שוברות את תקרת הזכוכית: נשים בתפקידי מפתח בתעשייה הביטחונית
תחום הביטחון נשלט ברובו על ידי גברים, אך בשנים האחרונות רואים יותר ייצוג נשי גם בתפקידים בכירים
תחום ביטחון המולדת הפך בשנה וחצי האחרונות לאחד התחומים המובילים והפופולריים בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", אך מספיק מבט אחד בכל חדר מלחמה, ישיבת קבינט או ישיבת הנהלה בחברות ביטחוניות כדי להבין שמדובר בתחום שממשיך להיות על טהרת הגברים. עם זאת, ישנן לא מעט נשים בחברות ביטחוניות, בתפקידים בכירים "שלא רואות בעיניים" ודוהרות קדימה. הנה כמה מהן:
מיכל אהרונוב, CRO בקבוצת MER
מיכל אהרונוב מובילה את הפעילות העסקית של קבוצת MER, המפתחת באמצעות חברת הבת שלה, טקמר, טכנולוגיות צבאיות ופתרונות ביטחון החיוניים לביטחון ישראל. מיכל החלה את דרכה באמדוקס, כסמנכ"לית עסקאות אסטרטגיות ולקוחות גדולים ברחבי העולם. לעולם הביטחוני היא נחשפה במסגרת תפקידה בגילת רשתות לוויין, שם כיהנה כמובילת הפעילות המסחרית.

[קרדיט: MER]
את הערך המוסף שלה לעולם הביטחוני רואה מיכל בשילוב שבין העולמות המסחריים והביטחוניים, הבא לידי ביטוי במימוש תפיסות ומודלים מסחריים בסקטור הביטחוני. "הערך שאני מביאה לסקטור הביטחוני נשען על היכרותי העמוקה עם העולם העסקי הבינלאומי. לשים את הלקוח במרכז, לפתח מודלים עסקיים יצירתיים ולייצר ראייה מערכתית הוליסטית," מסבירה מיכל. "נושאים כמו חשיבה אסטרטגית, מכירת ערך מוסף ללקוח ויצירת סינרגיה אפקטיבית בין צרכי הגנת המולדת לבין פתרונות ביטחוניים מתקדמים, מעודדים בניית אמון עם לקוחות ויחסים לטווח ארוך."
נוסף על היותה מנהלת בכירה, מיכל היא אמא לשלושה בנים, שניים מהם חיילים בשירות פעיל, בסדיר ובמילואים. הפרספקטיבה הכפולה שלה מעניקה לה עניין אישי במשימות הביטחוניות של החברה. "המשמעות שלי בעשייה בתחום הביטחוני כאזרחית ישראלית וכאמא לחיילים, מתורגמת למחויבות שהופכת את העשייה למשימה משמעותית," מסכמת מיכל. "מרגש אותי לדעת שהבנים שלי משתמשים מדי יום בפתרונות שטקמר מייצרת."
כאישה שעובדת שנים רבות כבכירה בחברות טכנולוגיות ובעשר השנים האחרונות בעולם הביטחוני, מיכל מאמינה שהסוד להצלחה טמון, בין היתר, ביצירת צוותים מגוונים של נשים וגברים. "גברים ונשים חושבים אחרת ופועלים ממקומות שונים. הסוד הוא ביצירת צוותים מגוונים שמביאים קולות שונים ומייצרים קונפליקטים חיוביים. בקבוצת מר, לדוגמה, ארבע מתוך שבעת חברי המטה הבכיר הן נשים. שתיים מאיתנו מובילות את הדליברי ואת הפעילות העסקית בחברה. זה מייצר דינמיקה שונה ומקדם שיתופי פעולה שמעודדים צמיחה."
סיוון ספונקין, מנהלת מערכות מידע, תאת ישראל
סיוון, בזוגיות 2+, התחילה את המסלול המקצועי שלה בתחום שונה לחלוטין, כמנהלת כספים בחברה מסחרית. במהלך תפקידה הובילה פרויקט להקמת מערכת מידע חדשה, פריוריטי. העבודה על הפרויקט הייתה מהנה מאוד וגרמה לה לחשוב על שינוי קריירה. בעקבות זאת, התחילה לעבוד בחברת FBC כמיישמת פיננסית. ניהלה פרויקטים גדולים ומורכבים, ולאחר כמעט עשור החליטה להמשיך בכיוון אחר ולנהל מערכת מצד הלקוח, ועל כן, התחילה לעבוד כמנהלת מערכות מידע, כולל אבטחת המידע ו-IT, בחברת תאת ישראל, חברה טכנולוגית מובילה בתחום ההנדסה והייצור לתעשיית התעופה והביטחון.

[תמונה באדיבות המוצלמת]
כאישה בחברה ביטחונית, סיון מתייחסת לנושא ואומרת: "בשנים האחרונות אכן יש התקדמות ואנו רואים כי נשים נחשבות לחלק משמעותי בתחום התעשיות הביטחוניות. יחד עם זאת, היות שהתעשיות הביטחוניות בארץ הן בעלות חשיבות עליונה, קיים צורך לבצע חשיבה מקיפה של לימוד מקצועות שקשורים לתחום כבר מהתכנים הלימודיים בבית הספר. בדרך זו המסלול של אותן ילדות שיהפכו לנשות קריירה עשוי לעבור באופן מדויק וחלק יותר בעת כניסה לתעשיות הביטחוניות. נשים מהוות נדבך משמעותי במגוון תחומים, החל מעולמות ההייטק ועד עולמות הכלכלה. אך כמו בכל דבר בחיים, גם כאן יש מקום לשיפור."
לאותן נשים שרוצות להיכנס לחברות ביטחוניות סיון מוסיפה: "קודם כל לזכור שעצם הרצון לעבוד בתעשיות הביטחוניות מגיע מתוך תשוקה מקצועית וזו נקודת התחלה מעולה. חשוב להיות מונעות מאמונה עצמית והבנה שהכול פתוח בפניהן. הרי מדובר על עבודה בה קיימת תרומה למדינה. למשל בעבודתי בתאת ישראל, שמאז השבעה באוקטובר נרתמה החברה למאמץ המלחמתי, כולל לפיתוחים עתידיים למען התעשייה המקומית - קיימת תחושה יומיומית של שליחות ותרומה למדינה."
ניצן ון-ראלטה כץ, סמנכ"לית DELIVERY הביטחוני בחברת TSG
ניצן ון-ראלטה כץ משמשת כסמנכ"לית DELIVERY ביטחוני ב-TSG, חברה המתמחה בפיתוח מוצרים חדשניים והוצאה לפועל של פרויקטים ביטחוניים, תוך התמחות בטכנולוגיות חדשניות בתחומי תמונה אווירית, שו"ב אווירי, בינה מלאכותית ומודיעין. TSG מביאה עמה גם ניסיון מבצעי עשיר, עם דגש על ביצוע פרויקטים בצורה מקצועית ביותר ובסטנדרטים מחמירים הנדרשים בתחום הביטחוני.

[תמונה: תומאס סולינסקי]
ב-TSG, ניצן מובילה צוותים בינלאומיים, ומעורבת בפרויקטים ביטחוניים מורכבים, שדורשים התמודדות עם אתגרים טכנולוגיים וארגוניים בשדה הקרב של המאה ה-21. "התחום הביטחוני דורש יכולת לקחת אחריות על פרויקטים קריטיים ולטפל בהם במצבי אמת תוך שמירה על איזון בין החדשנות הטכנולוגית לבין ניהול מורכב של צוותים וממשקים רבים בקפדנות מקצועית ובלוחות זמנים קצרים מאוד," היא אומרת. "אני מאמינה בגמישות מחשבתית וביכולת להתמודד עם אתגרים בזמן אמת, תוך שמירה על איכות וביצועים גבוהים."
