דיווח בהודו: מל"ט "סקיי סטרייקר" הישראלי-הודי מילא תפקיד מרכזי בתקיפות בפקיסטן

מקורות ביטחוניים הודים אישרו כי ב"מבצע סינדור" נעשה שימוש במספר פלטפורמות שונות, כולל מל"טים מסוג זה

דיווח בהודו: מל"ט "סקיי סטרייקר" הישראלי-הודי מילא תפקיד מרכזי בתקיפות בפקיסטן

תמונה: אלביט

בפעולה צבאית שכונתה "מבצע סינדור", תקף צבא הודו מספר מטרות טרור מעבר לגבול, בשטח פקיסטן ובאזורים שבשליטתה בקשמיר. על פי דיווחים בכלי תקשורת הודים, אחד האמצעים המרכזיים ששימשו בתקיפות אלה הוא מל"ט התקיפה המתאבד "סקיי סטרייקר", כלי נשק חדש יחסית בארסנל ההודי, המיוצר בשיתוף פעולה בין חברת אלפא דיזיין מבנגלור וחברת אלביט מערכות.

לצד דיווחים על שימוש בטילים כמו "סקאלפ" ו"האמר", נראה כי השימוש ב"סקיי סטרייקר" הוסיף נדבך משמעותי ליכולות התקיפה של הודו. מל"ט זה, שפותח במקור על ידי חברת אלביט מערכות ומיוצר בהודו על ידי חברת אלפא דיזיין טכנולוגיות מבנגלור, אינו רק כלי מעקב, אלא כלי טיס בלתי מאויש (כטב"ם) חמוש הפועל באופן דומה לטיל מונחה. חברת אלפא דיזיין, יצרנית ציוד ביטחוני שנרכשה על ידי קבוצת אדני בשנת 2018, מילאה ככל הנראה תפקיד מפתח ב"מבצע סינדור".

ה"סקיי סטרייקר" מסוגל לשאת מטען חומר נפץ במשקל 5 עד 10 קילוגרמים ולטווח פעולה של עד 100 קילומטרים. הוא יכול לרחף מעל שטח מסוים, לזהות ולנעול על מטרות בעלות ערך גבוה. לאחר זיהוי המטרה, המל"ט צולל לעברה ומתפוצץ, ובכך מבטיח נזק מרבי תוך סיכון מינימלי לכוחות הודים. 

פעולתו השקטה יחסית הופכת אותו לאידיאלי לתקיפות פתע באזורים רגישים. על פי האתר הרשמי של אלביט מערכות, ה"סקיי סטרייקר" הוא תחמושת משוטטת אוטונומית לחלוטין, המסוגלת לאתר, לרכוש ולפגוע במטרות שאותן ייעד המפעיל, והיא נושאת ראש קרב במשקל 5 או 10 ק"ג המוטמע בגוף המטוס.

הודו הזמינה למעלה מ-100 מל"טים מסוג זה בשנת 2021, לאחר סדרת ניסויים מוצלחת. ההחלטה על הרכש קיבלה תאוצה לאחר תקיפות בלקוט בשנת 2019, כאשר הודו ביקשה לשפר את יכולתה לבצע פעולות מדויקות עם מינימום נפגעים מעבר לגבול. מקורות ביטחוניים הודים אישרו כי ב"מבצע סינדור" נעשה שימוש במספר פלטפורמות שונות, כולל מל"טי "סקיי סטרייקר" וטילי ULPGM (טילי קרקע-אוויר מונחי דיוק המשוגרים מכטב"ם).

במהלך "מבצע סינדור", ההערכה היא כי צבא הודו השמיד בסיסים מרכזיים של ארגוני הטרור ג'יש-א-מוחמד ולשקר-א-טייבה. הפעולה מסמנת שינוי טקטי משמעותי, עם שימוש במערכות בלתי מאוישות למשימות תקיפה עומק בשטח עוין. גורמים רשמיים טרם פרסמו תיעוד או הצהרות רשמיות המאשרות את היקף מעורבות המל"טים, אך מקורות צבאיים רבים בהודו מצביעים על כך שמל"טי "סקיי סטרייקר" הופעלו בהצלחה בכמה מהאתרים שתקפו.