פרשנות | ארה״ב משתלטת על שוק הביטחון ההודי? הסכם חדש מאותת שזה הכיוון
מנהיגי ארה״ב והודו חתמו על מזכר הבנות בשלל תחומים, כולל בתחום הביטחון. מטרתו - להרחיב את רכש האמל״ח האמריקאי מצד הודו, כולל העברת טכנולוגיות
במסגרת המאמצים להעמיק את שיתוף הפעולה האסטרטגי בין ארצות הברית להודו, מנהיגי שתי המדינות הדגישו את מחויבותם הבלתי מעורערת לשותפות דינמית בתחום הביטחון, המתפרסת על פני מגוון תחומים. במטרה לחזק עוד יותר את הקשרים הביטחוניים, הודיעו המנהיגים על כוונתן לחתום השנה על מסגרת חדשה בת עשור לשותפות הביטחונית המרכזית בין ארצות הברית להודו במאה ה-21.
המנהיגים בירכו על השילוב המשמעותי של ציוד ביטחוני אמריקני בצבא הודו, כולל מטוסי C-130J סופר הרקולס, C-17 גלובמאסטר III ו-P-8I פוסיידון, מסוקי CH-47F צ'ינוק, MH-60R סיהוק ו-AH-64E אפאצ'י, טילי הרפון נגד ספינות, תותחי M777 ומל״טי MQ-9B.
כמו כן, הוחלט כי ארצות הברית תגדיל את מכירות הנשק ושיתופי הייצור עם הודו, במטרה לחזק את האינטראקציה הבין-צבאית ולשפר את שיתוף הפעולה בתעשיות הביטחוניות. בהקשר זה, הוכרז על תוכניות לרכישה ולהקמת שיתופי ייצור בהודו עבור טילי נ"ט מסוג "ג'אוולין" וכלי רכב קרביים מסוג "סטרייקר", שיענו על צורכי הביטחון של הודו במהירות. בנוסף, צפויה להסתיים רכישה של שישה מטוסי סיור ימי מסוג P-8I, שיחזקו את יכולות הסיור הימי של הודו באזור האוקיינוס ההודי.
הודו, המוכרת כשותפה ביטחונית מרכזית עם הרשאות סחר אסטרטגי (STA-1) וכחברה מרכזית ב"קבוצת הקווד" (Quad), תבחן יחד עם ארצות הברית את תקנות העברת הנשק של שתי המדינות, כולל תקנות ITAR, במטרה לייעל את הסחר הביטחוני, חילופי טכנולוגיות, תחזוקה ואספקת חלקי חילוף למערכות הביטחון האמריקניות המוצבות בהודו. כמו כן, הוחלט לפתוח השנה במשא ומתן להסכם רכש ביטחוני הדדי (RDP), שיאפשר התאמה טובה יותר בין מערכות הרכש של שתי המדינות ויספק גישה הדדית למוצרים ושירותים ביטחוניים.
בנוסף, התחייבו המנהיגים להאיץ את שיתוף הפעולה הטכנולוגי בתחומי החלל, הגנה אווירית, טילים, טכנולוגיות ימיות ותת-ימיות. ארצות הברית הודיעה כי תבחן מחדש את מדיניותה בנוגע לשחרור מטוסי קרב מדור חמישי ומערכות תת-ימיות להודו.
בהמשך לתוכנית האמריקנית-הודית לשיתוף פעולה בתעשיות הביטחוניות, הוכרז על יוזמה חדשה בשם "ברית תעשיות המערכות האוטונומיות" (ASIA), שתחזק את שיתופי הפעולה התעשייתיים והייצור באזור האינדו-פסיפיק. בין היתר, הוכרז על שותפות חדשה בין חברת אנדוריל אינדסטריז לקבוצת מהנדרה לפיתוח וייצור מערכות ימיות מתקדמות ומערכות AI נגד רחפנים, וכן על שיתוף פעולה בין L3 האריס לברהט אלקטרוניקס לפיתוח מערכות סונאר משוכללות.
המנהיגים התחייבו גם להעלות את רמת שיתוף הפעולה הצבאי בכל התחומים – אוויר, יבשה, ים, חלל וסייבר – באמצעות אימונים משותפים, תרגילים ופעולות מבצעיות, תוך שילוב הטכנולוגיות המתקדמות ביותר. כמו כן, הודגש התרגיל המשותף "טייגר טריומף", שיתקיים בהודו ויכלול תרחישים מורכבים.
לבסוף, הוחלט לקדם סיוע הדדי לפריסות הצבאיות של ארצות הברית והודו באזור האינדו-פסיפיק, כולל שיפור הלוגיסטיקה, שיתוף מודיעיני והגברת הניידות הכוחות למשימות הומניטריות והצלה באסונות, לצד חילופי מידע ושיתופי פעולה ביטחוניים נוספים.
ההכרזות הללו משקפות את העמקת הקשר האסטרטגי בין ארצות הברית להודו, תוך התמקדות בחיזוק היכולות הביטחוניות והטכנולוגיות של שתי המדינות מול האתגרים הגיאופוליטיים באזור האינדו-פסיפיק.