ניצן מייחסת ערך משמעותי לחשיבה מחוץ לקופסה, שלטעמה יכולה להתממש רק כאשר יש גיוון בתעשייה הביטחונית. "הגיוון בתפיסות ובדרכי העבודה יכול להוביל אותנו לפתרונות יצירתיים יותר ולתוצאות מצוינות בתעשייה. נשים בתעשייה הביטחונית מביאות נקודות מבט שונות, במיוחד כאשר מדובר בפתרון בעיות או בקבלת החלטות תחת לחץ. השילוב של גישות ניהוליות מגוונות מביא לתוצאות מיטביות, וככל שיש יותר נשים בתפקידי ניהול, כך יש לתעשייה תמונה מאוזנת יותר."
היא מדגישה את יתרונה של ההנהלה המאוזנת ב-TSG, בה יש ייצוג שווה של נשים וגברים, דבר שמאפשר תמונה רחבה ומגוונת בתהליכי קבלת ההחלטות וביצוע פרויקטים. ניצן שמה דגש על הצורך לרתום את כל המעורבים להצלחה משותפת, ומתארת את חשיבות הצבת מטרות ברורות, תוך יצירת שיתוף פעולה מלא עם צוותים והנהלה. "אני מאמינה שנשים מצליחות בתעשייה הביטחונית לא רק בזכות השאיפה האישית שלהן, אלא בזכות היכולת שלהן לעבוד בשיתוף פעולה ולרתום את הסביבה הארגונית להצלחה.
כל יעד גדול דורש צוות מנצח, וכל פרויקט טכנולוגי דורש את המנהיגות האחראית ביותר." ניצן רואה בעשייה בתחום הביטחוני תהליך מתמיד של שינוי ושיפור. "התחום הזה נמצא בתנופה, במיוחד בשנים האחרונות, ויותר ויותר נשים תופסות מקום בתפקידים בכירים. אני מקווה שנמשיך לראות יותר נשים בתעשייה הזו, כי יש הרבה מה ללמוד מהגישה הייחודית שהן מביאות."
לנשים צעירות בתחילת דרכן המקצועית, היא ממליצה: "אל תחששו לקחת סיכון, לשאול שאלות ולהוביל את הדרך. כשתציבו מטרות ברורות ותהיו אמיצות בנוגע לעשייה שלכם – תגיעו רחוק."
ל', מנהלת הנדסה במחלקת מערכות זעירות ברפאל
ל' תמיד ידעה שהיא רוצה להיות חלק ממשהו משמעותי. ילדותה בעכו, במהלך מלחמת המפרץ, חיברה אותה מגיל צעיר לעולם הביטחוני, ועם השנים היא הפכה לחלק בלתי נפרד ממנו. היום, כמנהלת הנדסה במחלקת מערכות זעירות ברפאל, היא מובילה פיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך שמעצבים את יכולות ההגנה של ישראל.
במחלקה של ל' מפתחים ומייצרים חיישנים זעירים ומתוחכמים למערכות נשק אסטרטגיות. מדובר ברכיבים קטנים שמאפשרים למערכות כמו כיפת ברזל לפעול בדיוק מרבי.
[קרדיט: רפאל]
"מאז ה-7 באוקטובר נדרשנו להכפיל את קצב הייצור בזמן שחלק מהעובדים גויסו למילואים. התחום שלנו דורש יצירתיות, חשיבה מחוץ לקופסה והתמודדות עם אתגרים מתמשכים וזה בדיוק מה שאני אוהבת. כל פעם שאני שומעת על יירוט מוצלח של כיפת ברזל, אני יודעת שיש בזה חלק קטן שלנו. זו תחושה של גאווה אמיתית."
בסיום כל יום עבודה, ל' מתבוננת בתמונות בנותיה ומתחברת מחדש למטרה שלשמה היא עובדת ברפאל: לבנות עתיד בטוח יותר עבור הדור הבא של ילדי ישראל, דור שיוכל לחלום ולהגשים את שאיפותיו, כפי שהיא הגשימה את שלה: "ברפאל יש נשים מוכשרות בכל הדרגים, והתעשייה הביטחונית כבר לא מה שהייתה פעם, היא פתוחה הרבה יותר לנשים שמובילות ומשפיעות.
