ברית אסטרטגית במזרח התיכון: טורקיה וסוריה צפויות לחתום על הסכם הגנה היסטורי

נשיא סוריה הזמני, אחמד אל-שארא, נפגש עם ארדואן באנקרה כדי לדון בהסכם צבאי שישנה את מאזן הכוחות באזור

מהלך דרמטי בזירה הגיאו-פוליטית של המזרח התיכון: נשיא סוריה הזמני, אחמד אל-שארא, נפגש באנקרה עם נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כדי לדון בהסכם הגנה מקיף בין שתי המדינות. הסכם זה, אם ייחתם, צפוי לשנות באופן מהותי את שיתוף הפעולה הצבאי בין טורקיה לסוריה החדשה, לאחר הדחתו של בשאר אל-אסד בדצמבר 2024.

על פי דיווח של סוכנויות ידיעות זרות, ההסכם המוצע כולל מספר מרכיבים מרכזיים, ביניהם הקמת בסיסי חיל אוויר טורקיים במרכז סוריה, מתן זכויות גישה לחיל האוויר הטורקי במרחב האווירי הסורי, ותוכניות אימון מקיפות לצבא סוריה המתגבש. בנוסף, ההסכם צפוי להוביל לשיתוף פעולה אסטרטגי הדוק יותר, שיתבטא בתיאום צבאי משופר, אינטגרציה של אסטרטגיות הגנה ויוזמות ביטחוניות משותפות.

העיתוי של ברית זו משמעותי במיוחד על רקע המתיחות המתמשכת בצפון סוריה. האזור סובל מהסלמה בסכסוכים בין כוחות הנתמכים על ידי טורקיה לבין לוחמים כורדים, אירועים קטלניים כמו פיגוע מכונית תופת במנביג' שגבה את חייהם של 20 בני אדם, ונוכחות מתמשכת של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF) באזורים הצפון-מזרחיים.

מאחורי היוזמה האסטרטגית עומדים מספר גורמים פוליטיים מרכזיים. טורקיה רואה ב-SDF קשר לארגון הטרור PKK, ושואפת לבסס נוכחות צבאית ליד שטחים שבשליטת הכורדים. ההסכם נועד לחזק את מעמדה של טורקיה בנוגע לחששותיה לגבי האוטונומיה הכורדית. מנגד, הנשיא אל-שארא הביע נכונות של ה-SDF להתפרק מנשק, תוך שהוא מדגיש את החשיבות של ביסוס שליטה מדינתית מאוחדת ומחויבות למבנה ממשל לא-עדתי.

ההסכם המוצע מגיע על רקע התפתחויות פוליטיות רחבות יותר בסוריה, כולל תוכניות לבחירות לנשיאות בתוך 4-5 שנים, התמקדות בשיקום התשתיות הלאומיות ודגש על ביסוס סמכות מדינתית מאוחדת. 

שותפות מתהווה זו מייצגת שינוי משמעותי בדינמיקה האזורית, ועשויה ליצור מסגרות חדשות לשיתוף פעולה ביטחוני תוך התייחסות לחששות ארוכי שנים בנוגע לאוטונומיה כורדית ואבטחת גבולות. הצלחת הדיונים הללו עשויה לעצב מחדש את הנוף הצבאי והפוליטי של האזור, אם כי היישום ידרוש ניווט זהיר של שיקולים אתניים וטריטוריאליים מורכבים.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית