400 משקיעי ההון-סיכון המובילים בישראל: "לא בטוח שנישאר סטארט-אפ ניישן"

בכנס הטרנדים והתחזיות השנתי, שהפגיש את בכירי תעשיית ההייטק הישראלית, דווח על עלייה בהיקף ההשקעות והאקזיטים ב-2024, לצד ירידה במספר העסקאות. מנגד, סקר מיוחד חשף דאגה עמוקה מהמצב הפוליטי והביטחוני בישראל ומהשפעתו על מעמד המדינה כ”סטארט-אפ ניישן”

400 משקיעי ההון-סיכון המובילים בישראל: "לא בטוח שנישאר סטארט-אפ ניישן"

קרדיט: טלי תלמיד

יותר מ-400 שותפים בקרנות הון-סיכון, יזמים סדרתיים ומנהלי חדשנות השתתפו בכנס הטרנדים והתחזיות לשנת 2024, שעסק במגמות ובאתגרים של תעשיית ההיי-טק הישראלית. הכנס, שנערך זו השנה השביעית ברציפות ביוזמת גיא קצוביץ’, מייסד ושותף בקרן ותוכנית ההאצה Fusion, ומשרד עורכי הדין פרל כהן, הציג תמונת מצב מורכבת: הצלחות בשוק לצד חששות לעתיד המדינה כ”סטארט-אפ ניישן”.

שנת שיא במיזוגים ורכישות, אך ירידה במספר העסקאות

בדוח שהציג אסף חורש, שותף מנהל בקרן וינטג’, נחשף כי שנת 2023 הייתה שנה מוצלחת לשוק המיזוגים והרכישות בישראל, עם עסקאות בשווי מצטבר של 10.5 מיליארד דולר – נתון המהווה שיא כל הזמנים, ועוקף את השיא הקודם שנרשם ב-2021 (8.6 מיליארד דולר). יחד עם זאת, מספר העסקאות ירד באופן משמעותי, מ-682 עסקאות ב-2022 ל-434 ב-2023.

“מדובר במגמה ברורה: רק החברות הטובות ביותר מצליחות לגייס, והן עושות זאת בסכומים גדולים יותר,” אמר חורש, שהדגיש כי שוק גיוסי ההון מראה התאוששות הדרגתית.

תחושות מעורבות בקרב בכירי התעשייה

סקר שנערך במסגרת הכנס על ידי קרן Fusion חשף תחושות דאגה בקרב 42% ממשתתפי הכנס, שציינו את המצב הפוליטי והביטחוני בישראל כגורמים מרכזיים לחשש לעתיד המדינה. בנוסף, יותר ממחצית המשתתפים (53%) הביעו ספק ביכולתה של ישראל לשמר את מעמדה כ”סטארט-אפ ניישן”.

בין האתגרים שעלו בסקר: ירידה בהשקעות זרות בשל חששות משקיעים זרים, וכן ריכוזיות יתר בתחום הסייבר. “ללא גיוון בתחומי ההשקעה, אנו עלולים לפספס הזדמנויות לבנות חברות גדולות בתחומים אחרים כמו Consumer או Vertical SaaS,” אמר קצוביץ’.

פאנל המשקיעים: לאן הולכים מכאן?

בפאנל שהתקיים בכנס השתתפו בכירים כמו יפעת אורון מבלקסטון וגיגי לוי-וייס מ-NFX, שדנו בתחזיות לשנת 2024. לצד דאגה מהמצב הפוליטי, הצביעו המשתתפים על המשך הובלתה של הטכנולוגיה הישראלית בתחומים כמו סייבר ו-Defence Tech.

עו”ד גיא לכמן, שותף בקבוצת ההייטק במשרד פרל כהן, הדגיש את הקושי הגובר בגיוסי הון ממשקיעים אירופאים ואסיאתיים: “בעוד האיכות הטכנולוגית הישראלית נותרת מהגבוהות בעולם, המשקיעים הזרים מתרחקים עקב חוסר יציבות פוליטית וביטחונית.”

Fusion: השקעות מוקדמות עם השפעה רחבה

קרן ותוכנית ההאצה Fusion, שהוקמה ב-2017, ממשיכה להוביל השקעות בשלבים מוקדמים עם קרן של 30 מיליון דולר ותמיכה בלמעלה מ-130 חברות. בין החברות הבולטות שהקרן תמכה בהן: Innplay Labs (אקזיט של 300 מיליון דולר), Agora ו-DigitalOwl.

כנס הטרנדים והתחזיות של 2024 הציג תמונה מורכבת של תעשיית ההיי-טק הישראלית: מצד אחד, הישגים משמעותיים במיזוגים ורכישות לצד התאוששות בגיוסי ההון. מצד שני, חששות עמוקים לגבי העתיד, על רקע האתגרים הפוליטיים והביטחוניים שמעסיקים את התעשייה.

האם ישראל תשמור על מעמדה כ”סטארט-אפ ניישן”? רק הזמן יגיד.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית