משרד הביטחון מחריג את ירוחם ממכרז להכשרות רחפנים

לפי תנאי המכרז, ירוחם הודרה באופן מפורש ואינה נכללת ברשימת המקומות המאושרים לביצוע ההדרכות וההכשרות

משרד הביטחון מחריג את ירוחם ממכרז להכשרות רחפנים

U.S. Army photo by Sgt. David Cordova

סערה בירוחם בעקבות הגדרות מכרז של משרד הביטחון (מנה"ר), שפורסם לאחרונה, העוסק ברכש ובהכשרות של כ-5,000 רחפני תקיפה מסוג FPV מחברות ישראליות. לפי תנאי המכרז, ירוחם הודרה באופן מפורש ואינה נכללת ברשימת המקומות המאושרים לביצוע ההדרכות וההכשרות.

רחפני FPV, שנכנסו לשימוש נרחב במלחמות האחרונות, כמו באוקראינה, נשלטים באופן מלא על ידי טייס אנושי ואינם מסוגלים לרחף במקום או לפעול באופן אוטונומי. הם נושאים מטען נפץ קטן יחסית, אך יכולתם להתנגש במהירות במטרות כגון מאגרי נשק או דלק יכולה לגרום לנזק משמעותי.

אלון אונגר, מנכ"ל חברת "אופטימום - ייעוץ למערכות בלתי מאוישות" ויו"ר ומייסד כנס UVID, שלח פנייה בנושא לשר הכלכלה, ניר ברקת, ולראשת מועצת ירוחם, עו״ד נילי אהרון, בדרישה דחופה לשינוי הגדרת המכרז כך שירוחם תיכלל בו. "הופתעתי לגלות כי דרישות המכרז אינן עולות בקנה אחד עם המאמצים המשמעותיים לפיתוח ירוחם כמרכז מוביל לתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים," כתב אונגר.

הפנייה מדגישה את הפוטנציאל המשמעותי של ירוחם להפוך למוקד ארצי מוביל בתחום הרחפנים והכטב"ם, ובפרט את ההזדמנות של שילוב צה"ל בפעילות המקומית.

על פי פרסום של גלובס (אסף גלעד), המכרז עצמו כולל רכש מיידי של כ-5,000 רחפנים מסוג FPV, כשישנה אפשרות להרחבתו עד לכ-20,000 יחידות בעתיד, בהיקף שעשוי להגיע עד מעל ל-70 מיליון שקלים. 

חברות ישראליות מובילות בתחום הרחפנים מתמודדות במכרז, אך כבר כעת נשמעת ביקורת על בחירת משרד הביטחון לשלב רכיבים סיניים משיקולי עלות, בניגוד לאפשרויות הישראליות הקיימות.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית