צבא ארה"ב חשף: מטוס המודיעין החדש ישגר כטמ"מים
ה-ME-11B, מבוסס בומברדייה 6500, יכלול חיישנים מתקדמים, טווח מוגדל ויכולות לוחמה אלקטרונית
צבא ארצות הברית קבע רשמית כי מטוס המודיעין העתידי שלו יהיה ה-ME-11B. מטוס זה, המבוסס על פלטפורמת מטוס המנהלים בומברדייה 6500, יציג קפיצת מדרגה ביכולות האיסוף ויהיה בעל יכולת ייחודית לשגר כלי טיס בלתי מאוישים (כטמ"מים) למשימות מגוונות.
ההכרזה מסמנת שלב חשוב בהתחדשות צי מטוסי האיסוף של הצבא, המיועדים לפעול בסביבות לחימה מורכבות ועתירות מידע. המטוס החדש צפוי לטוס גבוה יותר, מהר יותר ולמרחק רב יותר ממטוסי האיסוף הקיימים כיום בשירות הצבא.
המטוס החדש יפותח וייוצר על ידי חברת Sierra Nevada Corporation (SNC), שזכתה בחוזה לפיתוח והסבת המטוסים בקיץ שעבר, בעסקה ששוויה נאמד בכמיליארד דולר. על פי דיווח של כלי תקשורת ביטחוניים בארה"ב, מטוס ראשון מדגם בומברדייה 6500 כבר עבר הסבה ראשונית והחל בניסויים במסגרת תוכנית HADES (High Accuracy Detection and Exploitation System). תוכנית זו נועדה לבחון ולשלב את הטכנולוגיות המתקדמות הנדרשות למטוס האיסוף העתידי, טרם ייצור סדרתי והצטיידות מלאה של היחידות המבצעיות.
ה-ME-11B יצויד במערך חיישנים מתקדם למשימות איסוף מודיעין מגוונות, כולל מודיעין אותות (SIGINT) ומכ"ם מתקדם מסוג ASARS, ששירת בעבר במטוסי הריגול האייקוניים U-2 וידוע ביכולות הגילוי המדויקות שלו. מעבר ליכולות האיסוף הפסיביות והאקטיביות, החידוש המשמעותי ביותר במטוס הוא שילוב היכולת לשגר כטמ"מים ישירות מהפלטפורמה האווירית. יכולת זו תאפשר שיגור כטמ"מים למשימות לוחמה אלקטרונית (ל"א), שיבוש מערכות אויב, וכן שיגור חימושים משוטטים לתקיפת מטרות מזדמנות או מטרות שזוהו על ידי חיישני המטוס עצמו. להגברת שרידותו בשדה הקרב, המטוס יצויד גם באמצעי הגנה עצמית מתקדמים שיוצמדו לכנפיו.
מטוס ה-ME-11B מיועד להחליף בהדרגה דגמים ותיקים יותר של מטוסי איסוף מודיעין הפועלים כיום בצבא האמריקני, שרבים מהם מבוססים גם כן על מטוסי מנהלים שהוסבו במהלך השנים. מטוסים אלו ממלאים תפקיד חיוני באיסוף מודיעין טקטי ואסטרטגי, בתקשורת צבאית מאובטחת ובהעברת נתונים מהירה בין כוחות ופלטפורמות שונות בזירות הלחימה השונות, כחלק מתפיסת הלוחמה הרשתית הרב-זרועית של צבא ארה"ב. שילוב היכולות החדשות ב-ME-11B צפוי לחזק משמעותית את יכולות המודיעין והתקיפה של הצבא בשנים הבאות.