שבדיה חושפת שיטת לחימה חדשה: נחילי רחפנים תומכים בכוחות היבשה

המערכת המבוססת בינה מלאכותית מספקת מודיעין ותצפית בשדה הקרב – ומעוררת עניין בקרב מדינות נאט”ו

שבדיה חושפת שיטת לחימה חדשה: נחילי רחפנים תומכים בכוחות היבשה

Sweden plans to field aerial drone swarms tasked with helping ground units see their surroundings. (Saab)

על פי דיווח של דפנס ניוז, צבא שוודיה החל לאחרונה לבחון שיטת לחימה חדשנית המשלבת כוחות יבשה עם נחילי רחפנים מתקדמים. במסגרת הניסוי, הוצג סרטון שבו נצפה מבנה של רחפני קוואד-קופטרים ממריאים מאזור מיוער ומושלג, תוך שיתוף פעולה הדוק עם יחידה צבאית שפועלת על הקרקע. על פי הדיווח, המטרה היא לספק תמיכה מודיעינית מלאה לכוחות הלוחמים בזמן אמת.

שר ההגנה השוודי, פאל יונסון, סיפר כי הרחפנים החדשים מצוידים ביכולות עיבוד מידע מתקדמות, המגובה בטכנולוגיית בינה מלאכותית ובמערכות חיישנים רגישות. לדבריו, תכונות אלו מאפשרות לכוחות לקבל החלטות מהירות ומדויקות יותר, מאחר שהרחפנים מספקים “עיניים ואוזניים” אוויריות בכל נקודה בשטח. בסרטון שהוצג, ניתן לראות כיצד נחיל רחפנים מתפזר לטובת תצפית על אזורים מרוחקים, ועוקב אחר תנועת כוחות אויב פוטנציאליים.

חברת סאאב השוודית, הידועה בפיתוח מערכות ביטחוניות מתקדמות, שותפה משמעותית בפרויקט אך אינה אחראית על ייצור הרחפנים עצמם. במקום זאת, היא מספקת את תוכנות השליטה והבקרה המאפשרות סנכרון מלא של הנחיל. דובר החברה ציין כי לכל רחפן בנחיל יכולות משלו, באמצעות מגוון חיישנים, מטע”דים ופתרונות תקשורת מתקדמים. הפעלת הנחיל מתבצעת על ידי מפעיל אנושי בודד, שיכול להטיל משימות על כלל הרחפנים או על יחידת רחפנים בודדת באמצעות טלפון נייד, וכך לתמרן אותם ביעילות.

על פי דיווחים נוספים, כמה מדינות החברות בנאט”ו כבר הפגינו עניין במערכת החדשה, במיוחד לאור מעמדה האסטרטגי של שוודיה לחוף הים הבלטי. גורמי ביטחון מקומיים הזכירו כי בתקופה האחרונה ניכרת פעילות גוברת של סיורים ותרגילים באזור, וזאת לאחר דיווחים על אירועי חבלה בתשתיות תת-ימיות שהעלו את הצורך ביכולות איסוף מודיעין משופרות.

לצד ההתלהבות מהטכנולוגיה, הצביעו בצבא שוודיה על אתגרים משמעותיים שיש לפתרם, ובראשם טווח טיסה מוגבל של הרחפנים ומשך פעולה קצר – כ-30 דקות בלבד. אף שהמערכת כבר מוכיחה את יעילותה בתרגילים, גורמים צבאיים מדגישים כי פיתוח מקורות אנרגיה משופרים והגדלת עצמאות הרחפנים יידרשו כדי לממש את מלוא הפוטנציאל של שיטת הלחימה החדשה. 

עם זאת, העובדה שבינה מלאכותית משולבת בכלי טיס קלים ובעלי יכולת פעילות בנחיל, מסמנת שלב מתקדם בהתעצמות הצבאית של שוודיה, ומעוררת ציפייה ליישומים נוספים בשדה הקרב המודרני.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית