פרשנות | מתחת לפני הים: כשכבלים הופכים לנשק אסטרטגי

הכבלים התת-ימיים, עורק החיים של הכלכלה הגלובלית, נמצאים בסכנה גוברת כשהם הופכים למטרה למתקפות סייבר ופגיעות פיזיות

פרשנות | מתחת לפני הים: כשכבלים הופכים לנשק אסטרטגי

קרדיט צילום: שי כהן

הכלכלה המודרנית לא יכולה להתקיים היום ללא תעבורת נתונים. 99% מתעבורת הנתונים והתקשורת העולמית עוברת ביותר מ-1,500 כבלים תת ימיים שמגיעים למרחק של למעלה ממיליון ק"מ. הכל עובר שם, החל מקווי טלפוניה בסיסית, דרך אינטרנט 5G לכל מקום בעולם, כולל עבור טכנולוגיות הענן וה-AI. 

הבסיס של כל אלו הם כבלים תת ימיים. גם התקשורת בין ישראל לעולם לא עוברת באוויר אלא בסיבים אופטיים. לא בכדי, אנו רואים בשנה האחרונה, הן במלחמת "חרבות ברזל" והן במלחמת רוסיה-אוקראינה, כי הכבלים התת ימיים הללו הפכו לזירת מלחמה משמעותית מאוד, וביכולתם לפגוע משמעותית וליצור כאוס באותה מדינה.

בין אם החות'ים שניסו לפגוע באניות שעברו במצרי באב אל-מנדב ופגעו בכלכלה באזור, וכן במספר רחב של פגיעות בים הצפוני, שרובן מיוחסות לרוסיה ומטרתן לפגוע במדינות אירופה הצפונית. דומה שכיום לא צריך יותר לירות כדור אחד כדי לגרום לשיתוק בכלכלתה של מדינה. רק כדי לסבר את האוזן מבחינת המשמעות הכלכלית, תיקון כבל אופטי עולה, בהערכה גסה, מיליון דולר, וגם משך הזמן הוא ארוך. תיקון כבל אופטי ייארך מספר שבועות.

אם עד לפני מספר שנים לא הייתה מדינה שיכלה להגיע לעומקים של 2-3 ק"מ מתחת לפני הים, והכבלים היו מוגנים, הרי שהיום המצב השתנה. פיתוחים של צוללות מאוישות או לא מאוישות יכולות לפגוע בזדון באותם כבלים. לתקן קרע בכבל באותם עומקים דורש צלילה של רובוט מיוחד בגודל של מכולה כדי לתקן אותו.

לא בכדי, אנו רואים שיותר ויותר מדינות מבינות שכבלים תת ימיים מהווים נכס אסטרטגי בעל משמעויות דרמטיות לכלכלתה של מדינה. כבלים אלה עומדים בשורה אחת עם מתקנים אסטרטגיים כדוגמת מרכזי ייצור חשמל, נמלי תעופה וים ועוד.

באירופה וארה"ב אנו רואים כיצד גופי הביטחון השונים, כמו NSA, נאט"ו ואחרים, חושבים כיצד להגן על הכבלים שעוברים לאורכם ולרוחבם של האוקיינוסים. לכן, אנחנו נראה מגמה הולכת וגוברת של הגנה על הכבלים והוצאת ספינות סיור סביב כבלים תת ימיים, בדומה להגנה על נכסי הגז והנפט שנמצאים בים.

כך, לדוגמה, ביוני האחרון הודיעה חברת הענק נוקיה על הסכם עם ממשלת צרפת למכירת 80% מחברת Alcatel Submarine Networks (ASN), המתמחה בייצור והתקנת כבלים תת-ימיים לתקשורת. המהלך נועד להבטיח את שליטתה של צרפת בתשתית התקשורת החיונית של המדינה. ASN היא היצרנית האירופית היחידה של כבלים תת-ימיים מסיבים אופטיים, עם נתח שוק של כשליש מהשוק העולמי.

הלקח עבור מדינת ישראל הוא הן בהגנה הישירה על הכבלים הקיימים, אך במקביל, פתיחת נתיב נוסף דרך המזרח כדי שישראל לא תהיה מחוברת רק דרך הים התיכון ולכן עלולה להיות פגיעה. אנו רואים יותר ויותר כיצד הכבלים הם מנוע משמעותי לכלכלה ולכן עלינו להרחיב את הפריסה.


תום קורן, מנכ"ל קבוצת Exelera, בעלת כבל תת ימי וספקית תשתיות דיגיטליות בינלאומיות

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית