פולין משיקה תחרות בינלאומית לרכישת מטוסי תובלה ותדלוק
איירבוס ובואינג מתחרות על חוזים גדולים בפריסת הצי האווירי הפולני
משרד ההגנה הפולני הכריז על תכניות לקידום רכש מטוסי תובלה ותדלוק חדשים, במטרה לחזק את יכולות חיל האוויר הלאומי לקראת צירופם של מטוסי הקרב החדשים F-35.
בתחרות, המתמקדת בשני דגמים עיקריים — מטוס התדלוק והתובלה A330 MRTT של איירבוס והמתדלק KC-46 של בואינג — נאבקים הקונצערנים הבינלאומיים על חוזה ענק שעשוי לכלול עשרות כלי טיס.
דובר משרד ההגנה בוורשה אישר את ההכרזה, אך ציין כי היקף הרכש וההחלטה הסופית טרם נקבעו. "פולין שוקלת רכישת יכולות תדלוק משולבות, המאפשרות הן תמיכה לוגיסטית והן הארכת טווחי המטוסים המבצעיים", אמר הדובר.
על פי דיווח של דפנס ניוז ולה מונד, מטוסי התדלוק הנחוצים עבור הצי הפולני ידרשו לתמוך במשימות מבצעיות מורחבות, בהן שייכללו מטוסי ה-F-35 הראשונים שצפויים להגיע ב-2024 וכן מטוסי ה-FA-50 ו-F-16 הקיימים. בין המועמדים המובילים מטוס ה-A330 MRTT של איירבוס, המציע יכולות תדלוק ותובלת מטען.
בנוסף, נדון גם רכש אפשרי של מטוסי A400M, המיוצרים בשיתוף פעולה אירופי ומשמשים גם כן לתובלה צבאית. שר ההגנה הגרמני, בוריס פיסטוריוס, ציין כי פולין עשויה לשלב את הרכש עם השקעה במניות איירבוס, מה שעלול להטות את הכף לטובת הקונצרן האירופי.
בואינג, מצידה, ממשיכה לקדם את מטוס התדלוק KC-46 שלה, המותאם לצרכים של חילות אוויר מערביים, ומציעה בנוסף למכור לפולין מטוסי קרב מתקדמים מסוג F-15EX.
העסקה האחרונה בין פולין לבואינג, נחתמה באוגוסט 2024, כללה רכש של 96 מסוקי קרב AH-64E אפאצ'י בסכום של 10 מיליארד דולר וחכירת שמונה מסוקים נוספים תמורת 300 מיליון דולר — מהלך שמחזק את מעמדה של החברה האמריקאית בשוק הפולני.
במקביל, פולין ממשיכה לבחון את האפשרויות להרחיב את צי מטוסי הקרב שלה, כאשר על הפרק עומדת החלטה בין רכישת מטוסי יורופייטר טייפון לבין תוספת של מטוסי F-35. עם זאת, מקורות בממשל בוורשה מדגישים כי הבחירה במטוסי התדלוק והתובלה תיעשה בנפרד, בהתאם לצרכים הטכניים.
ההחלטה הפולנית צפויה להשפיע על מאזן הכוחות האווירי במזרח אירופה, במיוחד לאור המתחים המתמשכים עם רוסיה והצורך בנאט"ו לחזק את הנוכחות הצבאית באזור.