תאונות הדרכים ממשיכות לקטול חיים: זה הזמן לאמץ את תוכנית “Vision Zero” לפני שיהיה מאוחר מדי
הגיע הזמן שמקבלי ההחלטות בישראל יתעוררו ויתחילו לפעול. כאשר המדינה מגיעה למספר כה גבוה של הרוגים, חובה להחמיר את הצעדים שננקטים
תאונות הדרכים הפכו לנושא שוליים בעשורים האחרונים, ומדי שנה נרשמים מאות הרוגים ופצועים קשה. על פי נתוני המשטרה, נכון ל-19/12/2024 נהרגו 419 אנשים בתאונות דרכים, ירידה של 64 הרוגים לעומת השנה שעברה. נתון זה מבהיר באופן חד משמעי: אם לא תהיה תכנית לאומית להתמודד עם הנושא, אין סיבה להאמין שנוכל לשנות את המגמה.
המאבק בתאונות דרכים הוא נושא שאני עוסק בו כבר שנים רבות, החל מתקופתי כמפקד משטרת התנועה הארצית בשנים 2014-2017, ועד להיום, בו אני מנהל הרצאות, כותב מאמרים ומנסה, לא פעם לשווא, להביא לשינוי המצב.
הגיע הזמן שמקבלי ההחלטות בישראל יתעוררו ויתחילו לפעול. כאשר המדינה מגיעה למספר כה גבוה של הרוגים, חובה להחמיר את הצעדים שננקטים. מדינה ששואפת לשמור על חיי אזרחיה צריכה להסתכל לעבר המדינות שהצליחו להוריד באופן דרמטי את מספר ההרוגים בתאונות דרכים ולהיעזר בתכנית מוכרת ויעילה שכבר הוכיחה את הצלחתה – “VISION ZERO”.
תוכנית “Vision Zero”
תוכנית “Vision Zero” הושקה לראשונה בשוודיה בשנת 1997, וההצלחה שלה נמשכת עד היום. מטרת התוכנית היא לחסל לחלוטין את הרגי התאונות הקשות ולהפחית את הפציעות, תוך קידום ניידות בטוחה ושוויונית. העקרונות המרכזיים של התוכנית כוללים אחריות משותפת של מקבלי ההחלטות, מתכנני התשתיות, הנהגים והולכי הרגל. התכנון מחדש של התשתיות, כולל התקנת גדרות הפרדה ושדרוג צמתים, צמצום מהירויות באזורים עירוניים והחמרת האכיפה – כל אלו מביאים לתוצאות חיוביות במדינות בהן התוכנית מיושמת.
שוודיה, מאז אימצה את התוכנית, צמצמה ב-65% את מספר הרוגי התאונות. במדינת נורווגיה, המאמץ לתוכנית הוביל להורדה של יותר מ-80% במספר ההרוגים מאז 1970. גם במדינות כמו הולנד וערים בארה”ב נרשמה ירידה דרמטית בתאונות.
המודל הזה מוכיח את עצמו בכל מקום בו הוא מיושם, וישראל יכולה וצריכה לאמץ את העקרונות. אולם, חשוב להבין כי כל תכנית כזו דורשת משאבים תקציביים נכבדים. מדינות כגון שוודיה ונורווגיה מקצות מאות מיליוני דולרים בשנה כדי להבטיח את הצלחת התוכנית, וכך גם הערים הגדולות בארה”ב.
לצורך העניין, תוכנית “Vision Zero” בברוקלין, ניו יורק, כוללת השקעה של כ-1.6 מיליארד דולר במהלך עשור, במטרה למנוע תאונות ולחסוך חיי אדם. בישראל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים משקיעה כ-500 מיליון ש”ח בשנה בתשתיות ואכיפה, אך מדובר בהשקעה שלא מספקת את הפתרונות הנדרשים.
המפתח: שיתוף פעולה
על מנת שהמצב לא יימשך בכיוון הזה, על המדינה להשקיע יותר בתכנון תשתיות בטיחותיות, כגון רחובות רחבים יותר עם שבילי אופניים, והקפדה על מהירות נסיעה בהתאם לתנאים המקומיים. יש להטמיע אכיפה חכמה שתנצל טכנולוגיות מתקדמות, כגון מצלמות מהירות ומערכות ניהול תנועה.
בסופו של דבר, מה שיבטיח את הצלחת התכנית בישראל הוא שיתוף פעולה מלא בין כלל הגורמים: הממשלה, הרשויות המקומיות, חברות תחבורה וארגוני בריאות. עד שנראה את השפעתה של תוכנית “Vision Zero” על בטיחות הדרכים בישראל, קשה להאמין שנראה שיפור משמעותי.
בהיעדר תכנית לאומית מתואמת ומקיפה, לא נוכל להימנע מהתוצאות הקשות בשנה הבאה. על המדינה לפעול עכשיו כדי למנוע את המשך העלות האנושית של תאונות הדרכים.
ניצב משנה בדימוס, אילן מור ומפקד משטרת התנועה לשעבר. כיום מנכ"ל חברת "קונסלטיקה"