התעשייה האווירית: יציבות פיננסית, צמיחה מרשימה ותלות בממשלה
הדוחות של החברה, לצד ניתוחי הדירוג של S&P הגלובלית ושל מעלות, מציירים תמונה של צמיחה מתמשכת, יציבות פיננסית גבוהה, אך גם תלות משמעותית בהחלטות הממשלה הישראלית
התעשייה האווירית לישראל (תע”א) מציגה ביצועים פיננסיים חזקים לשנת 2024, עם הכנסות של 6.112 מיליארד דולר ורווח נקי של 493 מיליון דולר. צבר ההזמנות של החברה הסתכם בכ-25 מיליארד דולר המייצג כ-4 שנות פעילות בהשוואה לכ-18 מיליארד דולר בסוף שנת 2023.
הדוחות של החברה, לצד ניתוחי הדירוג של S&P הגלובלית ושל מעלות, מציירים תמונה של צמיחה מתמשכת, יציבות פיננסית גבוהה, אך גם תלות משמעותית בהחלטות הממשלה הישראלית.
ביצועים פיננסיים ושולי רווח
הדו”ח הפיננסי של החברה מדגיש עלייה של כ-14.7% בהכנסות לעומת 2023, עם שולי EBITDA של 13% – נתון שתואם את התחזיות של S&P הגלובלית ושל מעלות לשנים הקרובות. מעלות צופה כי הכנסות החברה יגיעו ליותר מ-6.6 מיליארד דולר ב-2025, ו-S&P אף חוזים EBITDA של 850 מיליון דולר, עם צבר הזמנות שצפוי לעלות על 25 מיליארד דולר. הדוחות מדגישים את הביקוש הגבוה למערכות מתקדמות כמו חץ 2/3, ברק, ומערכות מכ”ם, אשר צפוי להמשיך ולתמוך בצמיחה.
מאזן חזק ונזילות גבוהה
הדו”ח של החברה מדווח על נכסים של 10.396 מיליארד דולר, עם יתרות מזומנים גבוהות, אך גם התחייבויות משמעותיות בגובה 8.526 מיליארד דולר. S&P ומעלות מסכימות שהתעשייה האווירית נהנית מנזילות יוצאת דופן, עם יתרות מזומנים של כ-3.9 מיליארד דולר וצפי לשמירה על יותר מ-3 מיליארד דולר גם ב-2025.
מעלות מדגישה כי תע”א כמעט ואינה מסתמכת על חוב בנקאי, כאשר עיקר המימון מגיע ממקדמות מלקוחות. בניגוד לכך, S&P מזהירה כי תלות זו עלולה להוות גורם סיכון בטווח הארוך, אם יחולו שיבושים בתשלומים.
מדיניות דיבידנדים והקשר לממשלה
התלות של תע”א בממשלה ניכרת גם במדיניות הדיבידנדים. הדו”ח הכספי של החברה מציין כי אושרו דיבידנדים בגובה 154.5 מיליון דולר לשנת 2024, אך טרם שולמו. עם זאת, לפי S&P, החברה מחויבת לשלם 50% מהרווח הנקי כדיבידנד למדינה, ומעלות מוסיפה כי תע”א צברה 680 מיליון דולר של דיבידנדים שטרם שולמו.
S&P רואה בכך סיכון, שכן דרישות תשלומים גבוהות עלולות להכביד על החברה בטווח הארוך. מנגד, מעלות מרגיעה כי הממשלה תשמור על גמישות, ותמנע מחלוקת דיבידנדים שעלולה לערער את יציבותה של תע”א.
תלות בגורמים חיצוניים וסיכון דירוג
למרות הצמיחה המרשימה, קיימים סיכונים שעלולים להשפיע על הדירוג הפיננסי של החברה. S&P מזהירה כי הורדת דירוג אפשרית אם הרווחיות התפעולית תרד מתחת ל-9% או אם החברה לא תצליח לנהל את צבר ההזמנות כראוי. מעלות מציגה גישה מתונה יותר, ומדגישה כי תרחיש של הורדת דירוג יקרה רק במקרה של חריגות משמעותיות בעלויות או אי-עמידה ביעדים העסקיים. הדו”ח של החברה עצמו מזהיר מפני שיבושים אפשריים בשרשרת האספקה, שעלולים להגדיל עלויות ייצור ולהשפיע על הרווחיות.
סיכום: תמונה פיננסית יציבה עם תלות בגורמי חוץ
שלושת הדוחות – הדו”ח הפיננסי של החברה, הניתוח של S&P הגלובלית, וניתוח מעלות – מסכימים כי התעשייה האווירית נמצאת בצמיחה חזקה, עם הכנסות ורווחיות מרשימות ונזילות גבוהה. עם זאת, החברה ממשיכה להיות תלויה בהחלטות הממשלה, הן מבחינת מדיניות הדיבידנדים והן מבחינת התלות בתקציב הביטחון הישראלי.