גל אנטישמיות ברשת בעקבות עסקת החטופים: עלייה חדה בהסתה ובקמפיינים נגד ישראל
מרכז הדיגיטל הלאומי בשדרות מזהיר מפני השפעה עולמית של תכנים אנטי-ישראליים, וקורא להתגייסות ציבורית למאבק בהסתה
עסקת חילופי החטופים בין ישראל לחמאס, שזכתה לתהודה רחבה בארץ ובעולם, הובילה לגל חדש של ביטויי שנאה ואנטישמיות ברשתות החברתיות. סרטונים ותמונות מהעסקה הפכו במהרה לכלים להפצת תעמולה אנטי-ישראלית, קריאות הסתה ופוסטים עוינים כלפי מדינת ישראל והעם היהודי. מרכז הדיגיטל הלאומי בשדרות, הפועל בשיתוף עיריית שדרות ומשרד התפוצות, מדווח על עלייה חדה במספר הביטויים האנטישמיים ברשת מאז יצאה העסקה לפועל.
לדברי גתית בוטרה, מנכ"לית המרכז, במהלך הימים שלאחר העסקה נרשמה עלייה של מאות אחוזים בפוסטים המסיתים נגד ישראל. זו תופעה גלובלית שמתפשטת בעיקר בפלטפורמות כמו טוויטר, טיקטוק ופייסבוק, אך גם ברשתות נוספות.
המומחים במרכז מזהים שילוב בין תכנים מניפולטיביים, קמפיינים מאורגנים ותגובות ספונטניות של משתמשים. הנרטיבים שמופצים ברשתות מציגים את העסקה כהישג של חמאס, תוך השחרת דמותה של ישראל בעולם. יש סרטונים ערוכים שמטעים את הציבור לגבי מהות העסקה, לצד טענות שקריות על הפרות זכויות אדם מצד ישראל.
מעבר לביטויי שנאה פרטניים, ניכרת גם פעילות מאורגנת של גורמים פרו-פלסטיניים, המובילים קמפיינים מתוזמרים להעצמת התעמולה נגד ישראל. מדובר באסטרטגיה מתוכננת שמנצלת אירועים בינלאומיים רגישים כדי לעצב דעת קהל נגד ישראל.
השלכות התופעה חורגות מגבולות הרשתות החברתיות. תעמולה מסוג זה אינה נשארת בגבולות האינטרנט. היא מחלחלת לשיח הציבורי במדינות רבות, יוצרת לחץ דיפלומטי על ישראל ואף מעודדת יוזמות מדיניות כמו קריאות לחרם או פגיעה במעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית.
במטרה להיאבק בתופעה, מרכז הדיגיטל הלאומי בשדרות מפעיל מערכות ניטור מתקדמות לזיהוי תכנים אנטישמיים, מנתח את מקורותיהם ופועל להסרתם בשיתוף פעולה עם פלטפורמות חברתיות גדולות. המרכז פועל מסביב לשעון כדי לצמצם את השפעת התעמולה השלילית.
נוסף על כך, המרכז קורא לציבור הישראלי וליהדות התפוצות להצטרף למאבק. כל אחד יכול לתרום למאבק בהסתה על ידי דיווח על תכנים פוגעניים, הפצת מידע מהימן ושיתוף נרטיבים מאוזנים. זהו אתגר עצום, אך עם הכלים הנכונים ושיתוף פעולה רחב, ניתן להתמודד עם האיום ולשמור על תדמיתה של ישראל בעולם.
גל ההסתה הדיגיטלי בעקבות עסקת החטופים מדגיש את הצורך הדחוף בהתמודדות מתואמת עם תופעות אנטישמיות ברשת. מרכז הדיגיטל הלאומי קורא להיערכות מערכתית והגברת המודעות הציבורית למאבק בתעמולה האנטי-ישראלית המתפשטת בזירה הגלובלית.