חיל האוויר ההודי החל לקלוט חימוש משוטט בייצור מקומי

החימוש תוצרת חברת Veda Aeronautics נכנס לשירות מבצעי ומציע תקיפות מדויקות בעומק שטח אויב – ללא סיכון לטייסים

חיל האוויר ההודי החל לקלוט חימוש משוטט בייצור מקומי

A model of the Sureshastra Mk1 loitering munition, which is being delivered to the Indian Air Force. (Veda Aeronautics)

חברת הסטארט-אפ ההודית Veda Aeronautics, הפועלת מנוידה, החלה לאחרונה לספק לחיל האוויר ההודי את מערכת הרחפנים החדשה שפיתחה – Sureshastra Mk1. דיווח של idrw.org. 

מדובר בצעד משמעותי בהתקדמותה של הודו לעבר עצמאות טכנולוגית בתחום הביטחוני, כחלק מיוזמת “הודו עצמאית” (Aatmanirbhar Bharat). המהלך מגיע בעקבות חוזה בשווי 300 קרור רופי (כ-36 מיליון דולר) שנחתם באוגוסט 2023, במסגרתו תרכוש המדינה 200 מערכות S-UMS (Smart Unmanned Munitions System).

ה-Sureshastra Mk1 היא מערכת רחפנים תקיפה מבוססת סילון, עם כנפיים קבועות ויכולת פעולה בלהק (swarm), המיועדת למתקפות מדויקות למרחקים ארוכים ולמבצעים טקטיים. עיצובה שואב השראה ממערכות כמו ה-Shahed-136 האיראנית וה-Geran-2 הרוסית, אך פותח בהתאמה לצורכי חיל האוויר ההודי. 

אורכה של המערכת 3.5 מטרים, מוטת כנפיה 3 מטרים, ומשקלה כ-90 קילוגרם. טווח הפעולה שלה עולה על 150 קילומטר, מה שמאפשר לחיל האוויר יכולת תקיפה מעמיקה בשטח אויב – מיעדים בגבול פקיסטן ועד לעמדות סיניות לאורך קו השליטה ההודי-סיני (LAC).

מערכת ההנעה הסילונית של הרחפן מעניקה לו מהירות גבוהה ויכולת חדירה משופרת למערכות הגנה אווירית, בעוד שיכולת הלהק מאפשרת תקיפה מתואמת במספר מטרות בו זמנית – כלי אפקטיבי לשיבוש מערכות מכ”ם והגנה. הרחפנים יכולים להיות משוגרים גם מכלי רכב וכלי שיט, מה שמרחיב את אפשרויות השימוש גם עבור הצבא ההודי והצי.

החוזה בין Veda Aeronautics לחיל האוויר ההודי נחתם בעקבות זכיית החברה בתחרות Mehar Baba Swarm Drone, תחרות לאומית שנועדה לעודד פיתוח פתרונות תקיפה בלתי מאוישים מתוצרת מקומית. בריאיון שהעניק מנכ”ל החברה דיפש גופטה בשנת 2023 לערוץ News9, ציין כי הפיתוח התבצע בשיתוף פעולה הדוק עם חיל האוויר, והאספקה החלה בסמוך לאחר מכן.

החברה, שנוסדה ב-2020 בדרום דלהי, מתמחה במערכות בלתי מאוישות ופתרונות לווייניים מדמי-גובה (HAPS). ב-2024 הכריזה על שיתוף פעולה עם Mira Aerospace מאיחוד האמירויות, לצורך אספקת מערכות HAPS לצבא ההודי. פיתוח ה-Sureshastra Mk1 בתוך שלוש שנים בלבד ממועד הקמתה ממחיש את יכולות הפיתוח המהיר והחדשני של החברה.