שוק הצוללות באירופה: NAVAL GROUP מאשימה את גרמניה בהעברת טכנולוגיה ופגיעה בתחרות
NAVAL GROUP טוענת שהגרמנים מחמשים מתחרות בטורקיה ובדרום קוריאה
יצרנית הצוללות הצרפתית NAVAL GROUP פתחה במתקפה חריפה נגד המתחרה הגרמנית תיסנקרופ (TKMS), בטענה כי האחרונה מעבירה טכנולוגיות מתקדמות למדינות שבונות צוללות בעצמן, ובכך פוגעת ביתר היצרניות האירופיות.
הדברים נאמרו על ידי גיום רושאר, הממונה על אסטרטגיה ב-NAVAL GROUP, במהלך כנס שנערך בפריס.
"תיסנקרופ היא אלופה ביצירת מתחרות חדשות עבורנו," אמר רושאר, והוסיף כי החברה הגרמנית העבירה "כמויות גדולות של ידע טכנולוגי" לטורקיה ולדרום קוריאה – שתי מדינות שהפכו לשחקניות משמעותיות בשוק הצוללות העולמי.
לדבריו, NAVAL GROUP נוקטת במדיניות זהירה ביותר בהעברת טכנולוגיות כדי למנוע החרפת התחרות, בעוד ששתי החברות נותרו המתחרות המובילות בייצור צוללות קונבנציונליות באירופה.
על פי דיווח של "דיפנס ניוז", תיסנקרופ דוחה את ההאשמות וטוענת כי היא אינה משתפת טכנולוגיות צוללות עם חברות זרות מעבר למה שמקובל בתעשייה. החברה הגרמנית מדגישה כי פעילותה נעשית בהתאם לנורמות המסחריות המקובלות.
עם זאת, עובדות בשטח מעלות סימני שאלה: ב-2009 זכתה תיסנקרופ בחוזה מול טורקיה לבניית שש צוללות המונעות בטכנולוגיית תא דלק (HDW), כאשר הבנייה התבצעה במספנה טורקית. הצוללת הראשונה הייתה אמורה להצטרף לצי הטורקי ב-2024, אך בינתיים טורקיה הכריזה על תחילת פיתוח צוללת עצמאית משלה – צעד המעיד על רכישת יכולות טכנולוגיות משמעותיות.
גם בדרום קוריאה נרשמה התקדמות דומה. תיסנקרופ סיפקה את תכנון התצורה ואת הרכיבים המרכזיים עבור צוללות שנבנו על ידי תאגידים מקומיים, בהם יונדאי תעשיות כבדות ו-HANWHA OCEAN. מדובר בפרויקטים שהפכו את דרום קוריאה ליצואנית צוללות בעצמה, מה שמחזק את טענות NAVAL GROUP על השלכות ארוכות הטווח של העברת הידע.
בעוד תיסנקרופ ממשיכה להכחיש כל כוונת זדון, התחרות בשוק הצוללות הופכת למורכבת יותר, כאשר מדינות כמו טורקיה ודרום קוריאה משתלבות בהדרגה כשחקניות עצמאיות.
הוויכוח בין שתי הענקיות האירופיות ממחיש את האתגר הגדול בתעשיית הביטחון: שיתוף טכנולוגיה עשוי להניב רווחים מיידיים, אך עלול לערער את מעמד היצרניות הוותיקות בטווח הארוך. בעוד NAVAL GROUP מתריעה מפני הסיכונים, השוק העולמי ממשיך להתפתח – והתחרות רק הולכת ומתחממת.