סיקורסקי פורצת דרך: מל"ט "כנף מוּנעת רוטור" משלב יכולות מסוק ומטוס

הכלי החדש, המונע באמצעות סוללות, מדגים יציבות ותמרון בכל מצבי הטיסה, וצפוי להתרחב לממדים גדולים יותר עם הנעה היברידית-חשמלית

סיקורסקי פורצת דרך: מל"ט "כנף מוּנעת רוטור" משלב יכולות מסוק ומטוס

Sikorsky proves a rotor blown wing tail sitter drone can transition easily between helicopter and fixed wing flight modes. Photos by Sikorsky, a Lockheed Martin company.

חברת סיקורסקי, מקבוצת לוקהיד מרטין, הודיעה על הצלחה בניסויים מתקדמים של מל"ט (כלי טיס בלתי מאויש) חדשני, המכונה "כנף מוּנעת רוטור". המל"ט מסוגל לעבור בצורה חלקה בין מצבי טיסה של מסוק ומטוס. 

אב הטיפוס, במשקל 52 ק"ג ומונע באמצעות סוללות, הוכיח יציבות תפעולית ויכולת תמרון גבוהה בכל מצבי הטיסה. בחברה צופים כי ניתן יהיה להגדיל את המל"ט ולהתאים אותו למערכות הנעה היברידיות-חשמליות.

"שילוב מאפייני טיסה של מסוק ומטוס לכנף מעופפת משקף את השאיפה של סיקורסקי לחדשנות בתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים", אמר ריץ' בנטון, סגן נשיא ומנהל כללי בסיקורסקי. "פלטפורמת 'כנף מוּנעת רוטור' היא דוגמה מצוינת לאופן שבו אנו ממנפים את המורשת העשירה שלנו בת 102 השנים בתחום התעופה כדי לפתח עיצובים חדשים העונים על הצרכים המשתנים של מפעילי מסוקים מסחריים וצבאיים."

הפיתוח וההבשלה של עיצוב "כנף מוּנעת רוטור" מובל על ידי קבוצת החדשנות של סיקורסקי. תוך קצת יותר משנה, הקבוצה התקדמה משלב התכנון הראשוני, דרך סימולציות, טיסות מרוסנות ובלתי מרוסנות, ועד לאיסוף נתונים איכותיים.

פריצת הדרך המשמעותית הושגה בינואר 2025, כאשר המל"ט, בעל מוטת כנפיים של 3.1 מטרים, השלים בהצלחה יותר מ-40 המראות ונחיתות. באופן בולט, המל"ט ביצע 30 מעברים בין מצבי מסוק ומטוס, שהוגדר כתמרון המורכב ביותר הנדרש מהעיצוב. במצב טיסה אופקי, המל"ט הגיע למהירות שיוט מרבית של 86 קשרים (כ-159 קמ"ש). במקביל, נערכו ניסויי מנהרת רוח על דגם בקנה מידה 1:1, אשר סיפקו אימות חשוב לחוקי הבקרה החדשים שפותחו.

לדברי איגור צ'רפינסקי, מנהל קבוצת החדשנות של סיקורסקי, "הכנף מונעת הרוטור שלנו הדגימה את כוח הבקרה ותכונות הטיפול הייחודיות הדרושות כדי לעבור שוב ושוב בצורה צפויה בין ריחוף לטיסת שיוט מהירה, ובחזרה. נדרשו חוקי בקרה חדשים כדי שתמרון מעבר זה יעבוד בצורה חלקה ויעילה. הנתונים מצביעים על כך שנוכל לפעול מסיפוני ספינות ומהקרקע כאשר המל"ט יגדל לממדים גדולים בהרבה."

יישומים עתידיים של כלי הטיס הבלתי מאוישים "כנף מונעת רוטור" כוללים חיפוש והצלה, ניטור שריפות, סיוע הומניטרי ומעקב אחר צינורות. גרסאות גדולות יותר יאפשרו מודיעין, מעקב וסיור ארוכי טווח, ומשימות צוות מל"טים מאוישות/בלתי מאוישות. כל הגרסאות של "כנף מונעת רוטור" ישלבו את מערכת האוטונומיה לטיסה MATRIX™ של סיקורסקי כדי לנווט את כלי הטיס במהלך הטיסה.

בנוסף, סיקורסקי מפתחת מדגים היברידי-חשמלי בהספק של 1.2 מגה וואט, המוגדר עם כנף הטיה וגוף מטוס לנשיאת נוסעים או מטען למרחקים ארוכים. מערכת כוח היברידית-חשמלית צפויה להדגים יכולת ריחוף בשנת 2027.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית