רוסיה מעבירה את מוקד השפעתה בסוריה ללוב: אסטרטגיה חדשה במזרח התיכון ובאפריקה
קריסת משטר אסד פוגעת באינטרסים של הקרמלין, ולוב הופכת ליעד המרכזי להמשך ההשפעה הרוסית באזור
על פי דיווח של דפנס פוסט ומומחים בתחום, קריסת משטרו של בשאר אסד בסוריה פגעה באופן משמעותי באסטרטגיה של רוסיה במזרח התיכון ובאפריקה. כעת מתמקדים מאמצי הקרמלין בלוב, אשר הופכת לתחליף אסטרטגי לסוריה.
במשך שנים היו שני הבסיסים הרוסיים המרכזיים בסוריה—נמל לטקיה ובסיס האוויר חמיימים—עמודי התווך של מדיניות ההשפעה של מוסקבה במזרח התיכון ובאזורים נוספים, בהם הסאהל, סודן והרפובליקה המרכז אפריקנית. אולם, שינוי המצב בסוריה הביא את הקרמלין לשנות כיוון.
לוב, הסובלת ממשבר פוליטי מתמשך, הפכה לזירה חדשה עבור רוסיה. לפי הדיווח, שכירי-חרב רוסים תומכים בכוחותיו של חליפה הפטאר, השולט במזרח המדינה ומתנגד לממשלת טריפולי. ג’לאל הארשואי, חוקר במכון המחקר הבריטי RUSI, ציין כי רוסיה שואפת לשמר את הנציגויות שלה באפריקה ולהחליף את בסיסיה בסוריה בנוכחות בלוב.
בזמן שבפברואר אשתקד היו בלוב כ-800 שכירי-חרב רוסים, עד מאי 2023 המספר גדל ל-1,800, בעיקר באזור טוברוק. מקורות מערביים מוסרים כי רוסיה העבירה מערכות מכ”ם והגנה אווירית מתקדמות כמו S-300 ו-S-400 מלוב, יחד עם ציוד צבאי נוסף ממקורות רוסיים ובלארוסיים.
לפי וול סטריט ג’ורנל, ארצות הברית ניסתה בשנת 2023 לשכנע את הפטאר למנוע הקמת מתקנים קבועים של רוסיה בנמל טוברוק, אך המאמצים לא צלחו.
מומחים במועצה האטלנטית מזהירים כי התבטאויותיו של הפטאר משקפות רצון לפגוע באינטרסים מערביים ולהרחיב את השפעת רוסיה. עם זאת, האתגרים עבור הקרמלין בלוב עשויים להיות גדולים יותר מאשר בסוריה. הפוליטיקה הפנימית במדינה, המפוצלת בין שני משטרים, ופעילותן של מדינות רבות בזירה המקומית עלולות לסבך את מאמצי מוסקבה לשמר את השפעתה בסודיות כפי שעשתה בסוריה.
המסקנה העולה מהדיווחים היא שמוסקבה צפויה להעמיק את מעורבותה בלוב ולבסס שם את האסטרטגיה האזורית החדשה שלה. עם זאת, קשיים מבניים ופוליטיים עשויים להקשות על הצלחת התוכנית.