ארה”ב משיקה מהלך משמעותי למודרניזציה של הרכש הביטחוני

הנשיא האמריקאי הורה על רפורמות נרחבות להאצת הרכש הביטחוני, צמצום הבירוקרטיה וחיזוק התעשייה המקומית

ארה”ב משיקה מהלך משמעותי למודרניזציה של הרכש הביטחוני

REUTERS/Nathan Howard

בצו נשיאותי שפורסם ב-9 באפריל 2025, הנשיא האמריקאי הכריז על רפורמה משמעותית במערכת הרכש הביטחוני, שנועדה לשדרג את יכולות הלחימה של צבא ארצות הברית. המהלך מתמקד בייעול מהיר של תהליכי הרכש ובחיזוק תשתיות הייצור הביטחוני, כחלק מאסטרטגיה כוללת לשמר את העליונות הטכנולוגית והצבאית האמריקאית.

הנשיא הדגיש כי מערכת הרכש הנוכחית אינה מספקת את הגמישות והמהירות הדרושות למענה על אתגרי הביטחון העתידיים. הוא ציין שהרפורמות נדרשות בדחיפות כדי להבטיח שארצות הברית תוכל לספק לצבאה יכולות מתקדמות במהירות ובקנה מידה רחב יותר.

על פי הצו, שר ההגנה יציג בתוך 60 יום תוכנית מקיפה לרפורמה בתהליכי הרכש. התוכנית צפויה לכלול שימוש מוגבר בפתרונות מסחריים ובכלים חדשניים כמו “רשויות עסקאות אחרות” (Other Transactions Authority) והנחיות של משרדי יכולות מהירות (Rapid Capabilities Offices). מטרת השימוש בכלים אלו היא לפשט הליכי רכש קיימים ולזרז באופן משמעותי את זמני האספקה של מערכות נשק וציוד צבאי.

הצו הנשיאותי כולל גם הנחיות מפורטות לבחינה יסודית של תפקידי התמיכה במערכת הרכש. הבדיקה תכוון לביטול משימות מיותרות, צמצום כפילויות ואיחוד סמכויות, במטרה להפוך את תהליך קבלת ההחלטות למהיר ואפקטיבי יותר.

בנוסף, נקבע כי תוך 120 יום יוגש לנשיא דוח נוסף שיתמקד ברפורמה בכוח האדם האחראי על הרכש. הדוח יכלול ניתוח מעמיק של גודל וצורכי כוח האדם בתחום, לצד צעדים להדרכה והכשרה מעשית. חלק מרכזי מתוכנית ההכשרה החדשה יהיה הקמת צוותי הדרכה בשטח, שיציעו ליווי מקצועי ויפיצו דוגמאות מעשיות לשימוש מוצלח בשיטות רכש חדשניות.

נקודה חשובה נוספת בצו היא סקירה מקיפה של כל תוכניות הרכש הגדולות של משרד ההגנה האמריקאי. כל תוכנית שתימצא בפיגור של מעל 15% בלוחות הזמנים או בתקציב, או שאינה עומדת ביעדי הביצועים המרכזיים, תיבחן לאפשרות ביטול. המטרה היא לוודא שכל תוכניות הרכש משרתות את האינטרסים האסטרטגיים של ארה”ב ואת צרכי הצבא באופן ישיר.

בנוסף, משרד ההגנה יתבקש לבצע סקירה מחודשת של המערכת הקיימת להגדרת צרכים צבאיים (Joint Capabilities Integration and Development System). הסקירה תיערך במטרה לפשט את התהליך ולהאיץ את קצב זיהוי הצרכים ואת מתן המענה המבצעי הנדרש.

הרפורמה הנוכחית מהווה המשך למדיניות ממשל ארה”ב בשנים האחרונות שמדגישה צמצום רגולציות עודפות והאצת תהליכים בירוקרטיים. הממשל התחייב גם להקפיד על כלל “עשר לאחד” – המחייב ביטול עשרה סעיפים רגולטוריים קיימים עבור כל סעיף חדש שנוסף, בהתאם לצו הנשיאותי שפורסם מוקדם יותר השנה.

הממשל האמריקאי הבהיר כי הרפורמות אינן פוגעות בסמכויות ובאחריות של גורמים ממשלתיים קיימים, וכי הן תבוצענה בכפוף לחוק ובהתאם לזמינות התקציב הפדרלי.

צעדים אלה משקפים גישה נחושה של ארה”ב לשמר את יתרונה הצבאי והטכנולוגי, תוך אימוץ גישה גמישה, חדשנית ומהירה יותר לניהול מערכת הרכש הביטחוני.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית