סרביה מפעילה מערכת הגנה סינית ראשונה באירופה: הישג נוסף לחדירה הסינית לבלקן

מערכת הגנה אווירית FK-3 מבצעית בצבא סרביה, הממשיכה לשמור על מדיניות נייטרלית המאפשרת לה לשלב בין מזרח למערב

סרביה מפעילה מערכת הגנה סינית ראשונה באירופה: הישג נוסף לחדירה הסינית לבלקן

Picture source: Serbian MoD

על פי דיווח של דפנס ניוז, משרד ההגנה של סרביה הודיע כי מערכת ההגנה האווירית הסינית FK-3, שנרכשה מסין, נכנסה לשירות מבצעי בצבא סרביה. מדובר בציון דרך חשוב במאמצי סין להרחיב את נוכחותה בבלקן. חטיבת הגנת הטילים 250 של צבא סרביה צוידה במערכת הכוללת טילים, מרכז פיקוד, כלי רכב, משגרי טילים ומכ”ם, שמיועדת להתמודד עם מטוסים, מסוקים, כטמ”מים וטילי שיוט.

החוזה בין סרביה לבין שני מפעלי התעשייה הצבאית והאווירית בסין (CASIC) נחתם בשנת 2022, ומדובר בעסקת רכש ראשונה מסוגה של מערכת הגנה סינית באירופה. עם חתימת העסקה, הביעה ארצות הברית מחאה חריפה, בטענה כי המהלך מעלה ספקות לגבי מחויבותה של סרביה לערכים של האיחוד האירופי.

סרביה, השומרת על מדיניות נייטרלית, מנהלת קשרים אסטרטגיים הן עם סין ורוסיה והן עם מדינות מערביות כמו צרפת, שממנה רכשה לאחרונה מטוסי קרב מדגם ראפאל. ראש הממשלה, אלכסנדר וויצ’יץ’, הצהיר כי סרביה אינה מתכוונת להצטרף לאיחוד האירופי עד 2028, ואינה מעוניינת להיות חלק מברית נאט”ו, אף שהיא גובלת במדינות החברות בה.

סרביה היא המדינה הראשונה באירופה שמפעילה גם כטמ”מים תוצרת סין מדגמי CH-92 ו-CH-95, אשר הוצגו לראשונה במדינה לפני כחמש שנים. המהלך משקף את העמקת שיתוף הפעולה הביטחוני בין בלגרד לבייג’ינג, ואת חיזוק מעמדה של סין כשותפה מרכזית במדינות הבלקן.

סרביה ממשיכה לתמרן בין השפעות המזרח והמערב, תוך שמירה על מעמדה הייחודי באירופה. הבחירה במערכות סיניות, לצד רכישות ממדינות נאט”ו, ממחישה את המורכבות האסטרטגית של מדיניותה, שמאפשרת לה להפיק יתרונות ממגוון שותפויות, אך גם מעמידה אותה בפני ביקורת מצד מדינות המערב.