הדור הבא של מטוסי הקרב: מה יחליף את ה-F-35?

פרנק קנדל מדגיש את חשיבות פיתוח מטוסי קרב חדשים, מערכות נשק גרעיני מתקדמות ותמיכה בחיל החלל, תוך התמודדות עם איומים מסין ורוסיה

הדור הבא של מטוסי הקרב: מה יחליף את ה-F-35?

U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Joshua D. King/ RELEASED

על פי דיווח של Defense News, פרנק קנדל, מזכיר חיל האוויר האמריקני היוצא בממשל ביידן, הציג את חזונו לחיל האוויר האמריקני עד שנת 2050, בנאום שנשא במרכז לחקר לימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון. קנדל הדגיש את האתגרים הטכנולוגיים והאסטרטגיים הניצבים בפני ארה”ב, לצד הצורך להתאים את מערכות הנשק והטכנולוגיות לשינויים בזירת האיומים העולמית.

קנדל סבור כי חיל האוויר האמריקני יצטרך לבחור בין פיתוח מטוס קרב חדש שיירש את ה-F-35 לבין הפרויקט היוקרתי NGAD (מטוס העליונות האווירית של הדור הבא). בעודו ממליץ על מטוס רב-תכליתי בעלות נמוכה בהשוואה ל-NGAD, הוא הדגיש את הצורך במטוס תדלוק מתקדם ובתכנית WINGMAN – שת”פ מבצעי בין מטוסי קרב לכלים בלתי מאוישים.

בנוגע למערכות נשק אסטרטגיות, קנדל מציין את חשיבותם של הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים מסוג ‘סנטינל’ ושל מפציצי ה-B-21 החמקניים. שתי מערכות אלו מהוות, לדבריו, את עמודי התווך של תכנית הנשק הגרעיני האמריקנית. הוא אף הדגיש את המעבר למערכות נשק מרחוק (STANDOFF), שמאפשרות תקיפה ללא סיכון לצוותי האוויר.

בהתייחסות לסין ולרוסיה, אמר קנדל כי סין תמשיך להוות אתגר מרכזי, תוך פיתוח צבאה ואיום בזירה ההודית-פסיפית ובעולם כולו. רוסיה, על אף חולשתה הכלכלית, תישאר גורם עוין ומסוכן. כמו כן, הוא חזה אפשרות של תקיפה סינית בטייוואן והתפתחויות משמעותיות בזירה הגרעינית ב-25 השנים הקרובות.

קנדל קרא להאצת פיתוח כלי טיס בלתי מאוישים בקנה מידה רחב, אך הדגיש כי על אף הטכנולוגיה המתקדמת, אין לוותר על טייסים אנושיים. “מעבר לחיל אוויר ללא טייסים ידרוש מהפך תרבותי, ואני לא בטוח שחיל האוויר מוכן לכך,” ציין.

בנוסף, קנדל הדגיש את הצורך בתמיכה משמעותית בחיל החלל האמריקני, כולל גידול במספר העובדים, פיתוח טקטיקות חדשות והגדלת כמות החלליות הצבאיות.

נאומו של קנדל מצייר תמונה מורכבת של חיל האוויר העתידי, המתמודד עם אתגרים טכנולוגיים, אסטרטגיים ותרבותיים – אך גם מציב חזון ברור של חדשנות והתאמה לשדה הקרב המתפתח.