יוזמת התקיפה הארוכה האירופית" (ELSA), שאליה הצטרפו מאוחר יותר ארצות הברית ושוודיה.