אל תתנו לאף אחד להגיד לכן שזה 'לא בשבילכן'. בואו עם הידע, עם הביטחון ועם הנכונות לעבוד קשה, ותגיעו רחוק. בקבוצת ה-MEMS שלנו יש לא מעט נשים בעמדות ניהוליות מובילות ובנוסף לכך, התחום שלנו מורכב מרוב נשי באופן שאינו דומה לשאר התעשיות והמקצועות ההנדסיים. אני חושבת שהכוח הנשי מוביל אותנו למקומות נהדרים."
ק', מהנדסת אווירונאוטיקה באלביט מערכות
ק', מהנדסת אווירונאוטיקה עם 25 שנות ניסיון באלביט מערכות, מובילה את תחום מערכות הלייזר רבי עוצמה בחטיבת מודיעין ול"א של החברה. על התחום עליו היא אמונה דובר רבות בשנה האחרונה, עם החוזה החשוב שקיבלה החברה ממשרד הביטחון עבור הפיתוח והאספקה של לייזר רב עוצמה לפרויקט "מגן אור", וזאת לצד הפיתוח המתקדם של הלייזר הרב עוצמה המוטס של אלביט ועוד.
את הקריירה המצליחה שלה באלביט התחילה ק' בפרויקט פיתוח של מערכות DIRCM להגנה מפני טילים שתוכננו בזמנו למטוסי קרב, והיווה את הבסיס לפרויקטים פורצי הדרך שהגיעו בהמשך וכוללים את מערכת "מגן רקיע" להגנה על מטוסים אזרחיים, כמו גם פתרון ה-Mini-MUSIC המצליח של החברה להגנה על מסוקים ומטוסים קטנים.
הכניסה של ק' להנדסת אווירונאוטיקה נבעה מתשוקה עמוקה לטכנולוגיה והרצון לעשות למען המדינה: "באתי ממשפחה מאוד ציונית, וידעתי שאני רוצה לעסוק בתחום שהוא משמעותי לביטחון המדינה מגיל צעיר מאוד. אחרי הצבא, כשהתלבטתי לאיזה מסלול לימודים אני רוצה להירשם בטכניון, נחשפתי לידיעון של האוניברסיטה, שבו היה רשום שבפקולטה של אווירונאוטיקה וחלל עוסקים בתעופה, טילים, לווייניות, ונושאים נוספים בחזית הטכנולוגיה. זה הצית את דמיוני וברגע שראיתי את זה, ידעתי שלשם אני נרשמת."
כאשר ק' מסתכלת במבט לאחור על המסלול המקצועי שלה, היא אומרת שההחלטה שהיא קיבלה אז הוכיחה עצמה כמוצלחת במיוחד. לדבריה, הסיפוק המקצועי הטכנולוגי שאפשר להגיע אליו בחברה כמו אלביט הוא ייחודי, "מרגע המחשבה על הפרויקט, דרך תהליכי התכנון והפיתוח המורכבים מאוד ועד לשלב הניסוי והמיבצוע המוצלח שלרוב לוקחים כמה שנים טובות - זו חוויה שאין אותה כמעט באף מקום אחר."
למרות שהיא אחת הנשים הבודדות בתחום שלה, ק' מעולם לא ראתה במגדר שלה כמכשול באלביט. "הניסיון שלי היה מבוסס כולו על כישורים. מעולם לא קיבלתי הזדמנות רק בגלל שאני אישה, וכך אני גם מאמינה שצריך להיות. מעבר לשאיפה למצוינות שתמיד הובילה אותי, ולתשוקה הגדולה שלי לעולמות שבהם אני עוסקת, היו לי גם מנהלים שעודדו אותי לקחת תפקידים משמעותיים, הכירו ביכולות שלי ודחפו אותי להגיע למקום שבו אני היום."
ק' מאמינה שהטכנולוגיה בה היא עוסקת היום חשובה, ומקווה שתהפוך לחלק מרכזי בביטחון הלאומי שלנו.