המיקרו-תבור X95: עמוד השדרה של חיל הרגלים הישראלי לפעולות בשטח בנוי בלבנון ובעזה

המיקרו-תבור X95 הוא רובה סער קומפקטי, מודולרי ואמין, שתוכנן ללחימה בשטח בנוי ומותאם לצורכי חיל הרגלים הישראלי

בשיתוף חברת IWI
המיקרו-תבור X95: עמוד השדרה של חיל הרגלים הישראלי לפעולות בשטח בנוי בלבנון ובעזה

תמונה באדיבות חברת IWI

המיקרו-תבור, הידוע גם כ-X95, מתוצרת חברת IWI – מפעלי נשק ישראל, הוא גרסה קומפקטית למשפחת רובי התבור, בקליבר 5.56x45 מ"מ נאט"ו, שפותח בתחילת המאה ה-21 במטרה לספק לצה"ל נשק אמין יותר וקל יותר לתחזוקה מאשר ה-M4A1 ותוכנן במיוחד ללחימה בשטח בנוי (CQB) ולתפעול ברכבים עם מרחב מצומצם.

במהלך השנים הרחיבה IWI את משפחת התבור עם פלטפורמות נוספות: המיקרו-תבור מציע גוף קטן יותר מהתבור הרגיל ומותאם גם לקליברים נוספים. הודות לערכות הסבה, ניתן להפוך את המיקרו-תבור לרובה סער רב-קליבר, המאפשר מעבר בין 5.56x45 מ"מ, 5.45x39 מ"מ, 300 בלקאאוט ו-9x19 מ"מ. המנגנון המכני של המיקרו-תבור מאפשר החלפת קליברים בתוך דקות. יתרון טכנולוגי זה מאפשר ללוחם להשתמש באותה פלטפורמת נשק למגוון רחב של תרחישים. בנוסף, ההתאמה למגוון קליברים חוסכת זמן הכשרה, חלקי חילוף והוצאות תחזוקה.

המיקרו-תבור, שסופק לצה"ל מספר שנים לאחר רובה התבור, פותח בשיתוף פעולה עם יחידות מיוחדות בצה"ל כפתרון לדרישות חטיבת גבעתי לפעילות בשטח בנוי, מבנים, סמטאות צרות ומנהרות, וכן לצורך פריקה מהירה מרכב. חטיבת גבעתי, שנוסדה בדצמבר 1947, פעלה בתקופה האחרונה באופן אינטנסיבי ברצועת עזה.

המיקרו-תבור X95 הוא רובה סער קומפקטי, מודולרי ואמין, שתוכנן ללחימה בשטח בנוי ומותאם לצורכי חיל הרגלים הישראלי.

[תמונה באדיבות חברת IWI)

כל דגמי הרובים במשפחת התבור הם בפלטפורמת בולפאפ (Bullpup), כאשר ידית האחיזה היא לפני המחסנית ומותאמים ללחימה בשטח בנוי. המיקרו-תבור הותאם לכל היבטי השימוש הטקטי והארגונומיה: גוף הנשק עשוי פולימר מחוזק קל-משקל ומאפשר תפעול הרובה הן ליורה ימני והן ליורה שמאלי. הודות למבנה הקומפקטי ומרכז הכובד המאוזן, ניתן לירות בו ביד אחת, למשל במקרה של פציעה.

המיקרו-תבור הוא כלי נשק המיועד למשימות מגוונות ומשמש כאמצעי אידיאלי להתמודדות עם איומים מודרניים, כולל טרור ולחימה בשטחים עירוניים ופתוחים. הודות לעיצוב הקומפקטי ולמרכז הכובד המאוזן שלו, ניתן להשתמש באמצעי אופטיקה שונים בהתאם לקליבר בו נעשה שימוש. אמצעי האופטיקה הסטנדרטיים עבור המיקרו-תבור היו בתחילה כוונת המפרולייט מפרו M-21 ובהמשך כוונת מפרו M5. מסילות הפיקטיני מאפשרות גמישות רבה, כולל התקנת מגוון רחב של אמצעי אופטיקה, פנסים טקטיים ואביזרים נוספים. עבור קליבר 300 BLK נוסף משתיק-קול תואם. בהיותה קבוצת חברות (המאגדת בתוכה את IWI, מפרולייט, קמרו, יוני-סקופ, מספנות ישראל ועוד) מתאפשר לקבוצת SK לפתח מגוון רחב של כוונות טלסקופיות כחלק ממערכת נשק שלמה.

