המהלכים האסטרטגיים של רוסיה בסוריה: הבטחת השפעה לנוכח שינויים בהנהגה
עזיבתו של אסד, שהיה בן ברית מרכזי של רוסיה מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011, יצר פוטנציאל לוואקום שלטוני בדמשק
במהלך דיפלומטי משמעותי, רוסיה פנתה במהירות להנהגה החדשה של סוריה בעקבות נפילתו של הנשיא בשאר אל-אסד. גישה פרואקטיבית זו מדגישה את נחישותה של מוסקבה לשמר את מעמדה המשפיע במזרח התיכון, ובמיוחד בסוריה, שבה השקיעה הון צבאי ופוליטי ניכר בעשור האחרון. דיווח של theguardian.
עזיבתו של אסד, שהיה בן ברית מרכזי של רוסיה מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011, יצר פוטנציאל לוואקום שלטוני בדמשק. רוסיה, המבקשת להגן על האינטרסים שלה, לא בזבזה זמן וכבר החלה ביצירת קשרים עם השלטון החדש. המעורבות המהירה הזו מדגימה את ראייתה האסטרטגית של רוסיה ואת מחויבותה לשמר את הקשרים הבילטרליים החזקים שטיפחה עם סוריה.
בלב דאגותיה של רוסיה נמצאים הבסיסים הצבאיים שלה בסוריה, ובמיוחד המתקן הימי בטרטוס ובסיס האוויר חמיימים. מתקנים אלה היו קריטיים להקרנת הכוח של רוסיה בים התיכון ובאזור המזרח התיכון הרחב. באמצעות הבטחת הסכמים עם ההנהגה החדשה בסוריה לשימור הבסיסים הללו, שואפת מוסקבה להגן על האינטרסים הגיאופוליטיים שלה ולהבטיח את המשך הנוכחות הצבאית שלה באזור האסטרטגי הזה.
חשיבות הבסיסים הללו לרוסיה אינה ניתנת להפרזה. הם מעניקים למוסקבה דריסת רגל משמעותית באזור, ומאפשרים לה להפעיל השפעה הרבה מעבר לגבולותיה ולהוות משקל נגד לנוכחות המעצמות המערביות בים התיכון. המתקן הימי בטרטוס, בפרט, מספק לצי הרוסי נמל מים חמים עם גישה ישירה לים התיכון, יעד אסטרטגי ארוך שנים עבור רוסיה.
מאמציה הדיפלומטיים המהירים של רוסיה נועדו גם למנוע שינויים אפשריים בכיוון המדיניות החוץ-סורית. באמצעות מעורבות מוקדמת ואסרטיבית עם ההנהגה החדשה, שואפת מוסקבה לשמר את הברית החזקה שהייתה לה עם בשאר אל-אסד ולמנוע כל נטייה לכיוון מעצמות אזוריות או גלובליות אחרות שעלולות לנסות למלא את החלל.
יוזמה דיפלומטית זו של רוסיה מדגישה את הרשת המורכבת של יחסים בינלאומיים במזרח התיכון. היא ממחישה כיצד מעצמות גדולות פועלות ללא הרף כדי להגן על האינטרסים שלהן לנוכח נסיבות משתנות. עבור רוסיה, שמירה על נוכחות והשפעה בסוריה היא לא רק עניין של תמיכה בבעלת ברית, אלא מרכיב מרכזי באסטרטגיה הרחבה שלה להציג עצמה כמעצמה גלובלית וכשחקן מפתח בענייני המזרח התיכון.
כשהמצב בסוריה ממשיך להתפתח, הקהילה הבינלאומית תעקוב מקרוב כדי לראות כיצד תתפתח מערכת היחסים של רוסיה עם ההנהגה הסורית החדשה ואילו השלכות יהיו לכך על מאזן הכוחות באזור.