הפתרון המצרי: יאיר לפיד מציג תוכנית להסדרת המצב בעזה
האופוזיציה בישראל מציעה תוכנית להסדרת עזה, הכוללת חסות זמנית של מצרים ופירוק שלטון חמאס, במטרה לשמור על ביטחון ישראל ולייצר יציבות אזורית
יאיר לפיד, יו”ר האופוזיציה ולשעבר ראש ממשלת ישראל, חשף את תוכניתו לעתיד רצועת עזה בכנס שנערך במכון להגנת הדמוקרטיות (FDD) בוושינגטון ב-25 בפברואר. התוכנית, הנקראת “הפתרון המצרי”, מתמקדת בפירוק שלטון חמאס, שיקום הרצועה, והעברת האחריות על עזה לממשל זמני בפיקוח מצרי. על פי לפיד, המהלך יאפשר לישראל “להתגרש” מעזה תוך שמירה על ביטחונה.
מצרים כגורם מרכזי להסדרה
על פי התוכנית, מצרים תיטול אחריות על עזה לתקופה של שמונה עד חמש עשרה שנים, לאחר יישום צעדי הפסקת האש הקיימים. לפיד טען כי למצרים יש תמריצים כלכליים ופוליטיים לקבל על עצמה את האחריות, כולל אפשרות לסיוע בינלאומי לכיסוי חובות החוץ שלה, המסתכמים ב-155 מיליארד דולר.
במקביל, מצרים תוביל כוח שלום אזורי שידאג לממשל אזרחי ולשיקום עזה. “מצרים היא שותפה אסטרטגית מרכזית ובעלת ברית אמינה במשך כמעט 50 שנה,” הצהיר לפיד, “מדינה סונית מתונה, חזקה ופרגמטית, שחקן חיוני באזור.”
מענה לשאלות המרכזיות של האזור
לפיד הסביר כי הפתרון המצרי יאפשר לישראל להתנתק מעזה מבלי לחשוש מחזרת חמאס לשלטון, כפי שאירע בלבנון עם חיזבאללה. במסגרת הממשל הזמני, מצרים תדאג לפירוז הרצועה, למנוע הברחות נשק ולסייע לאוכלוסייה לצאת לחו”ל. “המצב שבו ארגון טרור שולט בשטח ומשאיר לאחרים לנהל את העניינים האזרחיים – כמו חיזבאללה בלבנון – אינו מקובל,” הבהיר.
עוד הוסיף לפיד כי הפתרון המצרי עונה על שלוש שאלות עיקריות: מי ינהל את עזה לאחר חמאס? כיצד להבטיח שהמצב ברצועה לא יפגע במאמצי הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה ובברית האזורית נגד איראן? וכיצד לשמור על יציבות מצרים ועל תפקידה המרכזי כשותפה ביטחונית של ישראל?
התוכנית אינה פוסלת אפשרות לשילוב הדרגתי של הרשות הפלסטינית בניהול עזה, בשיתוף פעולה עם מצרים, סעודיה ומדינות הסכמי אברהם – אך זאת תוך תיאום עם ישראל וארה”ב ותוך שמירה על צורכי הביטחון של ישראל.
תגובות מומחים: מה יעלה בגורל עזה?
בקרב המומחים שהגיבו לתוכנית, רבים ראו בה מסגרת מעשית לפתרון המשבר המתמשך. מארק דובוביץ’, מנכ”ל FDD, טען כי “תוכניתו של לפיד מספקת מענה ממשי לחששות הבינלאומיים בנוגע לעתיד עזה, תוך הגנה על ביטחון ישראל והסרת חמאס מהשלטון.”
אנה קריבין, מנהלת תוכנית ישראל וביטחון לאומי ב-FDD, הדגישה כי “לאחר שני עשורים של מדיניות ביטחונית כושלת ו-16 חודשים של מלחמה בעזה, חיוני לבחון תוכניות חדשות שיכולות ליצור מציאות אחרת.”
מרים והבה, אנליסטית מחקר במכון, ציינה כי “הצבת מצרים כאחראית על עזה היא הפתרון הפחות גרוע, אך נדרשת התחייבות ברורה מצד קהיר לשיתוף פעולה עם ישראל בפירוק מנהרות הטרור ובשמירה על סטנדרטים תפעוליים.”
תוכניתו של לפיד מצטרפת לשורת הצעות בינלאומיות לשיקום עזה, כאשר השאלה הגדולה נותרת בעינה: האם מצרים אכן תהיה מוכנה לקחת על עצמה את האתגר, והאם ישראל והקהילה הבינלאומית יוכלו להבטיח את הצלחתו.