הרוסים עדיין בבסיס חמיימים: מה צופן העתיד לנוכחות הצבאית בסוריה?

מטוסי קרב, מערכות מכ”ם וכטמ”מים רוסיים עדיין פרוסים בסוריה, אך סימנים מעידים על שינוי במדיניות מוסקבה בעידן שלאחר אסד. השליט החדש אל-שעאר מדגיש את חשיבות הקשרים עם רוסיה ואיראן

בעוד שמלחמת האזרחים בסוריה נכנסה לשלב חדש תחת שלטונו של הנשיא מוחמד אל-שעאר, נוכחותה הצבאית של רוסיה באזור ממשיכה לעורר שאלות. תמונות שפרסמה רשת אל-ג’זירה מציגות פריסה של מטוסי קרב, כטמ”מים ומערכות מכ”ם בבסיס האוויר חמיימים שבצפון-מערב המדינה. בין הכלים הנראים בתמונות ניתן לזהות שלושה מטוסי סוחוי SU-35 ומטוס קרב סוחוי SU-24 החונים במבנים מוגנים (דת”קים) באגף הצפוני של הבסיס. בנוסף, חונים בבסיס מספר מטוסי תובלה, שחלקם מופעלים על ידי חברת התעופה הסורית Syrian Airlines.

לצד הנוכחות המתמשכת, ישנם סימנים לעזיבה הדרגתית מצד הרוסים. בדיווח של האתר War Zone צוין כי רוסיה הוציאה מסוריה את מערכות ההגנה האווירית המתקדמות S-400. כמו כן, דיווחים נוספים מצביעים על שריפת מסמכים ופירוק מתקנים בבסיסים רוסיים שונים ברחבי המדינה.

השליט החדש, אל-שעאר, התייחס בראיון לרשת אל-ערבייה לחשיבות הקשרים עם רוסיה, שאחראית לאספקת רוב הנשק של סוריה ולניהול של מפעלים רבים על ידי מומחים רוסים. “איננו רוצים שהרוסים ייצאו מסוריה בצורה שתפגע בקשרים עם ארצנו,” אמר. דבריו משקפים את התלות המתמשכת של סוריה בתמיכת מוסקבה.

עם זאת, אל-שעאר הדגיש גם את הצורך בהמשך שיתוף הפעולה עם איראן, שחקנית מרכזית נוספת בזירה הסורית. “סוריה איננה יכולה להמשיך ללא קשרים עם מדינה כה חשובה באזור כמו איראן,” ציין, אך הוסיף כי הקשרים חייבים להתבסס על כיבוד הדדי של ריבונות ואי-התערבות בענייניה הפנימיים של כל מדינה.

נראה כי רוסיה, שנחשבה לשותפה העיקרית של משטר אסד, עשויה לשקול מחדש את מעורבותה הצבאית במדינה לאור השינויים הפוליטיים והצבאיים. השאלה כעת היא האם מוסקבה תבחר לצמצם את טביעת הרגל הצבאית שלה בסוריה או לשמר נוכחות אסטרטגית שתאפשר לה להמשיך ולהשפיע במזרח התיכון.