עימות אווירי בין הודו לפקיסטן: טענות סותרות על יירוט חימוש משוטט ישראלי

פקיסטן טוענת שהשמידה טילי HAROP מתוצרת התעשייה האווירית ששוגרו על ידי הודו

עימות אווירי בין הודו לפקיסטן: טענות סותרות על יירוט חימוש משוטט ישראלי

מאת Tangopaso - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7100454

עימות אווירי התפתח בשבוע שעבר בין הודו לפקיסטן, על רקע טענות סותרות בנוגע לשימוש ויירוט של חימושים משוטטים מתוצרת ישראל. פקיסטן טוענת כי כוחותיה יירטו והשמידו עשרות חימושי HAROP מתוצרת התעשייה האווירית, ששוגרו על ידי הודו לעבר מערכי הגנה אווירית, בין היתר בעיר להור. מנגד, הודו מכחישה את הטענות הפקיסטניות וטוענת כי כוחותיה השמידו את החימושים, כלומר פגעו במטרותיהם.

על פי דיווח של The War Zone, בהודעת משרד ההגנה של פקיסטן נטען כי צבא המדינה יירט והפיל 25 חימושים משוטטים מסוג הארופ, וכי שברים של הכלים נאספים בכמה מוקדים בתוך שטח פקיסטן. עוד דווח כי ברשתות חברתיות הוצג סרטון מטעם שלטונות פקיסטן שהראה חיילים אוספים שרידי טיל המזוהה כישראלי, וסרטון נוסף ברשת X (לשעבר טוויטר) הציג שימוש פקיסטני בתותח אוטומטי קצר-טווח מדגם ארליקון GDF-002 35 מ"מ, המשמש במערכות הגנה אווירית, לכאורה נגד טילי הארופ. The War Zone ציין בדיווח כי לא מצא אישור עצמאי לטענות אלו.

דובר צבא פקיסטן, אחמד שריף צ'ודרי, מסר כי "ההודים ממשיכים לשגר חימושים לתוך המרחב האווירי של פקיסטן והודו תשלם על תוקפנות זו". לדבריו, ההודים שיגרו טילי הארופ לכמה אתרים בפקיסטן, ביניהם בערים הגדולות קראצ'י ולהור, ושבריהם נאספים בשטח. ההודים, לעומת זאת, לא פירטו באילו חימושים השתמשו בעימות האחרון, ודובר משרד ההגנה ההודי הודיע רק כי צבאו תקף מערכי מכ"ם פקיסטניים.

חימוש ה-HAROP הוא חימוש משוטט (Loitering Munition) מתוצרת התעשייה האווירית, המיועד בעיקר לדיכוי מערכות הגנה אווירית (SEAD). הכלח מתביית על תדרי רדיו של האויב ויכול להתגבר על יכולות חיישנים שונות. 

משקלו של ראש הקרב (רש"ק) הוא 25 ק"ג, והוא מצויד במצלמה העוקבת אחר מטרות נעות או מקורות קרינה. ל-HAROP יכולת שהייה של שש שעות באוויר וטווח פעולה של עד 600 מייל. הוא משוגר ממשגרים יבשתיים או ימיים. צבא אזרבייג'אן עשה שימוש בטילי הארופ נגד כוחות ארמניים בסכסוך בשנת 2021.

סוכנויות הידיעות מדווחות כי ארצות הברית מנסה לתווך בין הודו לפקיסטן על מנת להרגיע את המתיחות. במסגרת המאמצים, מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, שוחח עם שר החוץ ההודי, סובראהמניאם ג'אישנקר, והבטיח תמיכה אמריקנית בתהליך של דיאלוג בין שתי המדינות.