כישלון ה-30 יום: מדוע הפסיק טראמפ את התקיפות על החות'ים והכריז על ניצחון
על פי פרסום בניו יורק טיימס: טראמפ הכריז על ניצחון על החות'ים לאחר 30 יום של תקיפות כושלות ויקרות
נשיא טראמפ, הידוע בסלידתו מהסתבכויות צבאיות ארוכות טווח במזרח התיכון, אישר לפני כחודשיים קמפיין צבאי לפתיחת נתיבי השיט בים האדום על ידי הפצצת החות'ים בתימן. אולם, דרישתו לראות תוצאות תוך 30 יום מהתקיפות הראשונות נתקלה במציאות מורכבת ועקשנית.
על פי פרסום של הניו יורק טיימס, במהלך 30 הימים הראשונים, ארצות הברית לא הצליחה להשיג עליונות אווירית על החות'ים. במקום זאת, הקמפיין הצבאי הסלים לכדי מעורבות אמריקאית יקרה נוספת באזור, ללא תוצאות חד משמעיות. החות'ים הצליחו להפיל מספר מל"טי MQ-9 Reaper אמריקאים מתקדמים והמשיכו לשגר טילים לעבר כלי שיט בים האדום, כולל נושאת מטוסים אמריקאית. קצב השימוש בנשק ותחמושת היה מסחרר והגיע לכמיליארד דולר בחודש הראשון בלבד.
המצב החמיר עוד יותר כאשר שני מטוסי סופר הורנט F/A-18 יקרים נפלו בטעות מנושאת המטוסים "הארי ס. טרומן" לים. בשלב זה, נראה שטראמפ הגיע לקצה גבול הסבלנות.
שליחו למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, שהיה מעורב בשיחות גרעין בתיווך עומאן עם איראן, דיווח כי גורמים עומאנים הציעו "מסלול יציאה" אפשרי עבור טראמפ בנושא החות'ים. על פי ההצעה, ארצות הברית תפסיק את קמפיין ההפצצות, והמיליציה בתמורה לא תתקוף יותר ספינות אמריקאיות בים האדום – אך ללא כל התחייבות להפסיק את שיבוש הספנות הקשורות לישראל.
ב-5 במאי, פיקוד המרכז האמריקאי קיבל הוראה פתאומית מהבית הלבן "להשהות" את הפעולות ההתקפיות. בהכרזתו על הפסקת הלחימה, נשיא טראמפ אף נשמע מעריץ כלפי קבוצת המיליציה האיסלאמיסטית, למרות שבמוקדם יותר הבטיח "להשמיד אותם לחלוטין". הוא ציין את "היכולת הגדולה שלהם לעמוד בעונש" ואף שיבח את "האומץ הרב" שהפגינו. לדבריו, החות'ים "נתנו את מילתם שלא ירו עוד על ספינות, ואנחנו מכבדים זאת."
אולם, ספק רב אם התחייבות זו תישמר. ימים ספורים לאחר ההכרזה, החות'ים שיגרו טיל בליסטי לעבר ישראל, שהופל על ידי מערכות ההגנה האווירית. התקרית הזו מדגישה את הספקנות לגבי הצלחת המהלך של טראמפ.
ההכרזה הפתאומית על ניצחון על החות'ים חושפת כי חלק מחברי צוות הביטחון הלאומי של הנשיא העריכו בחסר את חוסנה של הקבוצה. גנרל מייקל קורילה, ראש פיקוד המרכז, דחף לקמפיין תקיף יותר, שבתחילה נתמך על ידי מזכיר ההגנה והיועץ לביטחון לאומי. אולם, החות'ים הספיקו לחזק רבים מהבונקרים ומאגרי הנשק שלהם במהלך ההפצצות האינטנסיביות.
בנוסף, הצוות העריך לא נכון את סף הסבלנות של טראמפ למעורבות צבאית באזור. טראמפ מעולם לא תמך בהסתבכויות צבאיות ארוכות טווח במזרח התיכון ובמהלך כהונתו הראשונה ניסה להחזיר כוחות מסוריה, אפגניסטן ועיראק. גם יו"ר המטות המשולבים החדש, גנרל דן קיין, הביע דאגה מכך שקמפיין ממושך נגד החות'ים יגרע משאבים צבאיים מהזירה האסיה-פסיפית.
בסופו של דבר, טראמפ החליט לסיים את המבצע ולהכריז עליו כהצלחה, תוך שהוא מתעלם מהמציאות המורכבת בשטח וממשיך במדיניותו להימנע ממלחמות יקרות וארוכות במזרח התיכון.