תחקיר של רויטרס: כך איראן ממשיכה לשנע נפט בניגוד לסנקציות בינלאומיות
רשת הברחות נפט מתוחכמת חושפת את האופן שבו איראן עוקפת את הפיקוח הבינלאומי בעזרת זיוף מסמכים, שינוי זהויות של ספינות, ושיתוף פעולה עם מדינות הסובלות מסנקציות דומות
תחקיר של רויטרס חושף רשת מכליות ״רפאים״ שפועלות בשם איראן לצורך ממכר מוצרי אנרגיה בעולם - תוך התחמקות מסנקציות בינלאומיות ואמריקאיות.
בפברואר 2023 נראתה מכלית הנפט “רמי” בדרכה למלזיה, לכאורה תחת דגל פנמה, כשהיא נושאת מיליון חביות נפט מעיראק. מסמכים שהחזיק רב החובל אישרו את מקור הנפט – מסוף הנפט בבצרה, עיראק. אך מסמך נוסף, הפעם של חברת הנפט הלאומית של איראן, חשף מציאות אחרת: המכלית, שהחליפה את שמה ל”Deep Ocean”, נשאה נפט איראני שהועמס על סיפונה באמצעות העברת מטען מספינה אחרת ברשת הברחות נפט איראנית.
הרשת, שזכתה לשם “סהרה ת’אנדר”, השתמשה בצי של 34 ספינות וביצעה למעלה מ-60 העברות נפט בין אוניות בתקופה של שנתיים. הדלפת מעל 10,000 מיילים של החברה חשפה את היקף פעילותה, שכללה משלוח של 20 מיליון חביות נפט, בשווי מוערך של כ-1.7 מיליארד דולר.
החברה, שבסיסה בטהרן, זייפה מסמכים, שינתה את שמות הספינות, וזייפה אותות מיקום כדי להסתיר את המקור האיראני של הנפט. המיילים שדלפו תיעדו תשלומים במזומן, הובלות נפט מוונצואלה ורוסיה, וסחר עוקף סנקציות עם מדינות כמו סין.
בעוד איראן פועלת תחת אחת ממערכות הסנקציות המקיפות בעולם, הצליחה סהרה ת’אנדר להבטיח את המשך ייצוא הנפט האיראני, תוך התחמקות מפיקוח בינלאומי. בשנת 2023, הכניסו יצוא הנפט של איראן כ-53 מיליארד דולר, והכלכלה האיראנית הצליחה להמשיך לממן כוחות מיליציה אנטי-מערביים במזרח התיכון.
הדלפת המיילים, שפורסמה על ידי קבוצת ההאקרים PRANA Network, נועדה לחשוף את דרכי הפעולה של איראן ואת הקשרים הבינלאומיים שלה. המיילים חשפו גם את שיטות התשלום של החברה, שבוצעו מחוץ למערכת הבנקאות המערבית, ואת התמיכה שקיבלה מלקוחות במזרח הרחוק.
למרות חשיפת הפרטים, איראן ממשיכה לפעול בזירה הבינלאומית באמצעות רשתות הברחה מתוחכמות. הסנקציות החדשות שהוטלו על ספינות של סהרה ת’אנדר בדצמבר 2023 מעידות על מאמצי הקהילה הבינלאומית לבלום את הפעילות, אך ההיקף והמורכבות של הרשת מקשים על אכיפת הסנקציות באופן מלא.
הסיפור של “רמי” הוא רק דוגמה אחת לשיטות המתוחכמות שבהן משתמשת איראן, כאשר מטרתה היא להמשיך ולהניע את כלכלתה, למרות הלחץ המערבי.