המיקרו-תבור הוא הנשק הסטנדרטי של חיל הרגלים ושל כוחות מיוחדים בצה"ל. הרובה הוכח בקרב על ידי צבאות וכוחות משטרה ברחבי העולם ולדברי המשתמשים נחשב לרובה אמין במיוחד, גם בתנאי מזג אוויר קשים. הרובה עומד בתקנים המחמירים ביותר של נאט"ו לנשק קל, כולל תקנים סביבתיים. תמונות וסרטונים שעלו לרשת מעידים כי המיקרו-תבור נמצא בשימוש נרחב במלחמת "חרבות ברזל" בעזה ובלבנון. כמו כן, על פי תמונות ממקורות מודיעין גלויים (OSINT), הוא נמצא בשימוש רחב גם בצבא אוקראינה, הודו ומדינות אסייתיות נוספות וביחידות כוחות מיוחדים.

היתרונות המרכזיים של המיקרו-תבור
עיצוב קומפקטי: מבנה הבולפאפ, בו המנגנון והמחסנית נמצאים מאחורי ההדק, מאפשר נשק קצר יותר ללא פגיעה באורך הקנה, מה שמשפר את הניידות במקומות סגורים.

מודולריות: יכולת החלפה מהירה בין קליברים שונים, כולל 5.56x45 מ"מ נאט"ו, 5.45x39 מ"מ ו-300 בלקאאוט, המאפשרת למפעיל להתאים את הנשק בהתאם לצרכי המשימה.

אמינות גבוהה: המיקרו-תבור נבחן בתנאים קיצוניים על פי תקני נאט"ו והוכיח את עצמו בסביבות קשות כמו אבק, מדבריות וג'ונגלים. הוא בעל מוניטין גבוה בצה"ל הודות לאמינותו הרבה והתאמתו למתארי לחימה בתנאים קשים.

ארגונומיה מתקדמת: הנשק עוצב תוך מחשבה על נוחות המשתמש, מותאם גם לשמאליים ובעל מרכז כובד אחורי המעניק איזון משופר, מפחית עייפות אצל הלוחם במהלך שימוש ממושך ואף מאפשר ירי ביד אחת.

מאז 2008, המיקרו-תבור נמצא בשימוש במגוון מלחמות ומבצעים מיוחדים, כולל הלחימה הנוכחית בעזה ובלבנון. נכון להיום, הוא משמש את חיילי החובה והמילואים בצה"ל (לצד רובים מבוססי פלטפורמת AR) ונמצא בשימוש מבצעי על ידי כוחות מיוחדים ישראליים במבצעי חילוץ בני ערובה. תמונות וסרטונים הזמינים באינטרנט מתעדים לוחמי צה"ל משתמשים במיקרו-תבור בקרב.

דוקטרינת נאט"ו קובעת כי אין לפרוס חיילים למשימות הגנה לאומית מבלי שיהיו מצוידים באפוד מגן בליסטי. מבחינה זו, מרכז הכובד האחורי של פלטפורמת הבולפאפ מעניק יתרון משמעותי. לפיכך, ההחלטה של צבא גרמניה (הבונדסוור) לפסול מראש רובים בתצורה זו במכרז לנשק החדש G95A1 / G95KA1 אינה מובנת. עיצוב המיקרו-תבור מאפשר נשק קצר יחסית מבלי לפגוע באורך הקנה ובדיוק הנשק. למעשה, כל הנתונים מצביעים על יתרונות משמעותיים לטובת תצורת הבולפאפ.

בנוסף למגוון הקליברים, ניתן להרכיב על המיקרו-תבור מטול רימונים של IWI (40x46 מ"מ) המותקן מתחת לקנה. המטול עוצב במיוחד להתאמה ארגונומית לכל דגמי המיקרו-תבור, זמין בשני אורכי קנה, תואם לתחמושת לטווח נמוך ובינוני וניתן גם להשתמש בו כנשק עצמאי ללא חיבור לרובה.

באפריל 2024 נחשפה על ידי IWI מערכת הארבל - מערכת ממוחשבת חדשנית לנשק קל, שנועדה לשפר קטלניות, דיוק ושרידות. המערכת שולבה עד כה במקלע הקל נגב וברובים בפלטפורמת AR-15. למרות שהשילוב עם המיקרו-תבור ידרוש התאמות מסוימות, פיתוחים עתידיים בתחום יהיו תלויים בעיקר בדרישות מבצעיות.

תרגום מאמר מאת אנדרה פורקרט, פורסם באתר www.joint-forces בתאריך 29/12/24

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית