פרשנות | הדרישות שנתניהו יגיש לטראמפ בפגישת הפסגה

ראש הממשלה מתכנן להציג לנשיא ארה”ב הנכנס שורת דרישות קריטיות, מהחזרת חטופים ועד תגבור יכולות צבאיות מול איראן והחות’ים. האם טראמפ יענה לאתגר?

פרשנות | הדרישות שנתניהו יגיש לטראמפ בפגישת הפסגה

This asset – including all text, audio and imagery – is provided by USA Today Network. Reuters Connect has not verified or endorsed the material, which is being made available to professional media customers to facilitate the free flow of global news and information.

אחרי שראש הממשלה נתניהו ישוב לאיתנו ודונלד טראמפ יושבע וייכנס לבית הלבן, מותר להניח שראש ממשלת ישראל יבקש פגישה עם הנשיא הנכנס הישן-חדש, ואפילו מומלץ שיבקש פגישה דחופה.

השניים מכירים היטב ו”יש להם שפה משותפת”. ראש הממשלה בוודאי יתכונן היטב לפגישה עם הנשיא ועם ראשי הממשל החדש בוושינגטון, יתייעץ עם השר דרמר, עם שר הביטחון, עם הרמטכ”ל ועם ראשי השירותים, ובסיכום הפגישות נתניהו יעלה בכבש מטוס “כנף ציון” כשבאמתחתו רשימת קניות. בטיסה הארוכה לארה”ב יהיה לו זמן לשנן היטב את סעיפי הרשימה.

החטופים ברצועת עזה

הרשימה המוצעת שיגיש נתניהו לטראמפ תהיה מורכבת מכמה פרקים: סעיפי “בקשות דחופות”, סעיפים מדיניים הנוגעים להווה ולעתיד ישראל מול כל שכנותיה, וסעיפי קניות של ממש, פריטי ציוד נחוצים לצה”ל ולמדינת ישראל, יש דחופים יותר ויש דחופים פחות.

בראש הרשימה וברמת דחיפות שאין למעלה ממנה: החטופים ברצועת עזה. איננו יודעים מה יקרה בנושא הזה עד יום אחרי השבעת טראמפ, אך ראש הממשלה יידרש להפעיל את מלוא יכולותיו ההסברתיות, המדיניות והדיפלומטיות כדי שטראמפ ייצא מהפגישה משוכנע שזו המשימה ואין דחוף ממנה, וייתן את ההוראות המתאימות לצוות החדש שלו.

דונלד טראמפ ידוע כאדם בלתי צפוי, אך נראה שחרף היותו פוליטיקאי ותכססן לא קטן, פנייה אליו לאיש-האדם דונלד טראמפ שבתוך הפוליטיקאי הקשוח, עשויה לדבר אל ליבו. יש להניח שבצוות הנשיאותי יש מי שקרא/ה את דו”ח הזוועות שפרסם השבוע משרד הבריאות על גורל החטופים. נשיא חדש בארה”ב הוא מדינאי שרבים בעולם, טובים ורעים, ירצו לשמוע את דעתו. חובה לנסות את האפיק הנשיאותי עד הסוף.

הגרעין האיראני

בהמשך הרשימה שיציג נתניהו לטראמפ מככבת איראן ותוכנית הגרעין שלה והחות’ים. אפילו זהיר כמו ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית בווינה כבר מודאג. הסרקזם מסתובב ביתר שאת. אחוזי ההעשרה של אורניום מטפסים באיטיות אך בבטחה. יש יודעי דבר שמאתרים התקדמות בתוכנית הנשק. אתרי הגרעין האיראניים חלקם חפורים עמוק ברכסי הר, קשה להגיע אליהם.

בנושא זה יקשיב ראש הממשלה היטב לפרטי הדעה העדכנית של טראמפ בנושא. ב-2015 נטש את הסכם הגרעין, מה דעתו המפורטת היום ומה הוא מתכוון לעשות. ישראל תסביר לנשיא שלישראל יש יכולות מבצעיות לפגוע קשות בפרויקט הגרעין האיראני, אלא שזה פרויקט עולמי, רב-מערכתי, שחייבים להשתתף בו שותפים רבים, ובראשם ארצות הברית של אמריקה.

נושא זה משיק לסעיף הבא ברשימת נתניהו: החות’ים בתימן. עוד משימה שאיננה ישראלית בלבד אלא גלובלית. החות’ים תוקפים אניות סוחר, מחירי הסחורות בכל העולם, גם בארה”ב, מאמירים. מאות אלפי תושבים בישראל מבלים שעות במקלטים בלילות בגלל כטמ”מים וטילים שמשגרים החות’ים.

ושוב: ישראל מסוגלת להתמודד לבדה. יש תוכניות מרחיקות לכת לתקיפות אוויריות “מתקדמות”, להטלת מצור ימי על תימן של החות’ים, ומדובר על אופציה של חיסול מנהיגים. אבל, יוסבר לטראמפ, זו משימה גלובלית, והיא יותר פשוטה מהטיפול באיראן: הצי ה-5 והצי ה-6 של ארה”ב נמצאים בסביבה ותוקפים את החות’ים, אך במנות קטנות, לא עד כדי הכרעה. לרשות ארה”ב באזור מאות מטוסי קרב, עוצמה צבאית אדירה שחייבת להתגייס למשימה הזאת ולהעביר מן העולם את האיום החות’י.

חיל האוויר הישראלי יכול לתקוף בתימן, ועשה כן כמה פעמים, אך בגלל המרחק יקשה עליו לבצע תקיפה רציפה עוצמתית בת כמה ימים. לאמריקנים יש יכולות כאלו לחסל את האיום.

רכש אמל״ח

הרשימה שיביא נתניהו לטראמפ תכלול “סעיפי מכולת” של ממש: פריטי ציוד שצה”ל זקוק להם, וחלקם בדחיפות. כמה דוגמאות: מטוסי תדלוק KC-46 של בואינג. מטוסי התדלוק של חה”א מתדלקים היטב את מטוסי הקרב בדרך לתימן ובחזרה, אך הם מתיישנים במהירות. ממתינים למטוסי קרב המתקדמים F-15IA של בואינג, המקבילים לדגם האמריקני המתקדם ביותר EX. מטוסי הקרב החמקנים F-35 של לוקהיד מרטין מגיעים לבסיס נבטים בקצב שנקבע ובאופן סדיר.

חיל האוויר משווע למסוקי קרב חדשים של בואינג, יורשי וממשיכי המסק”רים “פתן” ו”שרף” שעשו נפלאות במלחמה ברצועת עזה. כך גם מסוקי הסער היסעורים שהחלפתם כבר מובטחת. חיל האוויר זקוק לפצצות ולחימושים חיוניים לטווחים ארוכים, פצצות בני טונה אחת או שתיים. חלק מהחימושים החיוניים האלו הוקפאו בממשל היוצא, אך חיל האוויר יזדקק להם כדי להבקיע אתרי גרעין באיראן.

טראמפ הצהיר בחודשים האחרונים כמה פעמים כי פניו להשכנת שלום ולחיסול מלחמות. אולי הוא חולם על פרס נובל לשלום. הוא ימצא שפה משותפת עם הפרק המדיני ברשימת הקניות, והלוואי שראש הממשלה יניח על שולחן הנשיא: התקדמות לקראת הסכמים עתידיים חדשים בין ישראל לבין העולם הערבי ותחילת התקדמות בנושא הפלסטיני.

שאלת סעודיה 

נשמע דמיוני היום, אבל הרי הנשיא החדש של ארה”ב שוחר שלום, ולקראת השגת שלום חובה לעבור מכשולים ושלבי ביניים שבהם יכולות ישראל וארה”ב, השותפות האסטרטגיות, לשתף פעולה. ישראל חייבת לדבר על לב הנשיא לפתח ולטפח את הסכמי אברהם, לשכנע מדינות ערביות לשתף פעולה עם ישראל, כאשר גורם המפתח היא סעודיה. למותר לציין שצעדים כאלו ידרשו ממדינת ישראל וממשלתה ויתורים מפליגים, שבהרכב הנוכחי של ממשלת ישראל יקשה להתקדם בהם.

נרמול קשרים בין ישראל לסעודיה הוא הכרח מציאות, צעד שבלעדיו לא ייכון שקט באזור הזה בגלל מעמדה המיוחד והבכיר של הממלכה. לסעודיה יש דרישות ובקשות רבות מארה”ב, מברית הגנה ועד מטוסי קרב הכי חדישים. בקשות ישראל מארה”ב פורטו למעלה ברשימת הקניות שיביא נתניהו לבית הלבן.

יש כאן משולש מרכזי בן שלוש צלעות: ארה”ב-סעודיה-ישראל, שהוא גורם מפתח באזור, ולוושינגטון נועד תפקיד מרכזי בכך. לא קל יהיה לרבע את מרכיבי המשולש הזה. הצדדים עקשנים, מסרבי ויתורים, אפופי לחצים פוליטיים ודתיים מבית ומחוץ. אבל הרי עסקינן בנשיא אמריקני שחולם לחסל מלחמות ולהשכין שלום ושקט באזור.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית