ארה"ב משדרגת יכולות תקיפה ימית: טילי LRASM יותקנו על מטוסי F-16

הוספת ה-LRASM ל-F-16 מסמנת שדרוג משמעותי, שכן יכולת התקיפה הימית הקיימת של המטוס מוגבלת, ומסתמכת בעיקר על טיל ההרפון AGM-84

 

 

 

ארה"ב משדרגת יכולות תקיפה ימית: טילי LRASM יותקנו על מטוסי F-16

U.S. Air Force photo by Senior Airman Meghan Hutton

צי ארצות הברית הודיע רשמית על כוונתו לשלב את טיל השיוט המתקדם AGM-158C LRASM במטוסי הקרב F-16 "וייפר", כך עולה מהודעת רכש שפורסמה על ידי פיקוד מערכות האוויר של הצי (NAVAIR) ב-18 במרץ 2025. פרסום של armyrecognition. 

שילוב זה מהווה הרחבה משמעותית של יכולות התקיפה הימית של המטוס, כחלק מיוזמה רחבה יותר להגדלת מספר הפלטפורמות המסוגלות לשגר את ה-LRASM, במיוחד לקראת עימות בקנה מידה גדול אפשרי באזור האינדו-פסיפי.

על פי דיווח של פיקוד מערכות האוויר של הצי (NAVAIR), הצי מתכוון להיכנס למשא ומתן בלעדי עם חברת לוקהיד מרטין לצורך חתימה על חוזה לפיתוח ובדיקת שילוב הטיל במטוסי ה-F-16. המאמץ יתמקד בגרסה העיקרית הנמצאת כיום בייצור, ה-AGM-158C-1, בעוד שגרסת ה-C-3, הכוללת טווח כפול כמעט, נמצאת בפיתוח. 

ה-LRASM מבוסס על משפחת טילי האוויר-קרקע AGM-158 JASSM, שכבר משולבים במטוסי ה-F-16C/D של חיל האוויר האמריקני. הוספת ה-LRASM ל-F-16 מסמנת שדרוג משמעותי, שכן יכולת התקיפה הימית הקיימת של המטוס מוגבלת, ומסתמכת בעיקר על טיל ההרפון AGM-84.

ה-AGM-158C LRASM הוא טיל שיוט תת-קולי המיועד לסביבות שבהן מערכות ניווט GPS ומודיעין עלולות להיפגע. הוא פותח על ידי לוקהיד מרטין בשיתוף עם DARPA, והוא מתבסס על ארכיטקטורת ה-JASSM-ER תוך שילוב חיישנים מתקדמים ומערכות מיקוד אוטונומיות. 

הטיל, המצויד בחיישן פסיבי שפותח על ידי BAE Systems, יכול לזהות ולתקוף מטרות ימיות באופן עצמאי גם ללא תקשורת נתונים בזמן אמת. פרופיל הטיסה הנמוך וחתימת המכ"ם המופחתת שלו משפרים את יכולת השרידות שלו מול מערכות הגנה אווירית מודרניות. הטיל נושא ראש קרב רסס-נפיץ במשקל 450 ק"ג, המיועד לגרום נזק חמור לכלי שיט עיליים.

ה-LRASM משוגר כיום מפלטפורמות כמו מפציצי ה-B-1B לנסר וה-F/A-18E/F סופר הורנט, כמו גם מכלי שיט המצוידים במערכת שיגור אנכית MK 41. שילובו במטוסי ה-F-16 ובכלי טיס אחרים, יחד עם הגדלת הייצור, תואמים את המאמצים של ארצות הברית לשמור על יתרון מבצעי בלוחמה ימית, במיוחד באוקיינוס השקט. טווח הטיל עולה על 200 מיילים ימיים, ומאפשר לו לתקוף מטרות ממרחק בטוח מעבר להישג ידם של אמצעי הגנה של האויב.

אחד היתרונות העיקריים של ה-LRASM על פני ההרפון טמון במאפייני החמקנות ובניווט האוטונומי המתקדם שלו. הטיל כולל מערכת אמצעי תמיכה אלקטרונית (ESM) המאפשרת לו להתאים את מסלולו בתגובה לאיומים מתפתחים. הוא משתמש גם במכוון הדמיה אינפרא-אדום בשלב הסופי, מה שהופך אותו לעמיד בפני שיבוש תדרי רדיו ומאפשר לו לכוון לאזורים ספציפיים בכלי שיט על סמך נתונים שנטענו מראש. בנוסף, קישור הנתונים הדו-כיווני שלו מאפשר עדכוני מטרה במהלך הטיסה ותקיפות מתואמות עם טילים אחרים.

מעבר לשיקולים אסטרטגיים, שילוב ה-LRASM במטוסי ה-F-16 עשוי גם לפתוח הזדמנויות ייצוא חדשות. עם מדינות רבות המפעילות גרסאות שונות של ה-F-16, האפשרות לצייד אותן ביכולת תקיפה ימית מתקדמת עשויה להיות אטרקטיבית לקונים פוטנציאליים.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית